NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 6 The Hundred Dresses Part 2

NCERT Solutions for CBSE Class 10 English First Flight Chapter 6 The Hundred Dresses Part 2 are provided here. This story is written by El Bsor Ester and includes many questions that are important for exams. We have solved all the NCERT questions of the lesson with a detailed explanation that help students to complete their assignments & homework. We have provided NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 6 The Hundred Dresses Part 2 in PDF format so that you can download them for offline use.

Class 10 English First Flight Chapter 6 NCERT Questions and Answers

Oral Comprehension Check (Page No. 74)

Question 1. What did Mr Petronski’s letter say?

Answer: Mr Petronski’s letter said that Wanda would not come to school anymore as they were shifting to another city. He also said that there nobody would ask them why they had funny names because there were plenty of funny names in the city.

Question 2. Is Miss Mason angry with the class, or is she unhappy and upset?

Answer: Miss Mason seems to be unhappy and upset rather than angry because she had never expected such a behaviour from the students. She wants everyone to think about it and asks them not to do look down anyone in the class.

Question 3. How does Maddie feel after listening to the note from Wanda’s father?

Answer: After listening to the note from Wanda’s father, Maddie had a very sick and guilty feeling in the bottom of her stomach. She could not concentrate when she tried to prepare her lessons. She had not enjoyed listening to Peggy asking Wanda how many dresses she had in her closet.

Question 4. What does Maddie want to do?

Answer: Maddie wants to amend her behaviour towards Wanda. She wants to meet her to apologise. She decides to find Wanda at her house at Boggins Heights. She also wanted to convey that all was meant in good humour and people really love her.

Oral Comprehension Check Page No. 76)

Question 1. What excuses does Peggy think of giving in justification of her behaviour? Why?

Answer: Peggy thought that she was satisfied that she never called Wanda a foreigner or made fun of her name. She also said that she never thought Wanda had even the sense to know that they were making fun of her. She realised her mistake of thinking that Wanda was not bright enough to understand her insult.

Question 2. What are Maddie’s thoughts as they go to Boggins Heights?

Answer: Maddie was feeling ashamed and apologetic for being a silent spectator while Peggy humiliated Wanda. She was feeling upset and distraught for Wanda and herself. She was also repenting for not stopping Peggy for behaving badly with Wanda.

Question 3. Why does Wanda’s house remind Maddie of Wanda’s blue dress?

Answer: Wanda’s house was sparse, old and laded but neat and clean like her blue dress that she wore everyday to school. Thus, Maddie was reminded of the same old blue dress.

Question 4. What does Maddie think hard about? What important decision does she come to?

Answer: Maddie thinks about not letting injustice happen to anyone. She vows that she would protest if anybody misbehaves with anyone. She won’t be a mute spectator the way she was earlier. In a way, the episode of Wanda’s family leaving that city works as a major change agent for Maddie’s personality.

Oral Comprehension Check Page No. 79)

Question 1. What did the girls write to Wanda?

Answer: The girls wrote a friendly letter to Wanda telling her that she had won the contest. They also wrote how pretty her drawings were. They asked her if she liked the place where she was living and if she liked her new teacher. They wanted to say that they were sorry. However, they ended up with just writing a friendly letter. They signed it with lots of love.

Question 2. Did they get a reply? Who was more anxious for a reply? How do you know?

Answer: No, they did not get a reply. Maddie was more anxious for a reply as she thought a lot about it. She would put herself to sleep making speeches about Wanda and defending her from great crowds of girls who were trying to tease her. Before Wanda could press her lips together in a tight line, which she did before answering, Maddie would cry out and ask everybody to stop and then, everybody would feel ashamed the way she felt. Peggy, on the other hand, had begun to forget about the whole affair. This shows that Maddie was more anxious for a reply than Peggy.

Question 3. How did the girls know that Wanda liked them even though they had teased her?

Answer: Both Maddie and Peggy realised that Wanda liked them although they had teased her because she had gifted them her two beautiful dresses, a green one with red trimmings to Peggy and the blue one to Maddie. She had even drawn their faces in the painting of the dresses they got.

Thinking about the Text

Question 1. Why do you think Wanda’s family moved to a different city? Do you think life there was going to be different for their family?

Answer: Wanda’s family moved to a different city due to the racist and insulting behaviour of students towards Wanda and her brother. They were teased by other students for their funny name and blue dress. Life there in a different city was going to be different because people there did not have such a narrow mind and would not tease them because of their name or status.

Question 2. Maddie thought her silence was as bad as Peggy’s teasing. Was she right?

Answer: Yes, Maddie was right when she thought her silence was as bad as Peggy’s teasing because her silence encouraged Peggy to tease her. A person who sees something wrong happening in front of him/her is as much an offender as the person committing the offence.

Question 3. Peggy says, “I never thought she had sense to know we were making fun of her anyway. I thought she was too dumb. And gee, look how she can draw!”What led Peggy to believe that Wanda was dumb ? Did she change her opinion later?

Answer: Wanda never replied to Peggy ‘s misbehaviour and pranks that she faced everyday. So, her neutral face and unusual behaviour led Peggy to think that Wanda was dumb. Wanda even described the hundred dresses she said about though she wore the same old faded blue dress everyday. But later Peggy’ changed her opinion after having a look on Wanda’s sketches and her gesture of gifting her a beautiful drawing from her collection.

Question 4. What important decision did Maddie make? Why did she have to think hard to do so?

Answer: Maddie decided to go to Wanda’s house with Peggy to apologise and amend for all that had happened but Wanda had left her house with her family. She felt bad because she thought of herself as a coward who did not stop Peggy to insult Wanda. So, she decided to raise voice against injustice and bullying. She was firm of not being a mute spectator anymore.

Question 5. Why do you think Wanda gave Maddie and Peggy the drawings of the dresses? Why are they surprised?

Answer: Wanda gave Maddie and Peggy the drawings of her dresses because they made fun of her hundred dresses. They believed her to be a liar. They were surprised because they always made fun of her dresses and insulted her, but she had gifted them with those beautiful designs.

Question 6. Do you think Wanda really thought the girls were teasing her? Why or why not?

Answer: Yes, Wanda knew that girls were teasing her. She would have known that the children intended to make fun of her poverty, and would have laughed at her whatever she might have said. This could have been the reason for her exaggerating everything whenever she answered their questions.

Thinking about Language

Question I: Here are thirty adjectives describing human qualities. Discuss them with your partner and put them in the two word webs (given below) according to whether you think they show positive or negative qualities. You can consult a dictionary if you are not sure of the meanings of some of the words. You may also add to the list the positive or negative ‘pair’ of a given word.

kind, sarcastic, courteous, arrogant, insipid, timid, placid, cruel, haughty, proud, zealous, intrepid, sensitive, compassionate, introverted, stolid, cheerful, contented, thoughtless, vain, friendly, unforgiving, fashionable, generous, talented, lonely, determined, creative, miserable, complacent
NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 6 The Hundred Dresses Part 2 image 1

Answer:

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 6 The Hundred Dresses Part 2 image 2

Question II: What adjectives can we use to describe Peggy, Wanda and Maddie? You can choose adjectives from the list above. You can also add some of your own.

1. Peggy ___________________________
2. Wanda ______________________
3. Maddie ___________________

Answer: 1. Peggy: thoughtless, sarcastic, unforgiving, arrogant, cruel, haughty, proud and vain

2. Wanda: kind, courteous, introverted, talented, lonely, determined, generous, friendly, intrepid, sensitive, compassionate and creative

3. Maddie: insipid, miserable, timid, sensitive, placid and stolid

Question III: 1. Find the sentences in the story with the following phrasal verbs.

lined up thought up took off stood by

2. Look up these phrasal verbs in a dictionary to find out if they can be used in some other way. (Look at the entries for line, think, take and stand in the dictionary.) Find out what other prepositions can go with these verbs. What does each of these phrasal verbs mean?

3. Use at least five such phrasal verbs in sentences of your own.

Answer: 1. (i) Lined up: And she thought of the glowing picture of those hundred dresses made – all lined up in the classroom.

(ii) Thought up: Peggy, who had thought up this game, and Maddie, her inseparable friend, were always the last to leave.

(iii) Took off: Miss Mason took off her glasses, blew on them and wiped them on her soft white handkerchief.

(iv) Stood by: She had stood by silently, and that was just as bad as what Peggy had done.

2. (i) Lined up: To align in an orderly manner
(ii) Thought up: To use one’s mind to create or invent something
(iii) Took off: To remove
(iv) Stood by: To remain aloof

3. Given below are a set of other phrasal verbs:

(i) Asked (someone) out: Harry asked Sally out for a movie date.

(ii) Blow up: The speeding car blew up when it rammed against a bus in the highway.

(iii) Break down: Sierra broke down when she heard that her husband had passed away in the car accident.

(iv) Call around: We called around many colleges for admission of our child.

(v) Calm down: Yesterday someone rammed my father’s car from behind, then I asked him to calm down before he starts driving again.

Question IV: Colours are used to describe feelings, moods and emotions. Match the following ‘colour expressions’ with a suggested paraphrase.

(i) the Monday morning blues– feel embarrassed/angry/ashamed
(ii) go red in the face– feel very sick, as if about to vomit
(iii) look green– sadness or depression after a weekend of fun
(iv) the red carpet– the sign or permission to begin an action
(v) blue-blooded– a sign of surrender or acceptance of defeat; a wish to stop fighting
(vi) a green belt– in an unlawful act; while doing something wrong
(vii) a blackguard– a photographic print of building plans; a detailed plan or scheme
(viii) a grey area– land around a town or city where construction is prohibited by law
(ix) a white flag– an area of a subject or a situation where matters are not very clear
(x) a blueprint– a dishonest person with no sense of right or wrong
(xi) red-handed– a special welcome
(xii) the green light– of noble birth or from a royal family

Answer:

(i) the Monday morning blues– sadness or depression after a weekend of fun
(ii) go red in the face– feel embarrassed/angry/ashamed
(iii) look green– feel very sick, as if about to vomit
(iv) the red carpet– a special welcome
(v) blue-blooded– of noble birth or from a royal family
(vi) a green belt– land around a town or city where construction is prohibited by law
(vii) a blackguard– a dishonest person with no sense of right or wrong
(viii) a grey area– an area of a subject or a situation where matters are not very clear
(ix) a white flag– a sign of surrender or acceptance of defeat; a wish to stop fighting
(x) a blueprint– a photographic print of building plans; a detailed plan or scheme
(xi) red-handed– in an unlawful act; while doing something wrong
(xii) the green light– the sign or permission to begin an action

Speaking (Page 82)

Question 1: Role Play

The story of Wanda Petronski presents many characters engaged in many kinds of behaviour (teasing, playing, sitting in class…). Form groups. Choose an episode or episodes from the story. Assign roles to each member of the group from that episode, and try to act it out like a play, using the words in the story.

Answer: Activity to be done by yourself.

Writing (Page 82)

Question 1: Look again at the letter which Wanda’s father writes to Miss Mason, Wanda’s teacher. Mr Petronski is not quite aware how to write a formal letter in English. Can you rewrite it more appropriately? Discuss the following with your partner before you do so.

The format of a formal letter: How to begin the letter and how to end it; the language of the letter needs to be formal. (Avoid informal words like “holler” and fragments like “No more ask why funny name.”) Write complete sentences.

Answer: Given below is a sample formal letter that Wanda’s father could have written while addressing it to the school authorities:

Dear Teacher,
My children, Wanda and Jake Petronski will not come to school going forward as we are shifting to a big city soon. They were exposed to derogatory remarks due to their long and unfamiliar name in school. I’m hoping no one would complain of our Polish descent in the new city or make fun of our last name as there are plenty of funny names in the city.
Yours truly,
Jan Petronski

Question 2: Are you interested in drawing and painting? Ritu Kumar, one of India’s best known dress designers, has no formal training in designing. She started by sketching ideas for her own dresses, and getting them stitched by a tailor. Ritu’s friends liked her dresses so much that they asked her to design clothes for them, and even paid her for it!

Imagine you are going to make a career out of your hobby. What sort of things will you need to learn? Write a paragraph or two on this topic after consulting an expert or doing reference work on your chosen area.

Answer: Activity to be done by yourself.

(Note: Students can write this answer as per their personal preferences.)

Question 3: Rewrite a part of the story as if Wanda is telling us her own story.

Answer: Activity to be done by yourself.

(Note: Students can choose a part of the story to write this answer as per their own understanding.)

You cannot copy content of this page