A Game of Chance Class 6 English Extra Questions and Answers

Extra Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance is given in this article. The answers to these extra questions is prepared by our expert teachers as per the latest NCERT book and CBSE guidelines. Practicing these questions before the exam will help students to get excellent marks in the exam. Students can also download PDF of Class 6 English Chapter 8 A Game of Chance extra questions and answers from the links below.

Class 6 English Chapter 8 A Game of Chance Extra Questions

Below we have complied the Class 6 English Chapter 8 A Game of Chance extra questions with answers. These extra questions are divided into two parts. They are – short questions and long extra question. CBSE extra Questions for Class 6 English will help to score more marks in your CBSE Board Exams.

Short Answer Type Questions

Question 1. What was Rasheed’s fault at the fair?

Answer: Rasheed’s fault was that he did not pay heed to the advice of his uncle. He told him not to buy anything nor to go too far away in his absence.

Question 2. How did Rasheed lose all his money at the Lucky shop?

Answer: Rasheed was tempted to try his luck and wanted win some big prize. He took several chances but won no expensive item. Thus he lost all his money.

Question 3. Was it Rasheed’s fault or he was tricked?

Answer: Rasheed was neither unlucky nor foolish. He was an innocent boy while the shopkeeper was a cheat.

Question 4. How did uncle explain the tricks of the shopkeeper?

Answer: Uncle told Rasheed that the ‘Lucky Shop’ man had made fool of him. The old man and the boy who won costly things were in fact the shopkeeper’s friends. It was all a trick to tempt the customers.

Question 5. What lesson did the narrator learn from his experience at the fair?

Answer: The narrator Rasheed went to the fair on the occasion of Eid. He was tempted to try his luck at a shop. He was too innocent. The shopkeeper was cheat. He lost all his little money in that game of chance. He learnt the lesson that he can be easily be fooled and robbed of his money by with shopkeepers.

Question 6. What trick did the shopkeeper play to allure his customers to play the losing game?

Answer: The shopkeeper was rewarding the persons who staked their money with costly prizes. The game was played with six numbered discs. The winner claimed the article with the winning number. The tricky shopkeeper gave handsome prizes to his own friends. Rasheed too was tempted to try his luck. But he lost the last penny in that game of chance.

Question 7. Why do you think Rasheed’s uncle asked him not to buy anything in his absence?

Answer: Rasheed’s uncle knew that many tradesmen and shopkeepers who made a fool of the gullible persons. Therefore, he asked Rasheed not to buy anything in his absence.

Question 8. Why was the shop called ‘Lucky Shop’?

Answer: The shop was called ‘Lucky Shop’ so as to attract the people to try their luck and win prizes.

Question 9. An old man won a clock and sold it back to the shopkeeper. How much money did he make?

Answer: The old man made 15 rupees by selling the clock back to the shopkeeper.

Question 10. How many prizes did the boy win? What were they?

Answer: The boy won four prizes. They were a comb, a fountain pen, a wrist watch and a table lamp.

Question 11. Why was Rasheed upset?

Answer: Rasheed was upset because he did not win any prize. All his money was lost at the ‘Lucky Shop’.

Question 12. In what way did the shopkeeper make a fool of Rasheed?

Answer: The shopkeeper played tricks to tempt to try his lucky by making him believe that it was luck that got the old man and the boy. theft- prizes but in reality they were friends of the shopkeeper. Therefore, Rasheed tried his luck again and again but only got some cheap things which he sold back to the shopkeeper and lost all his money.

Long Answer Type Questions

Question 1. ‘The game chance’ disheartened Rasheed: What role the elders should play in regaining the faith of a child’ like Rasheed, who had a bad experience?

Answer: Rasheed tried his luck in ‘the Lucky Shop’ but he failed to win any reward. That was disheartening and demoralizing for the sensitive mind of the child. He felt that everyone around was making fun of him. Elders like Rasheed’s Uncle, without making fun of him, taught him not to embarrass himself. He asked him not to discuss about this act of various stupidity. To divert his attention from this episode, he bought him gifts. So that he won’t feel guilty. The lesson he learnt for life time was not to trust anybody blindly. His confidence was rebuilt by the faith his uncle reposed in him.

Question 2. ‘The owner of the shop played a mind game’. What impact would it have on a child’s mind?

Answer: Children easily believe in what they see. When Rasheed was convinced that others are winning, he went ahead to try his luck as well. Initially he was optimistic to get reward by trying his luck. But later he felt discouraged. Nobody in the gathering came to comfort and console him. He was properly guided only by his uncle. He supported him unconditionally. The child would have personality disorders like lack of confidence. He might consider him unlucky as well. He was shattered by the whole incident. So, the society should own the responsibility of making confident citizens. If they observe anything wrong, they should raise the voice then and there.

You cannot copy content of this page