Tea from Assam Class 10 Important Questions

Class 10 English First Flight Chapter 7 Tea from Assam important questions with answers are available below. These questions are prepared as per the latest NCERT textbook and CBSE guidelines. Students can read and can also download Tea from Assam important questions in PDF format from the link given below.

Class 10 English Chapter 7 Tea from Assam Important Questions

Tea from Assam
Short Answer Type Questions

Question 1. Where were Rajvir and Pranjol going and why?

Answer: Rajvir and Pranjol were going to Assam as Pranjol had invited Rajvir to spend summer vacation there.

Question 2. What did Rajvir see while looking outside from the train?

Answer: Rajvir saw much greenery while looking outside from the train. He was amazed to see the soft: green paddy fields first and then the green tea bushes.

Question 3. ‘This is a tea country now’. Explain this with reference to Assam. [CBSE 2013]

Answer: Assam has the world’s largest concentration of tea plantations in the world. A large number of tea gardens can be found there. Most of the tea grown in Assam is supplied all over the world.

Question 4. In what ways is China related to tea?

Answer: Tea was first drunk in China. The words ‘chai’ and ‘chini’ are from Chinese.

Question 5. Why did Pranjol’s father say that Rajvir had done his homework before visiting Assam?

Answer: Rajvir was very excited about visiting the tea garden and thus, he studied a lot about it before visiting the tea garden. Thus, Pranjol’s father said that Rajvir had already done his homework before visiting Assam.

Question 6. Which Chinese story did Rajvir tell about the discovery of tea?

Answer: There was a Chinese story about tea. It was said that there was a Chinese emperor. He always drank boiled water. Once while boiling the water, some leaves of the burning twigs fell into the pot. The boiled water gave a delicious flavour. They were tea-leaves.

Question 7. Where was Rajvir going? Why?

Answer: Rajvir was going to Pranjol’s house in Assam. Pranjol has invited him to spend the summer vacations with him at his house. Moreover, Rajvir was interested to know about the tea gardens in Assam. So he was going to Assam.

Question 8. What excited Rajvir? Why did Pranjol not share his excitement?

Answer: Rajvir had never seen the tea garden before. So the sight of tea garden excited him. But Pranjol has been born and brought up in the tea plantations. He had seen them many times. So he did not share Rajvir’s excitement.

Long Answer Type Question

Question 1. According to the text, Assam is said to be ‘tea country’. Do you believe that Assam has some of the best plantations in the world that makes it a unique country?

Answer: In India, some of the best plantations like tea and coffee are grown in huge quantities. India is also a home to many spices like haldi and while Assam is home to tea, Coorg is home to coffee. Others which are grown exclusively in India and exported to various countries. These plantations make India a unique country which has not just traditional spices and beverage plants growing within it but also follows traditional agricultural practices.

Question 2. Narrate the story of a Buddhists monk behind the discovery of tea?

Answer: There was a Buddhist monk story about tea. A Buddhist ascetic was busy in his meditation for God. By chance he fell asleep and his meditation broke. He did not like it. In a state of anger, he cut his eyelids and threw them on the earth. There appeared tea plants out of these eyelids. Then these leaves were put in the hot water. When people drank the hot water, it banished their sleep. In the beginning it was drunk as a medicine rather than a beverage.

Question 3. What are the legends of the discovery of tea?
OR
What are the various legends regarding the origin of tea?

Answer: There are two legends about the discovery of tea. According to one story, it was the Chinese emperor who discovered it accidentally. He always boiled water before drinking it. One day a few leaves of plants fell into the boiling water which gave it a delicious taste. It is said that they were tea leaves. The emperor started their use in boiling water. Another Indian legend says that an ancient Buddhist ascetic cut off his eyelids because he felt sleepy during meditation. Ten tea plants grew out of the eyelids. The leaves of these plants when put in hot water and drunk banished sleep. Thus, tea came into existence.

Question 4. Based on your reading of the chapter “Tea From Assam”, write a paragraph on the topic “Importance of Tea in India”.
OR
You know that everybody drinks tea everyday in India. It banishes our sleep and makes us feel fresh. Describe the ‘importance of tea in India’.

Answer: Today all people drink tea every day in India. But the quantity of tea differs from person to person. Life in an Indian house starts with a refreshing cup of tea. India has now surpassed China in tea production. India is one of the largest tea producers in the world. 70 per cent of its tea is consumed within India. Assam and Darjeeling produced world renowned tea. Tea became widely popular in India during 1950s Tea industry is the second largest employer in the country. It is grown in many states in India. Tea plants need shade to grow besides humid climate. It is a labour oriented industry. Tea has a number of medical and therapeutic properties.

Question 5. What are the various stories regarding the origin of tea?

Answer: There was a Chinese story about tea. It was said that there was a Chinese emperor. He always drank boiled water. Once while boiling the water, some leaves of the burning twigs fell into the pot. The boiled water gave a delicious flavour. They were tea-leaves.

There was a Buddhist monk story about tea. A Buddhist ascetic was busy in his meditation for God. By chance he fell asleep and his meditation broke. He did not like it. In a state of anger, he cut his eyelids and threw them on the earth. There appeared tea plants out of these eyelids. Then these leaves were put in the hot water. When people drank the hot water, it banished their sleep. In the beginning it was drunk as a medicine rather than a beverage.

You cannot copy content of this page