The Thief’s Story Class 10 Important Questions

Class 10 English Chapter 2 The Thief’s Story important questions with answers are available below. These questions are prepared as per the latest NCERT textbook and CBSE guidelines. Students can read and can also download The Thief’s Story important questions in PDF format from the link given below.

Class 10 English Chapter 2 The Thief’s Story Important Questions

Short Answer Type Questions

Question 1. Why did Hari Singh approach Anil?

Answer: Hari Singh was a thief who had not much luck in his work recently. So he approached Anil with the intention of robbing him, as he seemed to be an easy going and simple man. According to Hari, winning Anil’s confidence was an easy task.

Question 2. Anil walked away. I followed casually’. Why do you think the narrator followed Anil?

Answer: The narrator’s purpose of robbing Anil had not yet been served. He followed Anil to gain his trust and look for an opportunity that may help him give shape to his plans.

Question 3. Was Hari Singh successful in robbing Anil? Was Anil the only one who was robbed or did Hari also rob himself of something?

Answer: Yes, Hari Singh was successful in robbing Anil. But Anil was not the only one who was robbed at that time. Hari had robbed himself as well. He had lost the chance of receiving education and being literate. He had robbed Anil monetarily but he had robbed himself of the chance for a better and brighter future, which was much more valuable.

Question 4. What did Anil and Hari agree upon to be the mode of payment? [CBSE 2015]

Answer: When Anil stated his inability to pay Hari, Anil questioned Hari if he could feed Hari. Hari realised that he had misjudged his target and moulded the situation for his benefit. Anil then agreed to feed him if he knew how to cook.

Question 5. What made Hari Singh go back to Anil’s house?

Answer: Hari Singh realised the importance of education he was receiving from Anil. He knew that learning how to read and write and being a literate person would open doors to many opportunities. He was sure that he would then be able to earn more than a few hundred rupees he had in hand at that time. This made him go back to Anil.

Question 6. Did Hari like working for Anil? Give reasons in support of your answer. [CBSE 2014]

Answer: Yes, Hari liked working for Anil. He was happy to carry on the chores for him and was grateful for the education he was receiving. He used to make profit of about a rupee a day as well, which was a decent amount besides being fed.

Question 7. Why was it difficult for Hari to rob Anil?

Answer: It was difficult for Hari to rob Anil because Anil was the most trusting person Hari had ever met. He was really simple and kind. Hari knew that loss of money will not affect Anil but the loss of trust will make him sad.

Question 9. How was the morning after the night of the theft?

Answer: The morning after the night of the theft was just like a normal one. Hari woke up late and Anil had made tea by then. Anil gave a fifty rupee note to Hari and told him that he will now be paid regularly. Hari was aware that Anil knew about the theft but he didn’t show anything.

Question 9. How do you think Anil may have come to know about the theft?

Answer: Anil may have come to know about the theft because of the dampness of the notes because of rain. He was a kind but wise man. It wouldn’t have been difficult for Anil to make out the series of events that would have taken place in the night.

Question 10. Had Anil really forgiven Hari Singh? Support your answer with evidence. [CBSE 2012]

Answer: Yes, Anil had forgiven Hari Singh. It is evident because Anil handed over to Hari a fifty rupee note as soon as Hari woke up. Though he knew that Hari had robbed the money at first but his subsequent actions gave him hope of change in Hari’s character.

Question 11. Why did Hari Singh change his name every month?

Answer: Hari Singh was a fifteen year old boy who introduces himself to Anil as Hari Singh. He was an experienced thief. He changed his name every month for his own safety from the police and his former employers.

Question 12. How did the thief realise that Anil knew that he was robbed?

Answer: When Anil gave him a fifty-rupees note it was still damp. The damp note was telling the whole story. Hari Singh knew that Anil was intelligent enough to understand what had happened in the rainy night.

Question 13. What was the thief s reaction when he took Anil’s money?

Answer: As the thief got the money he quickly crawled out of the room. When he was on the road, he began to run. He had the notes at his waist, held them by the string of his pyjamas. Later on he slowed down to walk and counted the notes. He thought that with those 600 rupees he could lead a luxurious life like an oil-rich Arab at least for a week.

Question 14. Why did the thief smile without any effect towards the end of the story?

Answer: The thief smiled at Anil towards the end of the story in his most appealing way. But unlike as on previous occasions, this smile was natural and from the innermost comer of his heart. Being spontaneous, the smile was “without any effect”.

Question 15. What does he say about the different reactions of people when they are robbed?

Answer: In his short career as a thief, he has studied reactions of so many people when they are robbed off their belongings. He has Observed that the greedy people showed fear; the rich showed anger and the poor people showed acceptance.

Long Answer Type Questions

Question 1. Money can’t make a man as much as education can. Elucidate the statement. [CBSE 2013]

Answer: The statement stands true in almost all the aspects of life. Money may buy us all the luxuries and fulfil our needs but it cannot buy us knowledge, civilised thinking, skills and abilities to achieve our dreams. Education lays the platform for all to act upon our goals according to our abilities. Education enables us to keep up with the fast moving world. It opens the door to opportunities we do not know even exist. Money, on the other hand, can assist us to a certain level. It can buy us a plan but education gives us the knowledge of its execution. Just as in the story ‘A Thief s Story’, Hari Singh prioritised the chance of being literate over a few hundred rupees, we must understand that education can help us to achieve whatever we desire.

Question 2. Hari Singh didn’t board the express and returned to Amil. Why did he return? On what values does this incidence put light on?

Answer: Hari Singh was a thief and he had stolen Anil’s money. After the theft, he realised that he had robbed not only Anil but also himself of the chance of being literate and having a bright future. His conscience pricked him to think what all he could have got had he not done this. It was difficult for him to rob Anil but it was tougher for him not to back. He realised that he could not make tea, buy daily supplies and learn how to read and write then. His inner self did not agree to bypass this and forced him to return.

Hari’s return to Anil shows that despite indulging in criminal acts, he still had a practical and positive attitude towards life. It is the awakening of Hari’s conscience and Anil’s love and care that reformed Hari’s character. It teaches us that love alone can change a person. Anil’s understanding nature and care changed Hari’s thinking to mend his ways for good.

Question 3. State the events that took place on the night of the theft. [CBSE 2016]

Answer: The night of robbery vitas quite eventful for Hari Singh. After stealing Anil’s money and leaving Anil’s house, Hari went to the railway station but didn’t board the train to Lucknow. He walked slowly through the bazaar as he did not know anyone who would provide him shelter except Anil, for he didn’t have any friends. He was forced to take shelter under the clock tower later when it started raining heavily. That is where he realised the importance of education and decided to go back to Anil.

Question 4. “Everyone must have a chance to reform”. How did Anil worked upon these values and succeeded?

Answer: Hari Singh had all the sharp wickedness to rob a person. He knew how to rob and whom to rob. He chose Anil for his purpose because the later was simple and easy, to approach. But when Anil started teaching him how to write words and then sentences and adding numbers, a good man in Hari Singh started dreaming of a life full of honestly and dignity. He got the chance to rob, he robed but the dream of being educated did not let him go. He returned to be educated.

Question 5. “Love, trust and compassion transformed Hari Singh”. Explain with reference to the story “The Thief s story”.

Answer: It is love and sympathy which has transformed Hari Singh into a respectable person. Anil Singh’s job was to write for a magazine. His income was not regular. He led an easy going life. Anil can easily understand that he had been robbed when he found the notes wet. Anil does not react but rather offers him fifty rupees in the morning. Initially also Anil promised Hari Singh to teach him cooking as well as to write sentences. It was thus good action of Anil that helped Hari Singh to forget about the money and gave more importance to education.

Question 6. How did Hari Singh happen to stay with Anil? How did he stay with Anil before he tried to rob him?

Answer: Though Hari Singh was only fifteen years old yet he was a seasoned and successful thief. He met Anil at a wrestling match. He decided to rob him. He got himself introduced to Anil. He lied that he could cook. Anil allowed Hari Singh to stay with him. He would not pay but feed him. Anil did not turn him away though he cooked hopeless food. Anil promised to teach Hari Singh to cook as well as to write.

Due to lack of a regular income, Anil did not pay him any money. Hari Singh prepared the morning tea. He cheated Anil in the shopping and made about a rupee a day. Anil trusted him completely though he knew everything. It was quite difficult to rob Anil, a trusting and careless person. Anyhow he tried to rob him because his thievish nature urged him to do so.

Question 7. Why did. Hari Singh decide to return stolen money? What light does it throw on his character?

Answer: After stealing the money Hari Singh rushed to the railway station to catch 10.30 Express to Lucknow. But for some inexplicable reason he did not board the train. He decided to return to the man whom he had robbed. He sat down in the shelter of the Clock Tower and began to reflect upon his life. Suddenly he realised that Anil was helping him to learn reading and writing and that could change his life once and for all.

In his further mediation he made up his mind to return.It shows Hari Singh was grateful to Anil for helping him learn read and write. It also shows that deep in heart he had a- desire to change the course of his life. He wanted to give up theft and wanted to lead a life of a respectable person.

Question 8. “A thief in Hari Singh changed into a good human being”. How far was Anil’s considerate nature responsible for this transformation?

Answer: Hari Singh was an experienced thief who had robbed many people at such a tender age of fifteen years.’ He joined Anil as a cook with a motive of stealing money. But Anil was a kind and considerate person. He employed Hari Singh and taught him how to cook. He trusted him like his younger brother. He was always sympathetic towards him. Hari Singh found it was very difficult to rob such a good human being. He stole money but his conscience did not allow him to run away. He came back and became a good human being. There was a change in his heart. Thus, it was Anil’s considerate nature which was responsible for this transformation.

Question 9. Why does not Anil hand the thief over to the police? Do you think most people would have done so? In what ways is Anil different from such employers?

Answer: Anil does not hand over the thief to the police because he realized that Hari has already learnt a lesson and he has changed for the better now. Otherwise he would have never put the money back in its place. Though Anil knew how Hari cheated him of a rupee while buying the daily supplies but he never made it obvious in front of him.

Anil wants to give Hari one more chance to mend his ways and thus forgives him. Hari’s case is such that nobody would have forgiven him and straightway handed him over to the police. But Anil is a little different from such employers because he is modest in nature and does not want another person to suffer without giving him a chance to become a better person.

You cannot copy content of this page