NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reactions and Equations

The Class 10 NCERT Solutions for Science Chapter 1 Chemical Reactions and Equations includes all the intext and exercise questions. Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reactions and Equation NCERT questions and answers help students to clear their doubts and to obtain good marks in Class 10 board exam. All the solutions provided in this article are strictly based on the CBSE syllabus and curriculum.

Class 10 Science Chapter 1 NCERT Questions and Answers

Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reactions and Equations NCERT Questions and Answers are prepared by experts with a detailed explanation that will help students complete their assignments & homework. Having a good grasp over CBSE NCERT Solutions for Class 10 Science will further help the students in their preparation for board exams and other competitive exams such as NTSE, Olympiad, etc.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 1 Intext Questions

Intext Question (Page No. 6)

Question 1: Why should a magnesium ribbon be cleaned before burning in air?

Answer: Magnesium is very reactive metal like (Na, Ca, etc.). When it exposed to air it reacts with oxygen to form a layer magnesium oxide (MgO) on its surface.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reactions and Equations image 1

This layer of magnesium oxide is quite stable and prevents further reaction of magnesium with oxygen. The magnesium ribbon is cleaned by sand paper to remove this layer so that the underlying metal can be used for the reaction.

Question 2: Write the balanced equation for the following chemical reactions.
(i) Hydrogen + Chlorine → Hydrogen chloride
(ii) Barium chloride + Aluminium sulphate → Barium sulphate + Aluminium chloride
(iii) Sodium + Water → Sodium hydroxide + Hydrogen

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reactions and Equations image 2

Question 3: Write a balanced chemical equation with state symbols for the following reactions.

(i) Solutions of barium chloride and sodium sulphate in water react to give insoluble barium sulphate and the solution of sodium chloride.

(ii) Sodium hydroxide solution (in water) reacts with hydrochloric acid solution (in water) to produce sodium chloride solution and water.

Answer:

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reactions and Equations image 3

Intext Question (Page No. 10)

Question 1: A solution of a substance ‘X’ is used for white washing.
(i) Name the substance ‘X’ and write its formula.
(ii) Write the reaction of the substance ‘X’ named in (i) above with water.

Answer: (i) The substance ‘X’ is calcium oxide. Its chemical formula is CaO. Its common name is lime or quick lime.

(ii) Calcium oxide reacts vigorously with water to form calcium hydroxide (slaked lime)

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reactions and Equations image 4

Question 2: Why is the amount of gas collected in one of the test tubes in Activity 1.7 double of the amount collected in the other? Name this gas.

Answer: Water (H2O) contains two parts hydrogen and one part oxygen. Therefore, the amount of hydrogen and oxygen produced during electrolysis of water is in a 2:1 ratio. During electrolysis, since hydrogen goes to one test tube and oxygen goes to another, the amount of gas collected in one of the test tubes is double of the amount collected in the other.

Intext Question (Page No. 13)

Question 1: Why does the colour of copper sulphate solution change when an iron nail is dipped in it?

Answer: When an iron nail is dipped in a copper sulphate solution, iron (which is more reactive than copper) displaces copper from copper sulphate solution forming iron sulphate, which is green in colour.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reactions and Equations image 5

Therefore, the blue colour of copper sulphate solution fades and green colour appears.

Question 2: Give an example of a double displacement reaction other than the one given in Activity 1.10.

Answer: Sodium carbonate reacts with calcium chloride to form calcium carbonate and sodium chloride.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reactions and Equations image 6

In this reaction, sodium carbonate and calcium chloride exchange ions to form two new compounds. Hence, it is a double displacement reaction.

Question 3: Identify the substances that are oxidised and the substances that are reduced in the following reactions.
(i)  4Na(s) + O2(g) → 2Na2O(s)
(ii) CuO(s) + H2(g) → Cu(s) + H2O(l)

Answer: (i) Sodium (Na) is oxidized as it gains oxygen and oxygen gets reduced.

 (ii) Copper oxide (CuO) is reduced to copper (Cu) while hydrogen (H2) gets oxidized to water (H2O)

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 1 Exercise Questions

Question 1: Which of the statements about the reaction below are incorrect?
2PbO(s) + C(s) → 2Pb(s) + CO2(g)
(a) Lead is getting reduced.
(b) Carbon dioxide is getting oxidised.
(c) Carbon is getting oxidised.
(d) Lead oxide is getting reduced.
(i) (a) and (b)
(ii) (a) and (c)
(iii) (a), (b) and (c)
(iv) all

Answer: (i) (a) and (b)

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reactions and Equations image 7

The above reaction is an example of a –
(a) combination reaction.
(b) double displacement reaction.
(c) decomposition reaction.
(d) displacement reaction.

Answer: (d) displacement reaction.

Question 3: What happens when dilute hydrochloric acid is added to iron filings? Tick the correct answer.
(a) Hydrogen gas and iron chloride are produced.
(b) Chlorine gas and iron hydroxide are produced.
(c) No reaction takes place.
(d) Iron salt and water are produced.

Answer: (a) Hydrogen gas and iron chloride are produced.

Question 4: What is a balanced chemical equation? Why should chemical equations be balanced?

Answer: A balanced equation is the one in which number of different atoms on both the reactant and product sides are equal.

The law of conservation of mass states that mass can neither be created nor destroyed. Hence, in a chemical reaction, the total mass of reactants should be equal to the total mass of the products. It means that the total number of atoms of each element should be equal on both sides of a chemical equation. Hence, it is for this reason that chemical equations should be balanced.

Question 5: Translate the following statements into chemical equations and then balance them. 

(a) Hydrogen gas combines with nitrogen to form ammonia.

(b) Hydrogen sulphide gas burns in air to give water and sulphur dioxide.

(c) Barium chloride reacts with aluminium sulphate to give aluminium chloride and a precipitate of barium sulphate.

(d) Potassium metal reacts with water to give potassium hydroxide and hydrogen gas.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reactions and Equations image 8
NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reactions and Equations image 9

Question 7: Write the balanced chemical equations for the following reactions.

(a) Calcium hydroxide + Carbon dioxide → Calcium carbonate + Water

(b) Zinc + Silver nitrate → Zinc nitrate + Silver

(c) Aluminium + Copper chloride → Aluminium chloride + Copper

(d) Barium chloride + Potassium sulphate → Barium sulphate + Potassium chloride

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reactions and Equations image 10

Question 8: Write the balanced chemical equation for the following and identify the type of reaction in each case.

(a) Potassium bromide(aq) + Barium iodide(aq) → Potassium iodide(aq) + Barium bromide(s)
(b) Zinc carbonate(s) → Zinc oxide(s) + Carbon dioxide(g)
(c) Hydrogen(g) + Chlorine(g) → Hydrogen chloride(g)
(d) Magnesium(s) + Hydrochloric acid(aq) → Magnesium chloride(aq) + Hydrogen(g)

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reactions and Equations image 11

Question 9: What does one mean by exothermic and endothermic reactions? Give examples.

Answer: Chemical reactions that release energy in the form of heat, light, or sound are called exothermic reactions.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reactions and Equations image 12

Example: Mixture of sodium and chlorine to yield table salt. In other words, combination reactions are exothermic.

Reactions that absorb energy or require energy in order to proceed are called endothermic reactions.

For example: In the process of photosynthesis, plants use the energy from the sun to convert carbon dioxide and water to glucose and oxygen.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reactions and Equations image 13

Question 10: Why is respiration considered an exothermic reaction? Explain.

Answer: Energy is required to support life. Energy in our body is obtained from the food we eat. During digestion, large molecules of food are broken down into simpler substances such as glucose. Glucose combines with oxygen in the cells and provides energy. The special name of this combustion reaction is respiration. Since energy is released in the whole process, it is an exothermic process.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reactions and Equations image 14

Question 11: Why are decomposition reactions called the opposite of combination reactions? Write equations for these reactions.

Answer: Decomposition reactions are those in which a compound breaks down to form two or more substances. These reactions require a source of energy to proceed. Thus, they are the exact opposite of combination reactions in which two or more substances combine to give a new substance with the release of energy.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reactions and Equations image 15

Question 12: Write one equation each for decomposition reactions where energy is supplied in the form of heat, light or electricity.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reactions and Equations image 16

Question 13: What is the difference between displacement and double displacement reactions? Write equations for these reactions.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reactions and Equations image 17

Question 14: In the refining of silver, the recovery of silver from silver nitrate solution involved displacement by copper metal. Write down the reaction involved.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reactions and Equations image 18

Question 15: What do you mean by a precipitation reaction? Explain by giving examples.

Answer: A reaction in which an insoluble solid (called precipitate) is formed is called a precipitation reaction. For example:

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reactions and Equations image 19

In this reaction, calcium carbonate is obtained as a precipitate. Hence, it is a precipitation reaction.

Another example of precipitation reaction is:

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reactions and Equations image 20

In this reaction, barium sulphate is obtained as a precipitate.

Question 16: Explain the following in terms of gain or loss of oxygen with two examples each.
(a) Oxidation
(b) Reduction

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reactions and Equations image 21

Question 17: A shiny brown-coloured element ‘X’ on heating in air becomes black in colour. Name the element ‘X’ and the black coloured compound formed.

Answer: ‘X’ is copper (Cu) and the black-coloured compound formed is copper oxide (CuO).
The equation of the reaction involved on heating copper is given below.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reactions and Equations image 22

Question 18: Why do we apply paint on iron articles?

Answer: Iron articles are painted because it prevents them from rusting. When painted, the contact of iron articles from moisture and air is cut off. Hence, rusting is prevented their presence is essential for rusting to take place.

Question 19: Oil and fat containing food items are flushed with nitrogen. Why?

Answer: Nitrogen is an inert gas and does not easily react with these substances. On the other hand, oxygen reacts with food substances and makes them rancid. Thus, bags used in packing food items are flushed with nitrogen gas to remove oxygen inside the pack. When oxygen is not present inside the pack, rancidity of oil and fat containing food items is avoided.

 Question 20: Explain the following terms with one example each.
(a) Corrosion
(b) Rancidity 

Answer: (a) Corrosion: Corrosion is defined as a process where materials, usually metals, deteriorate as a result of a chemical reaction with air, moisture, chemicals, etc. For example, iron, in the presence of moisture, reacts with oxygen to form hydrated iron oxide.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reactions and Equations image 23

This hydrated iron oxide is rust.

(b) Rancidity: The process of oxidation of fats and oils that can be easily noticed by the change in taste and smell is known as rancidity.

For example, the taste and smell of butter changes when kept for long. Rancidity can be avoided by:

  • Storing food in air tight containers
  • Storing food in refrigerators
  • Adding antioxidants
  • Storing food in an environment of nitrogen

Topics covered under Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reactions and Equations

Below we have listed the topics discussed in NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 1. The list gives you a quick look at the different topics and subtopics of this chapter.

Section in NCERT BookTopics Discussed
1.1Chemical Equations
1.1.1Writing a Chemical Equation
1.1.2Balanced Chemical Equation
1.2.1Types of Chemical Equation
1.3Effects of Oxidation Reaction
1.3.1Corrosion
1.3.2Rancidity

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 1 – A Brief Discussion

Chapter Overview: Chapter 1 of Class 10 Science NCERT book deals with Chemical Reactions and Equations. In this chapter, you will learn about the different chemical changes happening around us. Further, you will learn how substances react with each other to form new substances with new properties and how these changes are represented by chemical equations. With progression along with the chapter, you will get to about the different types of chemical reactions. Some of them are Displacement reaction, Decomposition reaction, combination reaction etc.

You cannot copy content of this page