An Indian American Woman in Space: Kalpana Chawla Class 6 English Extra Questions

Extra Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 4 An Indian American Woman in Space: Kalpana Chawla is given in this article. The answers to these extra questions is prepared by our expert teachers as per the latest NCERT book and CBSE guidelines. Practicing these questions before the exam will help students to get excellent marks in the exam. Students can also download PDF of Class 6 English Chapter 4 extra questions and answers from the links below.

Class 6 English Chapter 4 An Indian American Woman in Space: Kalpana Chawla Extra Questions

Below we have complied the Class 6 English Chapter 4 An Indian American Woman in Space: Kalpana Chawla extra questions with answers. These extra questions are divided into two parts. They are – short questions and long extra question. CBSE extra Questions for Class 6 English will help to score more marks in your CBSE Board Exams.

Short Answer Type Questions

Question 1. How successfully has Kalpana Chawla’s chased her dream?

Answer: Kalpana Chawla’s followed her dream. Her great achievement was that she was selected to go into space. Her achievement was awe-inspiring.

Question 2. How did Kalpana Chawla meet her end? When did this tragedy take place in space?

Answer: Kalpana Chawla went up in a space shuttle along with six other astronauts. On Saturday, February 1, 2003 the shuttle Columbia broke apart. All the seven on board were killed. While entering into atmosphere of the earth.

Question 3. What do you know about Kalpana Chawla’s education? How did she become an American citizen?

Answer: Kalpana Chawla graduated from Tagore school, Karnal. She got a Bachelor of science degree in aeronautical engineering. She then went to the USA to earn her Ph.D. she became a naturalized U.S. citizen.

Question 4. Kalpana Chawla was a heroine’. How did a journalist support his statement?

Answer: Kalpana was a heroine. She was born in the small town of Karnal. But she was a genius. She became an astronaut. She had encyclopedic knowledge of so many subjects. She made a great achievement.

Question 5. What massage did she send from the space shuttle to students of her college?

Answer: In a message she sent from Columbia to students of her college in Chandigarh she told them that with courage they too can fulfill their dreams. She wished them all a great journey.

Question 6. How is the story of Kalpana Chawla an inspiration to million of Indian and especially girls.

Answer: Kalpana Chawla was a small town girl having faith in her capabilities. Her selection for Columbia, the space shuttle in US has opened horizons for coming generation. Her achievement infused energy and dreams in the mind of girls also along with their parents.

Question 7. Where was Kalpana Chawla born? Why is she called an Indian American?

Answer: Kalpana Chawla was born in Kamal, Haryana. Thus she was born an Indian but later she went to U.S. and became her naturalized citizen. So she is called an Indian American.

Question 8. When and why did she go to the U.S.? Who did she marry?

Answer: She went to U.S. after Completing a Bachelor or Science degree in aeronautical engineering for pursuing master’s degree. She was married to flight instructor Jean-Pierre Harrison.

Question 9. How did she became an astronaut? What gave her the idea that she could be an astronaut?

Answer: After completing her bachelor degree in aeronautical engineering, Kalpana applied for NASA’s space shuttle program. She was selected as a research scientist by NASA in 1994. The idea that she could be an astronaut came from her desire and she followed her dreams.

Question 10. What abilities must an astronaut have, according to the journalist?

Answer: According to the journalist, an astronaut needs enormous abilities. He/she needs to know a lot about everything from biology to astrophysics to aeronautical engineering. In brief, he/she must have encyclopaedic knowledge.

Question 11. Describe Kalpana Chawla’s first mission in space.

Answer: Kalpana’s first mission in the space shuttle, Columbia, was 15 days, 16 hours and 34 minutes long. She went around the earth 252 times. Among her colleagues were a Japanese and a Ukrainian astronauts. They performed many experiments.

Question 12. What does Kalpana Chawla say about pursuing a dream? Do you agree with her that success is possible?

Answer: Kalpana Chawla said that the path from dreams to success does exist. One needs to have the vision to find it, and the courage to get onto it. Yes, I do agree with her. Success is possible, if we work hard for the same, we will definitely achieve it.

Long Answer Type Questions

Question 1. After reading the lesson on Kalpana Chawla, what should be the aim of life – luxury or achievement?

Answer: Kalpana Chawla lived an inspirational life. She is a role model to many. Her courage in adversity, self determination made her successful person. She became an astronaut. No girl can ever dream of pursuing such a career. So she is motivation for both girls and boys alike. She has achieved fame with her sincerity and dedication at an early age. Her courage, simplicity add feather to her cap. Everyone wants to follow her steps. Therefore, in my opinion achievement should be the aim of life.

Question 2. Kalpana Chawla’s life has changed the outlook of many. Do you agree or not.

Answer: Kalpana Chawla was an ordinary girl born and brought up in middle class family she quietly resisted the obstruction and finally succeeded in becoming an astronaut. Her achievements were so extraordinary. She made her mark permanent in the minds of people of the world. Conservative minds of parents are opening up and are allowing their daughter to follow their dreams. Parents and society are now appreciating the achievements of girls in every sphere of life. So I agree to the statement that the life and achievement of Kalpana Chawla will never fade away from the lives of the people.

You cannot copy content of this page