Coorag Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight

Coorag (Glimpses of India) Class 10 Extra Questions & Answers are available here. Class 10 English Coorag extra questions and answers are prepared by our expert teachers. All these questions are divided into two or three sections. They are short type questions answers, long type question answers and extract based questions. Learning these questions will help you to score excellent marks in the board exams.

Coorag Extra Questions and Answers

Very Short Answer Type Questions

1. Where is Coorg situated?
Answer: Coorg is situated midway between Mysore and the coastal town of Mangalore.

2. What are the people of Coorg a descent of?
Answer: The people of Coorg are a descent of Greek and Arab people.

3. Which crops grow in Coorg in plenty?
Answer: Coffee and spices grow in Coorg in plenty.

4. What is the best time of the year to visit Coorg?
Answer: The best time of the year to visit Coorg is between September and March.

5. Why did a part of Alexander’s army settle here?
Answer: A part of Alexander army settled here because their return had become impractical.

6. What is so similar between the Kodavus and the Arabs?
Answer: The long black coat with an embroidered waist belt is so similar to the one worn by the Arabs.

7. What kind of tales do the Coorg people tell their children?
Answer: They tell them the stories of bravery of their sons and fathers.

8.  Who was the first chief of Indian Army?
Answer: The first chief of Indian Army was General Cariappa.

9. Which river flows through Coorg?
Answer: The river Kaveri flows through Coorg.

10. Which hills are found therein Coorg?
Answer: The Brahmagiri hills are found therein Coorg.

11. What is the district headquarters of Coorg?
Answer: Madikeri is the district headquarters of Coorg.

12. Why is Coorg called the land of rolling hills?
Answer: Coorg is called the land of rolling hills because it has a lot of hills and is itself a hill station. The hills seem to roll down in a panoramic view.

13. What do you know about Bylakuppe’ as mentioned in the lesson, ‘Coorg’?
Answer: `Bylakuppe’ in Coorg has India’s largest Tibetan settlement.

14. Coorgis are hospitable by nature. Explain.
Answer: Coorgis are a proud race of martial men and beautiful women. They are very hospitable and entertain their guests by relating stories of bravery of their sons and fathers.

Short Answer Type Questions

1. Why are the people of Coorg known as descendants of the Arabs?

Answer: The theory of the people of Coorg as descendants of the Arabs draws support from the long, black coat with an embroidered waist-belt worn by the Kodavus known as kuppia. It resembles the kuffia worn by the Arabs and the Kurds.

2. Describe the natural beauty of Coorg.

Answer: Coorg is situated midway between Mysore and the coastal town of Mangalore in Karnataka state. It is a beautiful region of ‘rolling hills and lush green rainforests. It is famous for coffee, spices and wildlife.

3. Describe the wildlife of Coorg.

Answer: A large freshwater fish abound in these waters. Kingfishers dive for their catch. Squirrels and langurs drop partially eaten fruit W enjoy the splash and ripple effect. Elephants enjoy bathing in the river.

4. The people of Coorg have a tradition of courage and bravery. How has it been recognized in modern India?

Answer: Coorgis are a proud race of martial men and beautiful women. They are very hospitable and entertain their guests by relating stories of bravery of their sons and fathers. Coorg soldiers are brave. Coorg regiment is one of the most decorated ones in the Indian army. Corgis are the only people who are permitted to carry firearms without a licence.

5. What idea of Coorg do you from? What opportunities does Coorg offer to a tourist?
Or
Coorg is a tourist’s paradise. Discuss with reference to the extract from ‘Glimpses of India’.

Answer: Coorg is the smallest district of Karnataka, situated midway between Mysore and the coastal town of Mangalore. It is a beautiful region of ‘rolling hills and lush green rainforests. It is famous for coffee, spices, and rain forests. It is also famous for hospitality, valour, wildlife and adventure sports.

6. What does the writer say about Coorg?

Answer: The writer says that Coorg is the smallest district of Karnataka. It is known as Kodagu also. Coorg lies between the coastal town of Mangalore and Mysore. It is a very beautiful place. The writer says that it must have come from the kingdom of God.

7. What is Coorg famous for? What is the best season to visit Coorg?

Answer: Coorg is famous for its coffee plantations, evergreen rainforests and spices Thirty percent of its area is covered with the evergreen rainforests The best season to visit this place is from September to March. The air is full of coffee flavor.

8. What does the writer say shout the people of Coorg?

Answer: the write’ says that the people of Coorg are independent and brave. They are of Greek or Arabic descent. According to a story, a part of Alexander’s army did not return and was settled here. They married the locals. This culture can be seen in the martial traditions, marnage and religious customs.

9. What supports the theory that the people of Coorg originated from the Arabs?

Answer: According to one theory, the people of Coorg originated from the Arabs. It is evident from the long, black coat worn by the people. It is like the kuffia worn by the Arabs and the Kurds.

10. What does the writer say about the bravery of the Coorgi people?

Answer: The writer says that the Coorgi people are brave people. Their tales of bravery are famous. The Coorg regiment is one of the most decorated in the Indian Army. The first Chief of the Indian Army, General Cariappa, was a Coorgi. Even today, the Kodavus are the only people in India who are allowed to carry firearms without a license.

11. Describe the geographical location of Coorg.

Answer: Coorg or Kodagu is the smallest district in Karnataka. It lies between Mysore and the coastal town of Mangalore. This piece of heaven may also be called the land of rolling hills. It is the home of evergreen rainforests, spices and coffee plantations. During the monsoons, Coorg has a lot of rains.

12. Describe the people and culture of Coorg.

Answer: Coorg is inhabited by a proud race of martial men, beautiful women and wild creatures. Coorgi homes have a tradition of hospitality. There are many tales of valour related to the people of Coorg. The Coorg Regiment is one of the most decorated in the Indian Army. General Cariappa, the first Chief of the Indian Army, was a Coorgi. Kodavas are the only people in India permitted to carry firearms without a license.

13. Describe the climate, birds and animals of Coorg.

Answer: During the monsoons, Coorg has a lot of rains. It pours enough to keep many tourists away. The best tourist season starts from September and continues till March. The very air of Coorg smells of Coffee. Kingfishers, squirrels, langurs, wild elephants, bees and butterflies abound in the rainforests of Coorg.

14. Describe the possible descent of the people of Coorg.

Answer: The people of Coorg, their rituals and traditions are quite different from the Hindu mainstream. According to one story. a part of Alexander’s army traveling the coast, settled here as their return became impractical. So, are believed to be of Greek origin. The Coorgi dress, a long, black coat with an embroidered waist-belt resembles the Kuffia worn by the Arabs: So, some think that they are of Arabic origin.

15. How has the tradition of courage and bravery been recognised in modern India? Give examples from the text.

Answer: The people of Coorg are known for I being fiercely independent, brave and courageous. There are numerous tales of valor connected with the people of Coorg. The Coorg Regiment is one of the most decorated regiments in the Indian Army. The first Chief of the Indian Army, General Cariappa, was a Coorgi. The Coorgis are the only people in India who are permitted to carry firearms without a license.

16. Describe the origin of Kaveri and the area around it.

Answer: The river Kaveri originates from the hills and forests of Coorg. Mahaseer a large freshwater fish abound in these waters. Kingfishers dive for their catch. The squirrels and langurs drop half-eaten fruit for the mischief of enjoying the splash and ripples in the clear water. A walk across the bridge leads to the sixty-four-acre island of Nisargadatta.

17. How do the most laidback individuals become the life of high-energy adventures in Coorg?

Answer: Coorg offers many outdoor high-energy adventures. Even the most laidback individuals become converts to the life of high-energy adventures. They enjoy river rafting, canoeing, rappelling, rock climbing and mountain biking. Numerous walking trails in Coorg are a favorite with trekkers.

18. Where and how can we have a panoramic view of the misty landscape of Coorg from?

Answer: The tourists are advised not to miss a climb to the Brahmagiri hills. The climb to the Brahmagiri hills gives you a panoramic view of the entire misty landscape of Coorg. Then you can walk across the rope bridge. It will lead you to the sixty-four-acre island of Nisargadhama.

19. Describe the largest Buddhist settlement in Coorg.

Answer: Below the rolling hills lie the largest Tibetan settlement in India in Coorg. The Buddhist temple at Bylakuppe is famous for its grandeur and beauty. The monks in their red, ochre and yellow robes represent the heart and soul of India, right here in Coorg.

Long Answer Type Questions

1. Where is Coorg situated? What is it famous for?

Answer: Coorg is the smallest district of Karnataka. It is known as Kodagu also. Coorg lies between the coastal town of Mangalore and Mysore. It is a very beautiful place. The writer says that it must have come from the kingdom of God. Coorg is famous for its coffee plantations, evergreen rainforests and spices. Thirty percent of its area is covered with the evergreen rainforests. The best season to visit this place is from September to March. The air is full of coffee flavour.

2. What does the author say about the people of Coorg?

Answer: The writer says that the people of Coorg are independent and brave. They are of Greek or Arabic descent. According to a story, a part of Alexander’s army did not return and was settled here. They married among the locals. This culture can be seen in the martial traditions, marriage and religious customs.

According to another theory Coorg people originated from the Arabs. It is evident from the long, black coat worn by the people. It is like the kuffia worn by the Arabs and the Kurds. Coorgi homes have tradition of hospitality. They are brave people. Their tales of bravery are famous. The Coorg Regiment is one of the most decorated in the Indian Army. The first Chief of the Indian Army, General Cariappa, was a Coorgi. Even today, the Kodavus are the only people in India who are allowed to carry firearms without a licence.

3. What does the writer say about the natural beauty of Coorg?

Answer: Coorg is situated in Karnataka midway between Mysore and the coastal town of Mangalore. It looks like a piece of heaven that must have drifted from the kingdom of God. This is a land of rolling hills. It is a home of evergreen rainforests, spices and coffee plantations. Evergreen forests cover thirty percent of Coorg district. The river Kaveri flows through Coorg. Big elephants are also found here. Birds, bees and butterflies are there to give the visitors company. The climb to the Brahmagiri hills brings (the visitors) into a panoramic view of the entire misty landscape of Coorg. It is said that the people searching for the heart and soul of India visit Coorg.

4. Describe the physical and geographical features of Coorg.

Answer: Coorg is a piece of heaven that must have drifted from the Kingdom of God. This is a land of rolling hills inhabited by a proud race of martial men, beautiful women, coffee and wild elephants. Coorg or Kodagu is the smallest district of Karnataka. It is home to evergreen forests, spices and coffee plantation. This beautiful region of rolling hills, rainforests and mist lies between Mysore and the coastal town of Mangalore.

Rainforests dominate the physical feature of Coorg. They cover more than thirty percent of this district. It rains heavily during the monsoons. The most ideal season for tourists starts in September and ends in March. The river Kaveri obtains its water from the hills and rainforests of Coorg. The region abounds in wild elephants and langurs besides a lot of birds, bees and butterflies. The Brahmagiri hills provide a panoramic view of the entire misty landscape of Coorg. The sixty-four-acre island of Nisargadhama is a little paradise for the tourists.

5. What are popular theories regarding the descent of the people of Coorg?

Answer: Coorgi people are distinct people. Their religious practices, marriages and traditions are distinct from the Hindu mainstream. There are two theories regarding the descent of the Coorgi people. It is believed that perhaps they are of Greek or Arabic descent. According to one theory, a part of Alexander’s army moved south along the coast. Their return became impractical. These people settled down there. They married amongst the locals. Another theory gives their descent to the Arabs. The theory of Arab origin draws support from their dress which resembles the traditional Arabic dress. Their long, black coat with an embroidered waist-belt worn by the Kodavus, known as Kuppia, resembles the kuffia worn by the Arabs and the Kurds.

6. Describe the rainforests, the river Kaveri and coffee plantations in Coorg.

Answer: Coorg is a land of rolling hills and rainforests. The rainforests dominate the landscape of Coorg. They cover over thirty percent of Coorg. The rainforests have a lot of rains during the monsoons. The ideal tourists season starts from September and ends in March. The hills and rainforests are the sources of the river Kaveri. Mahaseer, a large freshwater fish, abound in Kaveri waters. The forests of Coorg have a rich flora and fauna. Birds, bees, butterflies, Malabar squirrels, langurs and wild elephants find their shelter in the rainforests of Coorg. The very air of Coorg smells of fresh coffee. Coffee estates and colonial buildings are scattered all around amid the rolling hills.

7. Why does the author call Coorg apiece of heaven’ that must have drifted from the kingdom of God?

Answer: Coorg is among the most beautiful regions of India. The author rightly calls it ‘a piece of heaven’ that must have drifted from the kingdom of God. This land of rolling hills it is also the home of beautiful rain-forests. The rainforests cover more than thirty percent of Coorg. The evergreen rain forests have a rich flora and fauna. The very air of Coorg breathes of fresh coffee. The beautiful sprawling coffee estates are dotted with colonial bungalows.

The river Kaveri obtains its water from the hills and rainforests of Coorg. Kingfishers dive for Mahseer, a large freshwater fish in these waters. Squirrels and langurs drop partially eaten fruit into the clear water. Elephants enjoy being bathed and scrubbed in the Kaveri by their mahouts. The climb to the Brahmagiri hills gives you a panoramic view of the entire misty landscape of Coorg. The sixty-four-acre island of Nisargadhama is a little paradise for tourists. So are the temples and Buddhist monks wearing red, ochre and yellow robes? All of them represent the heart and soul of India.