NCERT Solutions for Class 8 English Chapter 4 The Treasure Within

NCERT Solutions for Class 8 English It So Happened Chapter 4 The Treasure Within is available here. The Treasure Within PDF contains answers to all the textbook questions. All the questions are solved by experts with a detailed explanation that help students to complete their assignments & homework. These solutions are prepared as per the latest CBSE syllabus and curriculum. Students of Class 8th can study the answers provided here to score well in their school exams.

NCERT Solutions for Class 8 English It So Happened Chapter 4 The Treasure Within

NCERT Solutions Class 8 English It So Happened Chapter 4 The Treasure Within
NCERT Solutions Class 8 English It So Happened Chapter 4 The Treasure Within

Students must also check our NCERT Solutions for Class 8 Maths and other chapters of english to score excellent marks in the exams.

The Treasure Within Questions and Answers PDF

Comprehension Check (Page No 28)

Question 1: What did Hafeez Contractor have nightmares about?

Answer: Hafeez Contractor got nightmares about appearing for a mathematics examination in which he did not know anything.

Question 2: What did the Principal say to him, which influenced him deeply?

Answer: When he was in the eleventh standard, the Principal called him and told him that he was a good student, but he never studied. He said that he had taken care of him till that day, but now he could no longer take care of him and so he would have to do it himself. He also said that he did not have his father and his mother had worked so hard to bring him up and paid all his fees all those years but all he had done was only play games. Now, it was time that he rose to the occasion and start studying.

Question 3: “……………. that year I did not step out into the field.” What was he busy doing that year?

Answer: He was busy studying that year. He went for prayers, and just ate and studied.

Question 4: (i) What ‘distraction’ did Hafeez Contractor create one day?

(ii) Would you have liked to participate in the ‘distraction’ had you been with him?

Answer: (i) Hafeez mentions how one day he did not want to study. Thus, he decided to create a “distraction”, and for one whole hour, he played ‘chor-police’ with his classmates.

(ii) Yes, I would have loved to participate in such a “distraction”, as it is kind of a break from the regular routine work.

Comprehension Check (Page No 32)

Question 1: Hafeez Contractor wanted to join the police force. Why didn’t he?

Answer: Hafeez Contractor wanted to join the police force but his mother asked him not to join the police force but do his graduation. So he went to Jaihind College in Bombay.

Question 2: In the architect’s office, Hafeez Contractor was advised to drop everything and join architecture. Why?

Answer: It happened quite by chance. One day he saw somebody drawing a window design. He pointed out that the drawing was wrong, and the window would not open. And he was proved right. His cousin’s husband was surprised. He asked him to design a house and he did that. After that he told Hafeez to leave everything and join architecture.

Question 3: (i) What was Mrs Gupta’s advise to Hafeez Contractor?

(ii) What made her advise him so?

Answer: (i) Mrs Gupta was one of Hafeez’s school teachers in the second or third standard, who saw his beautiful sketches in school and had advised him that he should grow up to become an architect someday.

(ii) She advised him so on seeing his fine sketches.

Question 4: How did he help fellow students who had lost a button?

Answer: When his fellow students lost a button, he helped them by cutting a button from chalk, by using a blade.

Question 5: Which rules did he break as a school boy?

Answer: Hafeez broke many rules while studying at school. He used to copy during the examinations, loiter around aimlessly, play funny pranks and jokes on others. He would also get involved in gang fights and plan strategies. He would often create distractions by playing chor police games at school during study hours.

Question 6: (i) What is Hafeez Contractor’s definition of Mathematics?

(ii) How would you want to define Mathematics? Do you like the subject?

Answer 6: (i) According to Hafeez Contractor, Mathematics is a mix of putting design, construction, psychology and sociology together and making a sketch by combining all these elements altogether.

(ii) Mathematics is the best branch of science, but it is a bit difficult to be good in this subject. However, I like this subject.

Exercise

Answer the following Questions:

Question 1: It is likely that someone who is original and intelligent does not do very well at school? Should such a learner be called a failure? If not, why not?

Answer: A learner who is original and intelligent may appear to be a failure at school, but the chances of his doing well in later life are bright.

Question 2: Who, in your view, is an ‘unusual’ learner?

Answer 2: An unusual learner can be a genius in any subject. He will be different from the rest.

Question 3: What can schools do to draw out the best in unusual learners? Suggest whatever seems reasonable to you.

Answer: School should stop treating all the learners as ordinary. They should not follow old mechanical methods of teaching. They should try to discover the hidden talent in each learner and encourage him to do his best developing it.

NCERT Solutions for Class 8 English All ChaptersNCERT Solutions for Class 8 English HoneydewNCERT Solutions for Class 8 It So Happened
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments