NCERT Solutions for Class 8 English Chapter 7 The Open Window

NCERT Solutions for Class 8 English It So Happened Chapter 7 The Open Window is available here. The Open Window PDF contains answers to all the textbook questions. All the questions are solved by experts with a detailed explanation that help students to complete their assignments & homework. These solutions are prepared as per the latest CBSE syllabus and curriculum. Students of Class 8th can study the answers provided here to score well in their school exams.

NCERT Solutions for Class 8 English It So Happened Chapter 7 The Open Window

NCERT Solutions Class 8 English It So Happened Chapter 7 The Open Window
NCERT Solutions Class 8 English It So Happened Chapter 7 The Open Window

Students must also check our NCERT Solutions for Class 8 Maths and other chapters of english to score excellent marks in the exams.

The Open Window Questions and Answers PDF

Comprehension Check (Page No 57)

Question 1: Why had Framton Nuttel come to the “rural retreat”?

Answer: Framton Nuttel was suffering from some nervous disorder and worry. So he decided to spend a few days in some village and relax in peace.

Question 2: Why had his sister given him letters of introduction to people living there?

Answer: His sister had given him letters of introduction to people living there as she knew that since he did not know anyone he would bury himself there without speaking to a living soul and his nerves would only get worse from moping.

Question 3: What had happened in the Sappleton family as narrated by the niece?

Answer: The niece played a practical joke on Sappleton when she came to know that he was a total stranger. She said that her aunt’s husband, two brothers and a dog had gone for hunting through the window three years ago. They never returned. But the aunt was still hoping to see them back through the open window.

Comprehension Check (Page No 60)

Question 1: What did Mrs Sappleton say about the open window?

Answer: Mrs Sappleton said that she hoped Framton did not mind the open window. She told him that her husband and her brothers would be coming home directly from their shooting, and they always came that way.

Question 2: The horror on the girl’s face made Framton swing around in his seat. What did he see?

Answer: The horror on the girl’s face made Framton swing around in his seat and look in the same direction. In the deepening twilight he saw three figures walking across the lawn towards the window, they all carried guns under their arms, and one of them was additionally burdened with a white coat hung over his shoulders. A tired brown spaniel kept close at their heels.

Comprehension Check (Page 61)

Question 1: Why did Framton rush out wildly?

Answer: Framton rushed out wildly because he thought that he saw the ghosts of the three men who he was told were dead coming in through the window.

Question 2: What was the girl’s explanation for his lightning exit?

Answer: The girl’s explanation of his lightning exit was that he had a horror of dogs. He was once hunted into a cemetery somewhere on the banks of the Ganges by a pack of dogs, and had to spend the night in a newly dug grave with the creatures snarling and grinning and foaming just above him, enough to make anyone lose their nerve.

Exercise

Discuss in Small groups.

Question 1: Is this a mystery story? Give a reason for your answer.

Answer: While explaining the mystery behind the open French window, the events narrated by Mrs Sappleton’s niece manage to create a sense of foreboding. Later, when the three men approach the open window, the reader (like Framton) can only logically conclude that they were ghosts. Hence, one can say that this story does contain elements of the mysterious.

Question 2: You are familiar with the ‘irony’ of the situation in a story. (Remember the cop and the Anthem in Class VII Supplementary Reader!) Which situations in The Open Window’ are good examples of the use of irony?

Answer: “Irony’ refers to the contrast between what is intended or expected and what actually occurs. The open window has irony of situation. Poor Framton goes to countryside for rest and relief from his nervousness. But Mrs Sappleton’s niece plays such a joke that he suddenly rushes out. He mistakes Mrs sappleton’s husband and brother as their ghosts.

Question 3: Which phrases/sentences in the text do you find difficult to understand? Select a few and guess the meaning of each. Rewrite a simple paraphrase of each.

Answer: Masculine habitation – This implies that some male persons used to live in the room.

Bertie, why do you bound – The word bound means to jump or leap. But in the story, it refers to Ronnie, Mrs. Sappleton’s youngest brother who would often say this to scare her.

Came into the nice division – This refers to nice people.

NCERT Solutions for Class 8 English All ChaptersNCERT Solutions for Class 8 English HoneydewNCERT Solutions for Class 8 It So Happened
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments