NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 16 Sustainable Management of Natural Resources

The Class 10 NCERT Solutions for Science Chapter 16 Sustainable Management of Natural Resources includes all the intext and exercise questions. Class 10 Science Chapter 16 Sustainable Management of Natural Resources NCERT questions and answers help students to clear their doubts and to obtain good marks in Class 10 board exam. All the solutions provided in this article are strictly based on the CBSE syllabus and curriculum.

Class 10 Science Chapter 16 NCERT Questions and Answers

Class 10 Science Chapter 16 Sustainable Management of Natural Resources NCERT Questions and Answers are prepared by experts with a detailed explanation that will help students complete their assignments & homework. Having a good grasp over CBSE NCERT Solutions for Class 10 Science will further help the students in their preparation for board exams and other competitive exams such as NTSE, Olympiad, etc.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 16 Intext Questions

Intext Question (Page No. 271)

Question 1: What changes can you make in your habits to become more environment- friendly?

Answer: In order to become more environment-friendly, the following practices can be incorporated in our day-to-day lives:

  • Stop wastage of water.
  • Switching off unnecessary lights and fans.
  • Don’t waste food. Take as much as you require.
  • Walking down or use cycle for going to nearby market instead of using vehicle.
  • Separate wastes into recyclable and non-recyclable.
  • Reuse carry bags, packing materials, plastic containers and other reusable material.

Question 2: What would be the advantages of exploiting resources with short-term aims?

Answer: Overconsumption of resources with short-term interests in mind will give a boost to the economy. However, the increased growth of the economy will be short-lived since the exploitation of resources is not sustainable. Exploiting resources for the sake of short-term goals will be beneficial to the present generations but not for future generations.

Question 3: How would these advantages differ from the advantages of using a long-term perspective in managing our resources?

Answer: Short term exploitation of natural resources fulfil the current demand. It is beneficial for the present generation only, whereas, management of resources with long term perspective is aimed to fulfil the needs of future generations. Long term use of resources can be achieved through its sustainable use.

Question 4: Why do you think there should be equitable distribution of resources? What forces would be working against an equitable distribution of our resources?

Answer: There should be equitable distribution of resources so that all, rich, powerful and poor people get benefit from the development of these resources. Rich, greedy and powerful people could work against an equitable distribution of our resources.

Intext Question (Page No. 275)

Question 1: Why should we conserve forests and wildlife?

Answer: Wildlife and forests should be conserved for the following reasons:

  • To prevent loss of ecological stability
  • To preserve biodiversity
  • To obtain medicine, wood, fruits, etc., products in a sustainable manner
  • To promote social and economic growth.

Question 2: Suggest some approaches towards the conservation of forests.

Answer:

  • Forests can be conserved by:
  • Preventing the process of deforestation
  • Preventing cattle ranching in the forest
  • Promoting afforestation
  • Preventing the soil erosion
  • Mobilising people’s active cooperation

Intext Question (Page No. 278)

Question 1: Find out about the traditional systems of water harvesting/management in your region.

Answer: In populated metropolitan cities, the primary sources of water include groundwater and lakes. Groundwater is harvested with the help of borewells whereas pipes harvest water directly from the lakes. The harvested water is then stored in water tankers placed at strategic locations throughout the city.

Question 2: Compare the above system with the probable systems in hilly mountainous areas or plains or plateau regions.

Answer: In hilly regions, rainwater is often collected and channelled with the help of a stream. The stream is diverted to different areas with the help of canals for the purpose of irrigation. In mountainous regions, water is commonly obtained from the rivers that flow from the glaciers.

In the plains, water is obtained from many natural sources such as lakes and rivers. Groundwater is also harvested with the help of borewells for irrigation and human consumption.

Question 3: Find out the source of water in your region/locality. Is water from this source available to all people living in that area?

Answer: In our locality water is available from the following sources:

  • Through pipe line supply by municipal corporation department to the houses.
  • People also obtain water from hand pumps installed nearby.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 16 Exercise Questions

Question 1: What changes would you suggest in your home in order to be environment- friendly?

Answer:

  • Segregate wastes into recyclable and non-recyclable.
  • Use water and electricity judiciously.
  • Do not waste food.
  • Reuse newspapers and plastic items.
  • Keep windows open to prevent less use of fan.
  • Follow three R’s (Reduce, Recycle and Reuse).

Question 2: Can you suggest some changes in your school which would make it environment- friendly?

Answer:

  • Grow trees along the boundary wall.
  • Grow shrubs and small plants on the sides of internal road and around the playground.
  • Harvest water from rooftop to be utilised for watering the plants.
  • Arrange awareness programmes among students through poster exhibition and seminars.
  • Avoid wastage of water and paper should be recycled for handicraft purposes.

Question 3: We saw in this chapter that there are four main stakeholders when it comes to forests and wildlife. Which among these should have the authority to decide the management of forest produce? Why do you think so?

Answer: The people living in and around the forests and the forest department of The Government could be given the authority to manage the forests because the forest department of the Government has sufficient power and resources that can manage the forest resources well. The people living in and around forests know about the forest products and use them only according to their needs. In addition to this, they would not damage the forests and use forests sustainably.

Question 4: How can you as an individual contribute or make a difference to the management of (a) forests and wildlife, (b) water resources and (c) coal and petroleum?

Answer:

(a) Forests and Wildlife

  • Take part in community activities with focus on conserving forests and wildlife.
  • As a tourist follow all principles of conservation.
  • Help organizations engaged in conservation of forests and wildlife

(b) Water Resources

  • Save water in domestic use.
  • Install a system for rainwater harvesting.

(c) Coal and Petroleum

  • Save electricity whenever required.
  • Install electric gadgets that use less power.
  • Use public transport.

Question 5: What can you as an individual do to reduce your consumption of the various natural resources?

Answer: We can do the following as an individual to reduce our consumption of the various natural resources.

  • Save electricity.
  • Do not waste food.
  • Save water.
  • Use cooking gas instead of wood for cooking.
  • Observe the principle of three R’s (Reduce, Recycle and Reuse).

Question 6: List five things you have done over the last one week to –
(a) conserve our natural resources.
(b) increase the pressure on our natural resources.

Answer: (a) Five things done to conserve natural resources are:

  • Used energy efficient electrical appliances.
  • Used only as much of electricity as was required.
  • Kept the water tap closed while brushing the teeth.
  • Convinced mother to cook the food in a solar cooker.
  • Used public transport for school instead of parent’s car.

(b) Five things done to increase the pressure on natural resources:

  • Went to school on a bike instead of cycle.
  • Forgot to switch off fan while going out
  • Wasted food.
  • Used more paper than required for printing on computer.
  • Wastage of water resource.

Question 7: On the basis of the issues raised in this chapter, what changes would you incorporate in your life-style in a move towards a sustainable use of our resources?

Answer: Three methods of producing magnetic field are as follows:

  • Will move in public transport system to conserve petrol.
  • Instead of coal or natural gas, will prefer to use solar energy for cooking.
  • Wilt obey rationalised husbanding of all renewable resources.
  • Take care not to pollute the environment with waste.
  • Should realise that we are living in a community and are not alone.

Topics covered under Class 10 Science Chapter 16 Sustainable Management of Natural Resources

Below we have listed the topics discussed in NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 16. The list gives you a quick look at the different topics and subtopics of this chapter.

Section in NCERT BookTopics Discussed
16.1Why do we need to manage our resources?
16.2Forests and Wildlife
16.3Water for all
16.4Coal and Petroleum
16.5Natural Resource Management

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 16 – A Brief Discussion

Chapter Overview: In this chapter you will how to use our resources and why we need sustainable development. 

You cannot copy content of this page