NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 7 A Visit to Cambridge

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 7 A Visit to Cambridge is available here. A Visit to Cambridge PDF contains answers to all the textbook questions. All the questions are solved by experts with a detailed explanation that help students to complete their assignments & homework. These solutions are prepared as per the latest CBSE syllabus and curriculum. Students of Class 8th can study the answers provided here to score well in their school exams.

A Visit to Cambridge Questions and Answers PDF

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 7 A Visit to Cambridge
NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 7 A Visit to Cambridge
NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 7 A Visit to Cambridge
NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 7 A Visit to Cambridge
NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 7 A Visit to Cambridge

Students must also check our NCERT Solutions for Class 8 Maths and other chapters of english to score excellent marks in the exams.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Textbook Chapter 7

Exercise Questions

Comprehension Check (Page 100)

Which is the right sentence?

Question 1: “Cambridge was my metaphor for England.” To the writer

(i) Cambridge was a reputed university in England.
(ii) England was famous for Cambridge.
(iii) Cambridge was the real England.

Answer: (ii) England was famous for Cambridge.

Question 2: The writer phoned Stephen Hawking’s house

(i) From the nearest phone booth.
(ii) From outside a phone booth.
(iii) From inside a phone booth.

Answer: (i) From the nearest phone-booth.

Question 3: Every time he spoke to the scientist, the writer felt guilty because

(i) He wasn’t sure what he wanted to ask.
(ii) He forced the scientist to use his voice synthesiser.
(iii) He was face to face with a legend.

Answer: (ii) He forced the scientist to use his voice synthesiser.

Question 4: “I felt a huge relief…in the possibilities of my body.” In the given context, the highlighted words refer to

(i) Shifting in the wheelchair, turning the wrist.
(ii) Standing up, walking.
(iii) Speaking, writing.

Answer: (i) Shifting in the wheelchair, turning the wrist.

Working with the Text

Answer the following Questions.

Question 1: (i) Did the prospect of meeting Stephen Hawking make the writer nervous? If so, why?
(ii) Did he at the same time feel very excited? If so, why?

Answer: (i) The writer felt nervous because he was doubtful whether he would be granted the interview.

(ii)  He felt excited at the same time because he had been there to see Prof. Hawking for half an hour.

Question 2: Guess the first question put to the scientist by the writer.

Answer: The first question that the writer might have asked the scientist was if he felt relieved and brave for accomplishing such great achievements in life despite being disabled.

Question 3: Stephen Hawking said, “I’ve had no choice.” Does the writer think there was a choice? What was it?

Answer: Although Stephen Hawking stated that he had no choice, but to remain confined to the wheelchair. The writer felt that living creatively with the reality of his disintegrating body was a choice for him. Firdaus strongly felt that Hawking could have easily sulked and surrendered to life, rather he chose to accomplish new heights despite being disabled.

Question 4: “I could feel his anguish.” What could be the anguish?

Answer: The anguish was that his pale fingers and eyes were frustrated in exhaustion. He could not express himself freely though ideas were floating in his mind.

Question 5: What endeared the scientist to the writer so that he said he was looking at one of the most beautiful men in the world?

Answer: The scientist’s one-way smile endeared him to the writer. So he said he was looking at one of the most beautiful men in the world.

Question 6: Read aloud the description of ‘the beautiful’ man. Which is the most beautiful sentence in the description?

Answer: The line is “before you like a lantern whose walls are worn so thin, you glimpse only the light inside, is the incandescence of a man”.

Question 7:
(i) If ‘the lantern’ is the man, what would its ‘walls’ be?
(ii) What is housed within the thin walls?
(iii) What general conclusion does the writer draw from this comparison?

Answer:
(i) The walls of the lantern in Hawking’s case were his skeleton like physical structure.

(ii) The glow of the eternal soul was housed within the thin walls of his body,

(iii) The writer draws a conclusion that the eternal soul is more important than the body.

Question 8: What is the scientist’s message for the disabled?

Answer: Prof. Hawking’s message for the disabled is that they should concentrate on what they are good at. It is foolish to try to copy the normal people.

Question 9: Why does the writer refer to the guitar incident? Which idea does it support?

Answer: The writer spent many years trying to play a big Spanish guitar. One night he loosened the strings joyfully. This incident supports the idea that the disabled people should practise only what they are good at.

Question 10: The writer expresses his great gratitude to Stephen Hawking. What is the gratitude for?

Answer: Stephen Hawking spared time for the writer. After meeting him the author felt much inspired. He felt that he had met the greatest and best disabled person on earth. Therefore, the writer expresses his great gratitude to Stephen Hawking.

Question 11: Complete the following sentences taking their appropriate parts from both the boxes below.

(i) There was his assistant on the line …
(ii) You get fed up with people asking you to be brave, …
(iii) There he was, …
(iv) You look at his eyes which can speak, …
(v) It doesn’t do much good to know …

A
• tapping at a little switch in his hand
• and I told him
• that there are people
• as if you have a courage account
• and they are saying something huge and urgent

B
• trying to find the words on his computer.
• I had come in a wheelchair from India.
• on which you are too lazy to draw a cheque.
• smiling with admiration to see you breathing still.
• it is hard to tell what.

Answer: (i) There was his assistant on the line and I told him I had come in a wheelchair from India.

(ii) You get fed up with people asking you to be brave, as if you have a courage account on which you are too lazy to draw a cheque.

(iii) There he was tapping at a little switch in his hand, trying to find the words on his computer.

(iv) You look at his eyes which can speak and they are saying something huge and urgent it is hard to tell what.

(v) It doesn’t do much good to know that there are people smiling with admiration to see you breathing still.

Working with Language

Question 1: Fill in the blanks in the sentences below using the appropriate forms of the words given in the following box.

guidesucceedchairtravelpaledrawtrue

(i) I met a ____________ from an antique land.

(ii) I need special ____________ in mathematics. I can’t count the number of times I have failed in the subject.

(iii) The guide called Stephen Hawking a worthy ____________ to Issac Newton.

(iv) His other problems ____________ into insignificance beside this unforeseen mishap.

(v) The meeting was ____________ by the youngest member of the board.

(vi) Some people say ‘yours ____________’ when they informally refer to themselves.

(vii) I wish it had been a ____________ match. We would have been spared the noise of celebrations, at least.

Answer:

(i) I met a traveller from an antique land.

(ii) I need special guidance in mathematics. I can’t count the number of times I have failed in the subject.

(iii) The guide called Stephen Hawking a worthy successor to Isaac Newton.

(iv) His other problems paled into insignificance beside this unforeseen mishap.

(v) The meeting was chaired by the youngest member of the board.

(vi) Some people say ‘yours truly’ when they informally refer to themselves.

(vii) I wish it had been a drawn match. We would have been spared the noise of celebrations, at least.

Question 2: Look at the following words.

walkstick

Can you create a meaningful phrase using both these words?

(It is simple. Add -ing to the verb and use it before the noun. Put an article at the beginning.) ..a walking stick

Now make six such phrases using the words given in the box.

read/sessionsmile/facerevolve/chair
walk/tourdance/dollwin/chance

Answer:

a reading sessiona smiling facea revolving chair
a walking toura dancing dolla winning chance

Question 3: Use all or both in the blanks. Tell your partner why you chose one or the other.

(i) He has two brothers. _______ are lawyers.
(ii) More than ten persons called. _______ of them wanted to see you.
(iii) They _______ cheered the team.
(iv) _______ her parents are teachers.
(v) How much have you got? Give me _______ of it.

Answer:
(i) He has two brothers. Both are lawyers.
(ii) More than ten persons called. All of them wanted to see you.
(iii) They all cheered the team.
(iv) Both her parents are teachers.
(v) How much have you got? Give me all of it.

Question 4: Complete each sentence using the right form of the adjective given in brackets.

(i) My friend has one of the _______ cars on the road. (fast)
(ii) This is the _______ story I have ever read. (interesting)
(iii) What you are doing now is _______ than what you did yesterday. (easy)
(iv) Ramesh and his wife are both _______. (short)
(v) He arrived _______ as usual. Even the chief guest came _______ than he did. (late, early)

Answer:
(i) My friend has one of the fastest cars on the road.
(ii) This is the most interesting story I have ever read.
(iii) What you are doing now is easier than what you did yesterday.
(iv) Ramesh and his wife are both short.
(v) He arrived late as usual. Even the chief guest came earlier than he did.

NCERT Solutions for Class 8 English All ChaptersNCERT Solutions for Class 8 English HoneydewNCERT Solutions for Class 8 It So Happened
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments