NCERT Solutions for Class 8 English Chapter 1 How the Camel got his Hump

NCERT Solutions for Class 8 English It So Happened Chapter 1 How the Camel got his Hump is available here. How the Camel got his Hump PDF contains answers to all the textbook questions. All the questions are solved by experts with a detailed explanation that help students to complete their assignments & homework. These solutions are prepared as per the latest CBSE syllabus and curriculum. Students of Class 8th can study the answers provided here to score well in their school exams.

NCERT Solutions Class 8 English It So happened Chapter 1 PDF

NCERT Solutions Class 8 English It so Happened Chapter 1 How the Camel Got His Hump
NCERT Solutions Class 8 English It so Happened Chapter 1 How the Camel Got His Hump

Students must also check our NCERT Solutions for Class 8 Maths and other chapters of english to score excellent marks in the exams.

How the Camel got his Hump Questions and Answers PDF

Comprehension Check (Page No 3)

Question 1: What tasks, do you think, were assigned to the dog and the ox?

Answer: The dog was assigned the task of fetching and carrying sticks, while the ox was assigned the task of ploughing.

Question 2: Why did the camel live in the middle of the desert?

Answer: The camel lived in the middle of the desert because it was lazy and did not want to work. All he did was eat sticks, thorns and prickles and when anybody spoke to him he said “Humph”.

Question 3: What made the dog, the horse and the ox very angry?

Answer: The dog, the horse and the ox were very angry. The man had asked them to work double¬time. It was to compensate for the camel who didn’t work.

Question 4: How did the Djinn know the horse was complaining against the camel?

Answer: The Djinn knew that the horse was complaining against the camel because he was the in charge of all deserts and knew about everything happening in relation to his deserts.

Comprehension Check (Page No 5)

Question 1: The Camel was looking at his own reflection in the pool. What does it suggest to you about the camel?

Answer: This statement suggests that the camel loved its own image in the pool. Perhaps he considered himself handsome looking.

Question 2: The camel said, “Humph” repeatedly. How did it affect him?

Answer: When the camel said “Humph!” repeatedly despite the Djinn’s warning, his back puffed up into a big hump.

Question 3: What, according to the Djinn, was the use of the ‘humph?

Answer: According to the Djinn, the hump had a purpose. It was full of food material. With its help, the camel could survive without food for three days.

Question 4: “…he has never yet learnt to behave.” In the light of this, what is the writer’s opinion about the camel?

Answer: According to the writer, the camel is still a very lazy animal that is unwilling to work. After he got the hump, the Djinn asked him to go out of the desert to help the other three animals. It seems that the camel still did not behave himself and worked lazily in the desert itself. It is for this reason that he was still unable to complete the pending work of those three missed days, and he continued carrying the hump and living in the desert.

EXERCISE

Discuss the following topics in groups.

Question 1: Can this story be factually true?

Answer: No, the story is not factually true. It is just an imaginary one.

Question 2: What according to you, is the story about?

Consider the following:

(i) How the world began.
(ii) Why everyone should do his/her share of work seriously.
(iii) How animals are important to humans.
(iv) How the camel got his hump.

Answer: (iv) How the camel got his hump.

Question 3: What did you do over the weekend? Were you generally active or idle? Please check your back before starting to discuss or answer the question.

Answer: This question requires you to use your own perspective as well as your analytical skills. The answer to the question would vary from one person to another. It is suggested that you read the text carefully and try attempting it on your own.

Question 4: There are broadly two categories of workers— those who prefer to do today what they can do tomorrow, and those who prefer to do tomorrow what they can do today. Where do you belong?

Answer: This question requires you to use your own perspective as well as your analytical skills. The answer to the question would vary from one person to another. It is suggested that you read the text carefully and try attempting it on your own.

NCERT Solutions for Class 8 English All ChaptersNCERT Solutions for Class 8 English HoneydewNCERT Solutions for Class 8 It So Happened
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments