The Friendly Mongoose Class 6 English Extra Questions and Answers

Extra Questions for Class 6 English Chapter 2 The Friendly Mongoose is given in this article. The answers to these extra questions is prepared by our expert teachers as per the latest NCERT book and CBSE guidelines. Practicing these questions before the exam will help students to get excellent marks in the exam. Students can also download PDF of Class 6 English Chapter 2 The Friendly Mongoose extra questions and answers from the links below.

Class 6 English Chapter 2 The Friendly Mongoose Extra Questions

Below we have complied the Class 6 English Chapter 2 The Friendly Mongoose extra questions with answers. These extra questions are divided into two parts. They are – short questions and long extra question. CBSE extra Questions for Class 6 English will help to score more marks in your CBSE Board Exams.

Short Answer Type Questions

Question 1. What was the farmer’s reason of having a pet?

Answer: The farmer wanted the boy to have a companion when he grew up. So he decided to bring home a pet to give his son company.

Question 2. How was the farmer’s child saved by the mongoose?

Answer: The mongoose saved the life of the farmer’s son from a deadly cobra. He killed the snake. He sacrificed his life.

Question 3. What did the mongoose do when someone comes home?

Answer: The mongoose used to run to the door to welcome the farmer’s wife when she returned home. He sat outside the house waiting for her. It was customary.

Question 4. Why was farmer’s wife angry?

Answer: The sight of blood on the face and paws of the mongoose made the farmer’s wife mad with anger. She took it for granted that the mongooses had killed her son.

Question 5. Why didn’t the farmer’s wife want to leave the baby alone with the mongoose?

Answer: The farmer’s wife didn’t want to leave the baby alone with the mongoose because she was afraid that the mongoose would harm him.

Question 6. Why did the farmer’s wife strike the mongoose with her basket?

Answer: The farmer’s wife strikes the mongoose with her basket because she thought that the mongoose had killed her son.

Long Answer Type Questions

Question 1. Hasty decision leads to regret’. Comment in the light of the story ‘The friendly Mongoose’.

Answer: The farmer’s wife has a preconceived notion that the mongoose would not be trusted. Whereas, it saved the child from snake, when farmer’s wife left for market she did not trust her husband’s words. Even though he assured her that mongoose is a sweet friend to their child. But without giving a second thought she acted in haste and killed it. Her imaginary fear and whims had taken a life of an innocent animal. Impulsive action leads to loss of something valuable. So one should think twice before taking an action.

Question 2. Animals are more loyal and faithful than human beings. Do you agree?

Answer: It is considered that human being is intelligent of all animals. However their actions do not justify this statement. Their rash act often leads to accidents. No one think of consequences for their irresponsible and atrocious behaviour. Mongoose in His story performed, his duty and saved the innocent child but it was punished because it failed to convince or change the heart of the lady. One should learn honesty, integrity and loyalty from animals like mongoose.

Question 3. Why did the farmer bring a baby mongoose into the house?

Answer: The farmer brought a baby mongoose into his house because they needed a pet so that their son had a companion when he grew up. The baby mongoose can be a pet to their son in the future.

Question 4. What made the farmer’s wife to repent?

Answer: The farmer’s wife had gone to the market. She left the baby to the care of her pet, the friendly mongoose. She came back home and saw blood on the face of the pet. Blind with anger, she killed the mongoose. Soon she discovered that her baby was all right and the mongoose had killed a snake and thus saved the baby’s life. She repented and wept. But it was too late.

Question 5. What was the farmer’s comment on his wife’s fears?

Answer: The farmer understood why his wife was afraid of leaving the baby alone with the mongoose. Therefore, he tried to remove her fear. He said that the mongoose was a friendly animal, as sweet and gentle as their own baby.

Question 6. Did she repent her hasty action? How does she show her repentance?

Answer: She repented her hasty action a great deal. She touched the dead mongoose and cried, “Oh! what have I done? I killed you who had saved my son!” She stared for long at the dead mongoose and sobbed. Do you have a pet a cat or a dog? If not, would you like one? How would you look after it? Are you for or against keeping birds in a cage as pets? I like to have pet animals. I have a dog and I love to play with it. I am against keeping birds in cages as pets.

You cannot copy content of this page