NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 7 Glimpses of India

NCERT Solutions for CBSE Class 10 English First Flight Chapter 7 Glimpses of India are provided here. This story is written by Lucio Rodrigues, Lokesh Abrol and Arup Kumar Datta and includes many questions that are important for exams. We have solved all the NCERT questions of the lesson with a detailed explanation that help students to complete their assignments & homework. We have provided NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 7 Glimpses of India in PDF format so that you can download them for offline use.

Class 10 English First Flight Chapter 7 NCERT Questions and Answers

A Baker from Goa

Oral Comprehension Check (Page 86)

Question 1. What are the elders in Goa nostalgic about?

Answer: The elders in Goa are nostalgic about the good old Portuguese days and their love for the famous bread and loaves. The writer also mentions that although the eaters of loaves have vanished, but the makers still do exist.

Question 2. Is bread-making still popular in Goa? How do you know?

Answer: Yes, bread making is still popular in Goa. This is very clear from the narrator’s statement that the eaters have gone away leaving the makers behind. There are mixers, moulders and the ones who bake the loaves. The time tested furnaces still exist there.

Question 3. What is the baker called?

Answer: The baker is called a pader in Goa.

Question 4. When would the baker come everyday? Why did the children run to meet him?

Answer: The baker came twice every day, once when he set out in the morning on his selling round, and then again, when he returned after emptying his huge basket. The children ran to meet him not because of their love of the loaf, which was bought by the maid-servant of the house. They actually longed for the bread-bangles, which they chose carefully. Sometimes, it was a sweet bread of special make.

Oral Comprehension Check (Page 87)

Question 1: Match the following. What is a must
(i) as marriage gifts? – cakes and bolinhas
(ii) for a party or a feast? – sweet bread called bol
(iii) for a daughter’s engagement? – bread
(iv) for Christmas? – sandwiches

Answer: (i) as marriage gifts? – sweet bread called bol
(ii) for a party or a feast? – bread
(iii) for a daughter’s engagement? – sandwiches
(iv) for Christmas? – cakes and bolinhas

Question 2. What did the bakers wear:
(i) in the Portuguese days?
(ii) when the author was young?

Answer: (i) The bakers were usually dressed up in a peculiar dress called kabai. It was a single piece long frock reaching down to the knees.

(ii) When the author was young, he saw the bakers wearing shirt and trousers, which were shorter than full-length ones and longer than half-pants.

Question 3. Who invites the comment – “he is dressed like a pader” Why?

Answer: Any person who wears a half-pant that reaches just below the knees invites this comment— “he is dressed like a pader”. This is because the baker who is popularly known as a pader in Goa, used to dress in a similar fashion.

Question 4. Where were the monthly accounts of the baker recorded?

Answer: Monthly accounts of the baker were recorded on some wall in the house with a pencil.

Question 5. What does a ‘jackfruit-like appearance’ mean?

Answer: A ‘jackfruit-like appearance’ means a plump physique. Such a physique was linked to the bakers because they never starved. Baking was a profitable profession. The baker, his family, and his servants always looked happy and prosperous and had a ‘jackfruit-like appearance’.

Thinking About the Text (Page 88)

Question 1: Which of these statements are correct?
(i) The pader was an important person in the village in old times.
(ii) Paders still exist in Goan villages.
(iii) The paders went away with the Portuguese.
(iv) The paders continue to wear a single-piece long frock.
(v) Bread and cakes were an integral part of Goan life in the old days.
(vi) Traditional bread-baking is still a very profitable business.
(vii) Paders and their families starve in the present times.

Answer:

(i)The pader was an important person in the village in old times.
Answer: Correct

(ii) Paders still exist in Goan villages.
Answer: Correct

(iii)The paders went away with the Portuguese.
Answer: Incorrect. The paders still exist in Goan villages.

(iv)The paders continue to wear a single-piece long frock.
Answer: Incorrect. The paders wear shirts, and trousers that are shorter than full-length ones and longer than half pants.

(v) Bread and cakes were an integral part of Goan life in the old days.
Answer: Incorrect. Bread and cakes are still an integral part of Goan life.

(vi)Traditional bread-baking is still a very profitable business.
Answer: Correct

(vii) Paders and their families starve in the present times.
Answer: Incorrect. Baking is still a very profitable business in Goa.

Question 2: Is bread an important part of Goan life? How do you know this?

Answer: Bread is an important part of Goan life. Marriage gifts are meaningless without sweet bread bol. For a party, bread is a must, while for Christmas, cakes and bolinhas are a must. Sandwiches must be prepared by the lady of the house on her daughter’s engagement. The author says everybody loves the fragrance of loaves. The elders were given loaves and the children were given bread bangles, which were longed for. Also, the fact that bakery is a profitable profession shows that the love for bread is enormous in Goa.

Question 3: Tick the right answer. What is the tone of the author when he says the following?

(i) The thud and the jingle of the traditional baker’s bamboo can still be heard in some places. (nostalgic, hopeful, sad)

(ii) Maybe the father is not alive but the son still carries on the family profession. (nostalgic, hopeful, sad)

(iii) I still recall the typical fragrance of those loaves. (nostalgic, hopeful, naughty)

(iv) The tiger never brushed his teeth. Hot tea could wash and clean up everything so nicely, after all. (naughty, angry, funny)

(v) Cakes and bolinhas are a must for Christmas as well as other festivals. (sad, hopeful, matter-of-fact)

(vi) The baker and his family never starved. They always looked happy and prosperous. (matter-of-fact, hopeful, sad)

Answer: (i) nostalgic
(ii) hopeful
(iii) nostalgic
(iv) funny
(v) matter-of-fact
(vi) matter-of-fact

Writing (Page 88-89)

Question I: In this extract, the author talks about traditional bread-baking during his childhood days. Complete the following table with the help of the clues on the left. Then write a paragraph about the author’s childhood days.

CluesAuthor’s childhood days
the way bread was baked
the way the pader sold bread
what the pader wore
when the pader was paid
how the pader looked

Answer:

CluesAuthor’s childhood days
the way bread was bakedThe bakers used to bake loaves in the mixers and moulders on age-old, time-tested furnaces that were never extinguished.
the way the pader sold breadThe baker made his musical entry on the scene with the ‘jhang, jhang’ sound of his specially made bamboo staff. One hand supported the basket on his head and the other banged the bamboo on the ground.
what the pader woreThe baker or bread-seller of those days had a peculiar dress known as the kabai. It was a single-piece long frock reaching down to the knees. In his childhood, he saw bakers wearing a shirt and trousers which were shorter than full-length ones and longer than half pants.
when the pader was paidThe baker usually collected his bills at the end of the month. Monthly accounts used to be recorded on some wall in pencil.
how the pader lookedThe baker used to have a plump physique with a jackfruit-like physical appearance.

Coorg

Thinking About the Text (Page 92-93)

Question 1. Where is Coorg?

Answer: Coorg or Kodagu is the smallest district of Karnataka. It is situated midway between Mysore and the cbastal town of Mangalore.

Question 2. What is the story about the Kodavu people’s descent?

Answer: The fiercely independent people of Coorg are descendents of Greeks or Arabs. A section of Alexander’s army moved South along the coast and settled here only when they were unable to return to their country. These people married among the locals. This is the story about the descent of Kodavu people.

Question 3. What are some of the things you now know about?
(i) the people of Coorg?
(ii) the main crop of Coorg?
(iii) the sports it offers to tourists?
(iv) the animals you are likely to see in Coorg?
(v) its distance from Bangalore, and how to get there?

Answer: (i) The people of Coorg are fiercely independent. They are of Greek or Arabic descent. They have a tradition of hospitality. They enjoy recounting numerous tales of valour related to their sons and fathers. Kodavus are the only people in India permitted to carry firearms without a license. The author has described the people of Coorg as a proud race of martial men and beautiful women.

(ii) Coffee is the main crop of Coorg. The coffee estates stand tucked under tree canopies in prime corners.

(iii) Coorg offers a variety of high-energy adventure sports that include river rafting, canoeing, rappelling, rock climbing, mountain biking and trekking.

(iv) The animals that you are likely to see in Coorg include Macaques, Malabar squirrel, langurs, slender loris, wild elephants etc. You can also see birds, bees and butterflies giving you company around the corner.

(v) By road, Coorg is around 250 – 260 kilometres from Bangalore and there are two routes to reach there. One route is via Mysore, which is the most frequented one. The other route is via Neelamangal, Kunigal, Chanrayanapatna.

Question 4. Here are six sentences with some words in italics. Find phrases from the text that have the same meaning. (Look in the paragraphs indicated)

(i) During monsoons it rains so heavily that tourists do not visit Coorg. (para 2)

(ii) Some people say that Alexander’s army moved south along the coast and settled there. (para 3)

(iii) The Coorg people are always ready to tell stories of their sons’ and fathers’ valour. (para 4)

(iv) Even people who normally lead an easy and slow life get smitten by the high-energy adventure sports of Coorg. (para 6)

(v) The theory of the Arab origin is supported by the long coat with embroidered waist-belt they wear. (para 3)

(vi) Macaques, Malabar squirrels observe you carefully from the tree canopy. (para 7)

Answer: (i) keep many visitors away
(ii) as one story goes
(iii) are more than willing to recount
(iv) the most laidback individuals become converts to
(v) draws support from
(vi) keep a watchful eye

Thinking About Language (Page 93-94)

Collocations

Certain words ‘go together’. Such ‘word friends’ are called collocations. The collocation of a word is ‘the company it keeps’. For example, look at the paired sentences and phrases below. Which is a common collocation, and which one is odd? Strike out the odd sentence or phrase.

Questions.
(a) ‘How old are you?’              
(b) a pleasant person

Answers: (a) The odd sentence is ‘How young are you?’
(b) The odd phrase is ‘a pleasant pillow’.

1. Here are some nouns from the text,

culturemonkssurpriseexperienceweathertradition

Work with a partner and discuss which of the nouns can collocate with which of the adjectives given below. The first one has been done for you.

uniqueterribleunforgettableseriousancientwidesudden

(i) culture: unique culture, ancient culture
(ii) monks: ______________________
(iii) surprise: ______________________
(iv) experience: _______________________
(v) weather: __________________________
(vi) tradition: __________________________

Answer: (i) culture: unique culture, ancient culture

(ii) monks: unique monks, serious monks

(iii) surprise: unforgettable surprise, sudden surprise, terrible surprise, unique surprise

(iv) experience: unique experience, unforgettable experience, terrible experience

(v) weather: terrible weather

(vi) tradition: unique tradition, ancient tradition

Question 2: Complete the following phrases from the text. For each phrase, can you find at least one other word that would fit into the blank?
(i) tales of _______________
(ii) coastal _______________
(iii) a piece of ______________
(iv) evergreen ______________
(v) _____________ plantations
(vi) _____________bridge
(vii) wild __________________
You may add your own examples to this list.

Answer:
From the text
(i) tales of valour
(ii) coastal town
(iii) a piece of heaven
(iv) evergreen rainforests
(v) coffee plantations
(vi) rope bridge
(vii) wild elephants

Other than the text
(i) tales of morality
(ii) coastal food
(iii) a piece of cake
(iv) evergreen hero
(v) crop plantations
(vi) sturdy bridge
(vii) wild beasts

Tea from Assam

Thinking About Language (Page 96-97)

Question I:

1. Look at these words: upkeep, downpour, undergo, dropout, walk-in. They are built up from a verb (keep, pour, go, drop, walk) and an adverb or a particle (up, down, under, out, in).

Use these words appropriately in the sentences below. You may consult a dictionary.

(i) A heavy ____________________ has been forecast due to low pressure in the Bay of Bengal.

(ii) Rakesh will __________________________________ major surgery tomorrow morning.

(iii) My brother is responsible for the ____________________________of our family property.

(iv) The ________________________________ rate for this accountancy course is very high.

(v) She went to the Enterprise Company to attend a __________________________ interview.

Answer: (i) A heavy downpour has been forecast due to low pressure in the Bay of Bengal.

(ii) Rakesh will undergo major surgery tomorrow morning.

(iii) My brother is responsible for the upkeep of our family property.

(iv) The dropout rate for this accountancy course is very high.

(v) She went to the Enterprise Company to attend a walk-in interview.

2. Now fill in the blanks in the sentences given below by combining the verb given in brackets with one of the words from the box as appropriate.

overbythroughoutupdown

(i) The Army attempted unsuccessfully to ______________________ the Government. (throw)

(ii) Scientists are on the brink of a major _____________________ in cancer research. (break)

(iii) The State Government plans to build a ________________ for Bhubaneswar to speed up traffic on the main highway. (pass)

(iv) Gautama’s ________________ on life changed when he realised that the world is full of sorrow. (look)

(v) Rakesh seemed unusually _________________________ after the game. (cast)

Answer: (i) The Army attempted unsuccessfully to overthrow the Government.

(ii) Scientists are on the brink of a major breakthrough in cancer research.

(iii) The State Government plans to build a bypass for Bhubaneswar to speed up traffic on the main highway. (pass)

(iv) Gautama’s outlook on life changed when he realised that the world is full of sorrow.

(v) Rakesh seemed unusually downcast after the game.

Question II: Notice how these -ing and -ed adjectives are used.

(a) Chess is an interesting game.I am very interested in chess.
(b) Going trekking in the Himalayas this summer is an exciting idea.We are very excited about the trek.
(c) Are all your school books this boring?He was bored as he had no friends there.

The -ing adjectives show the qualities that chess, trekking, or these books have: they cause interest, excitement, or boredom in you. The —ed/—en adjectives show your mental state, or your physical state: how you feel in response to ideas, events or things.

1. Think of suitable -ing or -ed adjectives to answer the following questions. You may also use words from those given above.

How would you describe

(i) a good detective serial on television? ____________________

(ii) a debate on your favourite topic ‘Homework Should Be Banned’? ______________

(iii) how you feel when you stay indoors due to incessant rain? _______________

(iv) how you feel when you open a present? ___________________

(v) how you feel when you watch your favourite programme on television? __________________

(vi) the look on your mother’s face as you waited in a queue? ________________

(vii) how you feel when tracking a tiger in a tiger reserve forest? ________________

(viii) the story you have recently read, or a film you have seen? _________________

Answer: (i) a good detective serial on television? Interesting

(ii) a debate on your favourite topic ‘Homework Should Be Banned’? Exciting

(iii) how you feel when you stay indoors due to incessant rain? Bored

(iv) how you feel when you open a present? Excited

(v) how you feel when you watch your favourite programme on television? Interested

(vi) the look on your mother’s face as you waited in a queue? Fatigued

(vii) how you feel when tracking a tiger in a tiger reserve forest? Thrilled

(viii) the story you have recently read, or a film you have seen? Interesting

2. Now use the adjectives in the exercise above, as appropriate, to write a paragraph about Coorg.

Answer: Activity to be done by yourself.

You cannot copy content of this page