NCERT Solutions for Class 10 Civics Chapter 6 Political Parties

NCERT Solutions for Class 10 Social Science Civics Chapter 6 Political Parties are provided here. With these solutions, you will learn the right way to write answers to the questions perfectly in exams. We have updated the NCERT Solutions for Class 10 Civics Chapter 6 Political Parties for the current session so that you can easily score high marks in the exams. You can also download PDF of the solutions and use them whenever you are offline.

Class 10 Social Science Civics Chapter 6 NCERT Solutions

Question 1: State the various functions political parties perform in a democracy.

Answer: Functions performed by political parties in a democracy:

  • Group together a large number of similar opinions, thereby providing a direction in which policies can be formulated Contest elections, providing the voters a choice between different policies.
  • Winning party forms and runs the government. Losing parties form the opposition, and keep a check on the working of the government.
  • Play a decisive role in making laws, especially by debating them in the legislature.
  • Shape public opinion by raising and highlighting issues
  • Provide people a way to access government machinery and welfare schemes

Question 2: What are the various challenges faced by political parties?

Answer: There are some challenges that political parties have to face:

  • The lack of internal democracy – If there is a concentration of power in the hands of one or only a few ministers in the party, it gives space to internal conflicts.
  • The dynastic succession – This has been in the political parties from time immemorial. The leader of the party sets a lineage and one after another, a dynastic succession keeps taking place, which affects the chances of other ministers in the party to gauge an effective position in the party.
  • Money and muscle power – The participation of smaller regional parties is lesser due to growing prominence of muscle and money power. These powers can mostly be seen during the election period where parties’ rich candidates can gain more votes using both of these.

Question 3: Suggest some reforms to strengthen parties so that they perform their functions well?

Answer: Some reforms which could strengthen political parties are:

  • A law should be established to regulate the internal affairs of parties, thereby making them more transparent.
  • Women should be given at least one-third tickets.
  • The state should fund election campaigns, thereby eliminating lobbying groups and unfair competition.

Question 4: What is a political party?

Answer: A political party is a group of people who come together to contest elections and hold power in the government. They agree on some policies and programmes for the society, with a view to promoting the collective good.

Question 5: What are the characteristics of a political party?

Answer: Characteristics of a political party are:

  • The presence of a central ideology which defines what it stands for.
  • Policies arising from this ideology; the party promises to implement these if it is voted to power.
  • The presence of a leader, the party workers and supporters.

Question 6: A group of people who come together to contest elections and hold power in the government is called a ____________.

Answer: A group of people who come together to contest elections and hold power in the government is called a political party.

Question 7: Match List I (organisations and struggles) with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:

 List IList II
1.Congress PartyA. National Democratic Party  
2.Bharatiya Janta PartyB. State Party  
3.Communist Party of India (Marxist)C. United Progressive Alliance  
4.Telugu Desam PartyD. Left Front
 1234
 CABD
(b)CDAB
(c)CADB
(d)DCAB

Answer:

 1234
(c)CADB

Question 8: Who among the following is the founder of the Bahujan Samaj Party?

A. Kanshi Ram
Β. Sahu Maharaj
C. Β.R. Ambedker
D. Jotiba Phule

Answer: A. Kanshi Ram

Question 9: What is the guiding philosophy of the Bharatiya Janata Party?

A. Bahujan Samaj
B. Revolutionary democracy
C. Integral humanism
D. Modernity

Answer: D. Modernity

Question 10: Consider the following statements on parties.

A. Political parties do not enjoy much trust among the people.
B. Parties are often rocked by scandals involving top party leaders.
C. Parties are not necessary to run governments.

Which of the statements given above are correct?

(a) A, B and C
(b) A and B
(c) B and C
(d) A and C

Answer: (b) A and B

Question 11: Read the following passage and answer the questions given below:

Muhammad Yunus is a famous economist of Bangladesh. He received several international honours for his efforts to promote economic and social development for the benefit of the poor. He and the Grameen Bank he started, jointly received the Noble Peace Prize for 2006. In February 2007, he decided to launch a political party and contest in the parliamentary elections. His objective was to foster proper leadership, good governance and build a new Bangladesh. He felt that only a political party different from the traditional ones would bring about new political culture. His party would be democratic from the grassroots level.

The launching of the new party, called Nagarik Shakti (Citizens’ Power), has caused a stir among the Bangladeshis. While many welcomed his decisions, some did not like it. “Now I think Bangladesh will have a chance to choose between good and bad and eventually have a good government,” said Shahedul Islam, a government official. “That government, we hope, would not only keep itself away from corruption but also make fighting corruption and black money a top priority.”

But leaders of traditional political parties who dominated the country’s politics for decades were apprehensive. “There was no debate (over him) winning the Novel, but politics is different − very challenging and often controversial,” said a senior leader of the Bangladesh Nationalist Party. Some others were highly critical. They asked why he was rushing into politics. “Is he being planted in politics by mentors from outside the country,” asked one political observer.

Do you think Yunus made a right decision to float a new political party?

Do you agree with the statements and fears expressed by various people? How do you want this new party organised to make it different from other parties? If you were the one to begin this political party how would you defend it?

Answer: Yunus made a right decision to launch a political party and contest in the parliamentary elections. It’s a human tendency when a competitor comes in front of anybody, people look for excuses to quit the person out of the field. When there are more than one parties in the country, people have choice to select between good and bad. The new party should promote proper leadership, good governance and should be capable of bringing about new healthy political culture. Last but not least it should be democratic from the grassroots level.

Class 10 Political Science (Civics) Chapter 6 Political Parties: Chapter Overview

In the previous chapters, you may have come across political parties several times. In the previous class, you have learned the role of political parties in the rise of democracies, in the formation of constitutional designs, in electoral politics and the making and working of governments. This chapter has glanced at political parties as vehicles of federal sharing of political power and as negotiators of social divisions in the arena of democratic politics. Before concluding this chapter, you will learn about the nature and working of political parties, especially in our country (India).

You cannot copy content of this page