The Midnight Visitor Class 10 Important Questions

Class 10 English Chapter 3 The Midnight Visitor important questions with answers are available below. These questions are prepared as per the latest NCERT textbook and CBSE guidelines. Students can read and can also download The Midnight Visitor important questions in PDF format from the link given below.

Class 10 English Chapter 3 The Midnight Visitor Important Questions

Short Answer Type Questions

Question 1. Why had Fowler wanted to meet Ausable?

Answer: Fowler was a writer and he had wanted to meet Ausable, a renowned secret agent. Fowler wanted to know how Ausable tackled dangerous situations. He was disappointed when he saw Ausable, as he didn’t look like what Fowler thought a secret agent should look like.

Question 2. Describe Fowler’s reaction after entering Ausable’s hotel room. [CBSE 2014]

Answer: Initially Ausable got a shock to see Max in his room. But he remained calm. Max also had a pistol with him, so Ausable didn’t try anything fishy. He just kept his cool and fooled Max by using his brain to invent stories.

Question 3. ‘Ausable shows great presence of mind in a situation of danger and surprise.” Do you agree with this statement? If yes, why?

Answer: Yes, I agree with this statement, as Ausable showed great presence of mind when Max pointed a gun at him when he entered the hotel room with Fowler, which surprised and endangered both of them. He remained calm and cool, inventing stories as required to fool Max into jumping to his death.

Question 4. Why did Max’s face turn black with anger? What did he want Ausable to do? [CBSE 2012]

Answer: Max’s face turned black with anger because he felt that his plan of extracting the important document from Ausable was in danger of failing due to the knocking on the door, which Ausable identified as the police. He wanted Ausable to send the police away.

Question 5. Why did Ausable frame the story of the balcony? [CBSE 2012]

Answer: Ausable framed the story of the balcony to counter the use of the pistol by the rival secret agent Max to threaten him. The rival would have been able to get the important report about the new missiles if Ausable had not concocted this story.

Question 6. How does Ausable manage to make Max believe that there is a balcony attached to his room?

Answer: Ausable creates a detailed description of how his office was part of a bigger apartment and how the next door room had a direct connection with the balcony. His statement that somebody else had also broken into his office through that balcony made it a convincing story.

Question 7. Who actually had knocked at the door of Ausable’s room? Why did he come there? [CBSE 2010]

Answer: The waiter in the hotel where Ausable stayed knocked at the door of Ausable’s room. He had brought the drinks which Ausable had ordered when he arrived in the hotel with Fowler.

Question 8. Why did Fowler want to meet Ausable? Why was he disappointed?

Answer: Fowler was a young romantic writer. He had a fine imagination about spying and secret agents. He loved adventure and thrill. So he wanted to meet Ausable who was engaged in collecting sensitive information. He was disappointed after spending a dull evening in a French music hall with a fat, sloppy man as there was nothing mysterious or romantic about him.

Question 9. How can you show that Ausable showed great presence of mind in situation of danger and surprise?

Answer: Ausable showed a great presence of mind when Max pointed gun at him when he entered note room with Fowler. Though his looks were not mysterious but with his presence of mind he cooked up the story of non-existent balcony. Max, though smart, was be fooled by Ausable and even lost his life.

Question 10. Who actually had knocked at the door of Ausable’s room? Why did he come there?

Answer: Henry, the waiter was knocking at the door in hotel. Infact, Ausable had ordered for a bottle of wine and two glasses. When there was a knock at the door he reached as if policeman was at the door. He had come there as Ausable had ordered drinks before coming into the room.

Question 11. What story did Ausable frame about calling the police?

Answer: As soon as there was a knock at the door, Max enquired of it. Ausable told him that he had already informed the police to check if everything was okay at intervals because of the important papers. Ausable told Max that they were on their duty to check.

Long Answer Type Questions

Question 1. What information did Ausable give about the imaginary balcony? Why did he do so? [CBSE 2013]

Answer: Ausable created a detailed description of how his room was part a bigger apartment and how the next room had a direct connection with a balcony. His statement that somebody else had also broken into his office through that balcony made it a convincing story. Ausable did this to fool Max into thinking that a balcony existed just outside the window, as he knew that soon the waiter bringing the drinks he had ordered would be knocking at the door, which may prompt Max to jump into the imaginary balcony to hide.

Question 2. Ausable was a clever secret agent. Do you agree with the statement? Justify your answer. [CBSE 2012]

Answer: Ausable did not look at all like the conventional image of a secret agent. He was short and very fat. Besides, he spoke French and German which lacked fluency as well as the right accent; the American accent was quite palpable in his speech. However, Ausable had a very sharp and active mind because he invented two stories, one about a non-existent balcony outside his hotel window and another about the police arriving to give extra security to some important documents he was about to receive.
He was an intelligent man and a clever secret agent to be able to invent such stories on the spur of the moment in the face of imminent danger in the form of Max, a rival secret agent.

Question 3. Why did Max scream shrilly when he dropped to the balcony? [CBSE 2011]

Answer: A person screams shrilly when something unexpected happens to him. Here, Max screamed shrilly when he dropped to the ‘balcony’, because actually there was no balcony at all; it was only a figment of Ausable’s imagination. Ausable had described it so vividly, including its history and use, that Max was convinced there was a balcony just outside the window and tried to jump onto it without looking. As the room was on the sixth floor, Max would certainly have been died by falling from such a height.

Question 4. A calm mind can help you tackle direst stress. Explain.

Answer: Certainly, a calm mind can help us to tackle direst stress. If Ausable had panicked and done something fishy, then Max probably would have killed him. But Ausable kept his cool. Apart from this story, there can he some real life examples also. We are always told to focus when we are appearing for exams or not to panic in a difficult situation because such things hamper our thinking ability. We are not able to take proper decisions at this time. If we keep our mind cool and focus, then only can ,we find ways to get out of crunch situations.

Question 5. How is Ausable different from other secret agents?

Answer: Ausable is different from other secret agents in more than one way. He has a small room in the musty corridor of a gloomy French hotel. It was the sixth and topmost floor and it was scarcely the setting for a romantic adventure. Ausable was extremely fat. Inspite of living in Paris for over twenty years, he spoke French and German moderately and had an American accent. Instead of getting messages slipped into his hands by dark-eyed beauties, he got only a telephone call making an appointment. In these ways, he was different from the conventional notion of a spy.

Question 6. What was Ausable’s problem? How did he solve it?

Answer: Ausable was a secret agent in an organisation. He had gone out with Fowler to spend the evening in a French music hall. When they returned to Ausable’s room in the hotel, they found Max standing in the middle of the room. He had a revolver in his hand. Ausable did not lose his calm. With unique presence of mind, he fabricated a story. He said that it was the second time someone had entered his room through the balcony under the window. Max took the concocted story as true.

Instantly, there was a knocking on the door. Max got panic stricken when Ausable remarked that there was the police. He had requested them to provide him extra security. Max was bewildered. He went towards the window and jumped on the non-existing balcony from the sixth floor. Max met with his death. Thus, Ausable’s problem was solved.

Question 7. What impression do you form of Ausable as a secret agent after reading the story “The Mid night Visitor”?

Answer: Ausable was a determined secret agent. He was dedicated to his work. He was agile in action even though he was a sloppy fat man. He was sane and shrewd. Being calm and cool headed by nature he did not lose his presence of mind when he found Max in his room with a revolver. It was midnight. He cooked up a false story of a balcony existing under the window just to befool the intruder.

Instantly they heard a knock at the door. Ausable remarked that the police had come to check on him and to provide him security. Getting nervous, Max rushed towards the window. He dropped to the balcony and fell down dead. He was patient, fearless, courageous, ready-witted and resourceful.

Question 8. How did Max attempt but failed to acquire the secret paper from Ausable?

Answer: Max’s organisation had ordered him to grab the secret report on missiles which the people of Ausable’s organisation had managed to get. He used a passkey and entered Ausable’s hotel room at midnight. He was holding a revolver in his hand since he intended to grab the report at pistol point. Ausable invented the fake story of a balcony extending under his window just to embarrass Max.

He remarked that it was the second time in the month that somebody had got into his room through that’ balcony. Instantly there was a knock at the door. Ausable’s remark that police had arrived to check on him unnerved Max.- To save his life, Max rushed towards the window. In hot haste, Max dropped to the non-existent balcony and met his tragic end. Thus he failed to acquire the secret paper.

You cannot copy content of this page