From the Diary of Anne Frank Class 10 Important Questions

Class 10 English First Flight Chapter 4 From the Diary of Anne Frank important questions with answers are available below. These questions are prepared as per the latest NCERT textbook and CBSE guidelines. Students can read and can also download From the Diary of Anne Frank important questions in PDF format from the link given below.

Class 10 English Chapter 4 From the Diary of Anne Frank Important Questions

Short Answer Type Questions

Question 1. Describe Anne’s Feelings about having a diary.

Answer: Anne feels it is silly for a 13 years old teenager to have a diary as it would seem she has many friends and other people to talk to, but in reality, she states she feels very lonely in the world. She wishes her diary to become her friend.

Question 2. Why did Anne feel like writing?

Answer: Anne had no real friend. Even she had a greater need to get all kinds of things off her chest. So, she felt like writing. Though she had a whim that none would take interest in her views because of her small age.

Question 3. Anne was not alone in this world. How?

Answer: Anne was not alone in this world. She had loving parents and a sixteen year old sister. She had a deep intimacy with thirty people. She could call them friends. She had a family, loving aunts and a sweet home.

Question 4. What did Anne think of having a true friend?

Answer: Anne thought that one could have good time with a true friend. Friendship brings closeness and helps in confiding in each other. Though we can talk about ordinary things with anybody else too.

Question 5. Why does Anne Frank think that ‘paper’ has more patience than ‘people’?

Answer: Anne believes that paper has more patience than people because it listens to her more patiently and silently it does not react like other people and also because she can confide in her diary all her secrets.

Question 6. What does Anne Frank tell about her family in her diary?

Answer: Anne Frank tells that she has very lovely and caring family.
Her parents and her elder sister love her a lot. There are about thirty people near by her whom she can call friends. She has loving aunts and a good home but she wants to have a true friend with whom she can share her feelings and thoughts.

Question 7. Describe your views about Mr Keesing as a teacher.

Answer: Mr Keesing seems to be a strict teacher but he actually believes taking actions with good intention and for the development of children. He tries to control her bad habit of talking too much but as soon as he is convinced that her habit does not affect her studies, he overlooks her shortcoming.

Question 8. What does Anne write in her first essay to support her habit of talking so much?

Answer: Anne Frank supports her nantte by stating that talking is a student’s trait and she will try to control it. But she also says that she has got it from her mother and such inherited traits cannot be curbed.

Question 9. What was Mr Keesing’s reaction after reading Anne’s poem on the third essay that he had given to her to write?

Answer: When Mr Keesing read Anne’s poem on the third essay that he had given her to write, he took the joke the right way. He understood the intention of Anne and felt it in good humour. After that he allowed her to talk and did not punish her by assigning her extra work.

Question 10. Why was Anne’s entire class anxious and nervous?

Answer: Anne’s class was anxious and nervous about the result. It was yet to be decided who would be promoted to the higher class or who would not because many deserved it.

Question 11. Describe Anne’s love for her grandmother. [CBSE2016]

Answer: When Anne’s grandmother died, she stated that no one could understand her intensity of her love for her grandma. She also said that no one could imagine how much she thought of her. Lighting up extra candle for her during her birthday showed her love for grandmother.

Question 12. Describe about Anne Frank’s early education.

Answer: Anne Frank got her early education at the Montessori Nursery School until she was six. She started in the first form and in the sixth form, she had developed such a good relation with her headmistress Mrs Kuperus that both of them were in tears on the farewell.

Question 13. Why was Anne’s entire class quacking in the boots?

Answer: Anne’s entire class was shaking with fear and nervousness because of the forthcoming teacher’s meeting. The teachers had to decide who would move up to the next grade and who would be kept back or not promoted.

Question 14. Why was Anne in tears when she left the Montessori school?

Answer: Anne studied at the Montessary school. She stayed there till she was in the sixth form. She was very much attached to her teacher and headmistress Mrs Kuperus. At the end of the year they were both in tears as they bid ‘a heartbreaking farewell’.

Question 15. Where did Anne stay before going to Holland?

Answer: Anne’s father emigrated to Holland in 1933 and her mother went with him in September. Anne and her sister did not go with their parents. They were sent to Aachen to stay with their grandmother.

Question 16. Why did Anne feet alone?

Answer: Anne felt alone though she had loving parents, relatives and thirty friends. It was because she could not confide in them. Though she enjoyed their company, yet she could not get close to any one of them.

Question 17. How did Mr Keesing stop punishing her?

Answer: Mr Keesing read the poem by Anne. In this poem, a father swan bit his three ducklings to death. He could not bear their excessive quacking. Mr Keesing took the jokes. He read the poem to the class. He never punished her after that.

Question 18. What punishment was given to Anne?

Answer: Anne was a talkative girl. Her maths teacher was annoyed at her talkative nature. So he gave her an essay “A Chatterbox’ to write as a punishment.

Question 19. Why does Anne want to keep a diary?

Answer: Anne has got no friend with whom she can confide in (her secrets) and pass time. She feels herself alone in this world.

Question 20. Why did Anne think she could confide more in her diary than in people?

Answer: It is because of the fact that she can have a good time with her diary. She may be able to confide more with her diary by remaining quite close with it. She can even have heart to heart talk with her.

Question 21. Why does Anne provide a brief sketch of her life?

Answer: Anne has named her diary ‘Kitty’. She is her friend now. She will address and talk to her throughout. No one would understand her directly if she fails to give her brief sketch to the people.

Question 22. What tells you that Anne loved her grandmother?

Answer: When the parents of Anne went to Holland, she and her elder sister, Margot went to stay with their grandmother. She loved her very much. She was thinking of her. On Anne’s birthday, a special candle I for the grandma was also lit.

Question 23. How did Anne justify her being a chatterbox in her essay?

Answer: Anne was an intelligent girl. She explained in writing the necessity of talking. She argued that talking is a student’s trait. She tried to control it but she was helpless since her mother was more talkative than her. It was her inherited trait.

Question 24. What made Mr Keesing allow Anne to talk in-class?

Answer: Mr Keesing thrice gave Anne a writing job on her talkative nature. On all the three occasions she came out successful. In the third attempt the ball fell on the teacher and he became her victim. Finding himself unsuccessful, he allowed Anne to talk in the class.

Long Answer Type Questions

Question 1. Anne called 26th July a ‘tumultuous’ day. Explain the reasons behind it.

Answer: Anne called 26th July a tumultous day as it was full of tension and fright. The first warning siren was sent off in the morning but nobody paid any attention to it because it only meant that the planes were crossing the coast. The siren alarmed again around 2 O’clock in the afternoon. Anne and her sister went upstairs but after five minutes they heard loud gunshots. After half an hour, drone of engines faded and life became normal. The city was enveloped in thick fog. But after dinner time, there was another gun-fire round and swarms of planes. The air was buzz with the drone of engines. Nobody was able to sleep that night because it repeated again at midnight.

Question 2. Why did Anne think that she could confide more in her diary than in the people?

Answer: Anne Frank did not have a friend with whom she could share now. Although she had spent a good time with her friends but she was unable to share her views and thoughts with them. When she got her diary, she decided to share everything with it because she believed that nobody would be interested enough in her musings. So, she treated her diary as her best friend. It would keep her life a secret and would not react like people. She confided everything in the diary; her family, her fear, her loneliness, her life and considered it her best friend.

Question 3. Who helped Anne in writing the essay and how?

Answer: Anne was fond of talking a lot. Mr Keesing punished her and gave her essays to write one after another as she didn’t stop talking in the class. When she was asked to write the essay on Ans. the topic ‘Quack, Quack, Quack said Mistress Chatterbox’ she decided to make it original. Her friend Sanne helped her as she was good at poetry and suggested her to write the entire essay in verse. Anne tried to play a joke on Mr Keesing with the essay. Mr Keesing took it in the right way and read it in the class. He understood that she was not a dull student, but talkative so he allowed her to talk and did not punish her again.

Question 4. Write the character sketch of Anne Frank.

Answer: Anne Frank was born on 12th June 1929 in Frankfurt Germany. She was four years old when her father went to Holland to find a better place for his family to live. She was very intelligent and always wanted to become a writer. She loved Peter even when she had to face opposition from her family in this regard.
She was a very good reader as well, she continued reading books, translated chapters, wrote down the vocabulary and worked hard on her skills. Like any child, she loved her parents but later grew a dislike towards her mother as she compared Anne to Margot. She was always jealous with her. She believed that time would come when the problems would be over. She felt alone although there were thirty people around her but she hardly could call anyone a true friend. Anne died of typhus in the concentration camp at Berger-Belsen in late February or early March of 1945.

Question 5. ‘Paper has more patience than people’. Justify.
(or)
‘Paper has more patience than people’. Do you agree with the statement?

Answer: Anne believes that people are not interested in other’s life as they are stuck with their own problems so it is really hard to get someone who can give importance to her diary. People feel bored and become impatient when we talk about our problems.

On the other hand when we write our feelings and thoughts on paper , we can write as long as we want without thinking of anyone, intention as it doesn’t react. We can share our feelings, both sad and happy. It never gets bored or stops us to write. It behaves like a true friend who keeps your secret and listens to you patiently. So she thinks that paper has more patience than people.

Question 6. “From the diary of Anne Frank’ throws light on teacher-student relationship, class atmosphere and discipline.
Write a paragraph oh the values of these aspects of school and how far these values are necessary for learning and life. [CBSE 2016]

Answer: “The diary of Anne Frank” clearly describes the teacher-student relationship, class atmosphere and discipline. Anne who talks a lot in the class gets punished by Mr Keesing her Maths teacher. He asks her to write essays as punishment which is learning in disguise because he wanted her to focus on studies. He cannot be blamed for the punishment as he did it for the development of Anne. The teacher-student relationship is very respectful and sacred. It is about discipline and classroom manners which are essential for every student as well as teacher, otherwise both teaching or learning could hamper. This relationship is clearly shown in Mr Keesing and Anne Frank actions as they both try to joke on each other but in a very humorous and healthy manner. So this healthy relationship is needed everywhere in the class for effective teaching and learning.

You cannot copy content of this page