A Different Kind of School Class 6 English Extra Questions and Answers

Extra Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 5 A Different Kind of School is given in this article. The answers to these extra questions is prepared by our expert teachers as per the latest NCERT book and CBSE guidelines. Practicing these questions before the exam will help students to get excellent marks in the exam. Students can also download PDF of Class 6 English Chapter 5 A Different Kind of School extra questions and answers from the links below.

Class 6 English Chapter 5 A Different Kind of School Extra Questions

Below we have complied the Class 6 English Chapter 5 A Different Kind of School extra questions with answers. These extra questions are divided into two parts. They are – short questions and long extra question. CBSE extra Questions for Class 6 English will help to score more marks in your CBSE Board Exams.

Short Answer Type Questions

Question 1. Describe the appearance of Miss Beam.

Answer: Miss Beam was a middle-aged, authoritative, yet kind and understanding woman. Her hair was grey and she was a little fat.

Question 2. What did Miss Beam teach the children at her school?

Answer: The children were taught simple spelling, adding, subtracting, multiplying and writing.

Question 3. How was Miss Beam’s school was different?

Answer: The real aim of Miss Beam’s school was to make them thoughtful. They were trained to be kind to others and become responsible citizens. The school aimed at teaching ‘thoughtfulness’.

Question 4. What did the author see in the playground?

Answer: The author saw that not all children were healthy and active-looking. Some were blind or lame and crippled.

Question 5. What did Miss Beam inform the author about the children is the playground?

Answer: Miss Beam informed to the author that no child was lame, blind or crippled. They were, in fact, being made to understand misfortune. Every child had one blind day, one lame day and one dumb day. They were helped by other children.

Question 6. Which incident made the visitor to the school ten times more thoughtful than ever?

Answer: The narrator had heard a lot about the unique method of teaching in Beam’s school. At first he saw a blind girl being led out. Then he saw a lame boy. He thought that the students were not at all healthy and active. But soon he came to know that they were just acting to be blind, lame, crippled etc. Meanwhile, he was asked to lead a blind girl around. The blind girl asked him many questions. And he had to apply his brain to describe people and things. He realised that he had become ten times more thoughtful than ever.

Question 7. What did the narrator learn from the girl?

Answer: The writer learnt about the lame days. She told him about the toughest day of being blind.

Question 8. How has the girl with bandaged eyes impressed him?

Answer: The author was impressed when she told him about the head girl just by asking the details of her hair, height etc. He was taken aback when she told him about the gardener. She told him about the activities of the gardener without seeing.

Question 9. Why do you think the writer visited Miss Beam’s school?

Answer: Let’s go for a little walk. Only you must tell me about things. I shall be so glad when today is over. The other bad days can’t be half as bad as this. Having a leg tied up and hopping about on a crutch is almost fun, I guess. I don’t think I’ll mind being deaf for a day, at least not much. But being blind is so frightening.

Question 10. Why do you think the writer visited Miss Beam’s school?

Answer: The author had heard much about Miss Beam’s school. So he went there to personally know what it was.

Question 11. What was the ‘game’ that every child in the school had to play?

Answer: Every child in the school had to play the role of being blind, deaf, dumb, injured and lame once in a term. It was a sort of game and training.

Question 12. “Each term every child has one blind day, one lame day complete the line. Which day was the hardest? Why was it the hardest?

Answer: “Each term every child has one blind day. One lame day, one deaf day, one injured day and one dumb day.” The dumb day was the hardest because the children’s mouths could not be bandaged. So they really had to exercise their will power to remain silent.

Question 13. What was the purpose of these special days?

Answer: The purpose of special days was to teach thoughtfulness kindness to others, and being responsible citizens. To make the children appreciate and understand misfortune, they were made to share in misfortune too.

Long Answer Type Questions

Question 1. How successful was Miss Beam in inculcating values in her students?

Answer: Miss Beam was known for her efforts in inculcating the values in her students. She focused on academics as well. Her students were taught spelling, reading, adding subtracting, multiplying and writing. They were also educated to be socially responsible citizen. They were given chances to help and coordinate well with each other. The author was impressed with their bond and sharing of responsibilities. He also liked the altitude, zeal and enthusiasm with which Miss Beam was educating her students. At the end, we can say that she had successfully inculcated empathy, companionship among her school students.

Question 2. What attributes should be a part of school education system?

Answer: The lesson dealt with the lack of values in education system prevailing. The emphasis should be laid on all round development of a child-be it emotional, social or physical etc. The policy makers should keep in mind shaping the future of student while framing the syllabus of students. The minds of young learners reciprocate to conditions provided to them. They can realise and relate through the real – life like experiences. They should be given opportunities so as to make them better citizens.

You cannot copy content of this page