A Tale of Two Birds Class 6 English Extra Questions and Answers

Extra Questions for Class 6 English Chapter 1 A Tale of Two Birds is given in this article. The answers to these extra questions is prepared by our expert teachers as per the latest NCERT book and CBSE guidelines. Practicing these questions before the exam will help students to get excellent marks in the exam. Students can also download PDF of Class 6 English Chapter 1 A Tale of Two Birds extra questions and answers from the links below.

Class 6 English Chapter 1 A Tale of Two Birds Extra Questions

Below we have complied the Class 6 English Chapter 1 A Tale of Two Birds extra questions with answers. These extra questions are divided into two parts. They are – short questions and long extra question. CBSE extra Questions for Class 6 English will help to score more marks in your CBSE Board Exams.

Short Answer Type Questions

Question 1. Where do the two baby birds live with their mother?
Answer: The two baby birds live in a tall and shady tree.

Question 2. How were the two birds separated?
Answer: The two birds were separated by a strong wind.

Question 3. Why was the king amazed?
Answer: The king was amazed to hear a similar voice of a bird again.

Question 4. Why did the king go to forest?
Answer: The king went to the forest for hunting.

Question 5. Why did the king go near the cave?
Answer: The king lost his way in the forest and was exhausted. To take some rest, he got down the horse and went to find a resting place near the cave.

Question 6. How was the rishi?
Answer: The rishi requested the king to go inside the ashram. He asked him to make himself comfortable and share his food.

Long Answer Type Questions

Question 1. A man is known by the company he keeps. Comment.

Answer: The story of two birds reveal this truth. Both the birds were siblings but the drastic difference in their attitude is evident. They responded in contrast with each other when they saw the king. The first bird behaved like robbers. Whereas the second bird welcomed him as it was bred in a rishi’s ashram.

Question 2. The child should be nurtured well to make him/her a good citizen. Do you agree or not?

Answer: A child will grow into a responsible citizen if lie/she is groomed well. A child is like a bud, its mental, psychological and social aspects should be given priority. Education enables a person to earn the livelihood. And the traits that he adopts decide how he is going to behave.

Question 3. How did the two baby birds get separated?

Answer: The two baby birds got separated as wind blew them away to the other side of the forest. Both landed at different places.

Question 4. Where did each of them find a home?

Answer: One of the young birds found its home near a cave. A gang of robbers lived there. The other bird landed outside the ashram of a rishi at a little distance.

Question 5. What did the first bird say to the stranger?

Answer: The stranger heard the first bird cried out. “Quick! Hurry up! There’s someone under the tree. Come and take his jewels and his horse. Hurry or else he’ll slip away”

Question 6. What did the second bird say to him?

Answer: The second bird asked the king to make himself comfortable in the ashram. She welcomed the king.

Question 7. How did the Rishi explain the different ways in which the birds behaved?

Answer: The rishi smiled and explained the different ways in which the birds behaved by saying after all one is known by the company he keeps. The first bird has always heard the talk of robbers, imitates them and talks about robbing people. The other bird repeats what he always heard and so welcomes people to the ashram.

Question 8. Which one of the following sums up the story best?
(i) A bird in hand is worth two in the bush.
(ii) One is known by the company one keeps.
(iii) A friend in need is a friend indeed.

Answer: (ii) The line that sums up the story best is “One is known by the company one keeps”.

You cannot copy content of this page