Coorg Class 10 Important Questions with Answers

Class 10 English First Flight Chapter 7 Coorg important questions with answers are available below. These questions are prepared as per the latest NCERT textbook and CBSE guidelines. Students can read and can also download coorg important questions in PDF format from the link given below.

Class 10 English Chapter 7 Coorg Important Questions

Short Answer Type Questions

Question 1. Where is Coorg situated?

Answer: Coorg is situated between Mysore and the coastal town of Mangalore in Karnataka state.

Question 2. What is Coorg famous for?

Answer: Coorg is famous for water sports, rock climbing, mountain biking and trekking.

Question 3. Which story shows that Coorgis are of Greek descent?

Answer: A story narrates that a part of Alexander’s Army moved south along the coast and settled at Coorg when their return became impractical. These people married the locals and became inhabitants of this place.

Question 4. From whom have the inhabitants of Coorg descended, as per the legend?

Answer: As per the legend, a part of Alexander’s army, when retreating from India, went South and settled in Coorg when they found that they could not return home. Then they married among the locals and their descendants are the Kodavus. (the people of Coorg).

Question 5. How has the Coorgi tradition of courage and bravery recognised in modern India?

Answer: The Coorgi tradition of courage and bravery has been recognised by awarding the Coorg Regiment with the most number of gallantry awards. Besides, the Coorgis are the only Indians allowed to carry firearms without a licence.

Question 6. Describe the wildlife of Coorg.

Answer: The wildlife of Coorg consists of animals like macaques, langurs, squirrels, loris and elephants. The birds spotted in Coorg are kingfishers.

Question 7. Describe any two tourist places of Coorg.

Answer: The climb of Brahmagiri hills brings into a panoramic view of the entire misty landscape of Coorg. A walk across the rope bridge leads to the 64 acres island of Nisargadhama.

Question 8. How can one reach Coorg?

Answer: One can reach Coorg either by road, air or rail. There are two routes from Bangalore. The route via Mysore is frequented one. The other route is Neelamangal, Kurigal and Chanrayanapatna.

Question 9. Describe Coorg’s weather. When is it most pleasant for the tourists to visit Coorg? [CBSE 2012]

Answer: The weather of Coorg is pleasant during the months from September to March. During that time, the weather is perfect with some showers thrown in for good measure. During the monsoon, it receives heavy rainfall.

Question 10. What are the various adventure sports available in Coorg?

Answer: The various adventures sports available in Coorg to the tourists who visit Coorg are river rafting, canoeing, rappelling or going down a cliff by slidding down a rope, rock climbing, mountain biking and trekking.

Question 11. Why is the climb to the Brahmagiri hills an important part of a visit to Coorg?

Answer: The climb to the Brahmgiri hills offers the panoramic view of the entire misty landscape of Coorg. Besides, it leads to Nisargadhama and then, to Bylakuppe; the hidden surprises for the visitors. Thus, it is important to climb the Brahmagiri hills while visiting Coorg.

Question 12. Write two characteristics of people of Coorg?

Answer: The people of Coorg are fiercely independent and brave. Coorgi houses have a tradition of hospitality. The Coorg regiment is the most decorated one in the Indian Army. They feel proud sharing the courageous works of their sons and fathers.

Long Answer Type Questions

Question 1. The Coorgis are the descendants of the Greeks or the Arabs and are still are able to maintain their traditional practices. Do you agree that following these practices today is important? Why or why not?

Answer: After reading the text, I feel that it is important to follow the traditional practices, as it has kept the tradition of Coorgis known to the people even today. If the people of Coorg had not followed it their tradition would have perished and nobody would have remembered themloday because of their culture and traditional practices. According to the text, their traditions can be seen in the martial traditions, religious rites and marriages. The Kodavus even wear the dress which resembles Arabs. Traditional practices also play a very important role in maintaining values amongst people and have an impact on shaping the behaviour of people.

Question 2. How do Coorg’s location, people and natural features add to the diversity of India? [CBSE 2016]

Answer: Coorg is beautifully located and described as a piece of heaven that must have drifted from the kingdom of God. It has rolling hillsides with a pollution free river and forests teeming with wildlife. Here nature exists in its pristine glory, which adds to the diversity of India. Further, it has coffee and spice plantations, quite different from the rest of India. The local people, the Kodavus, are a martial race. Of course, they are well known for their hospitality, just like all Indians. All these features of Coorg add to the diversity of our country.

You cannot copy content of this page