How the Dog Found Himself Class 6 English Extra Questions and Answers

Extra Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 2 How the Dog Found Himself is given in this article. The answers to these extra questions is prepared by our expert teachers as per the latest NCERT book and CBSE guidelines. Practicing these questions before the exam will help students to get excellent marks in the exam. Students can also download PDF of Class 6 English Chapter 2 How the Dog Found Himself extra questions and answers from the links below.

Class 6 English Chapter 2 How the Dog Found Himself Extra Questions

Below we have complied the Class 6 English Chapter 2 How the Dog Found Himself extra questions with answers. These extra questions are divided into two parts. They are – short questions and long extra question. CBSE extra Questions for Class 6 English will help to score more marks in your CBSE Board Exams.

Short Answer Type Questions

Question 1. What kind of life did dogs live in earlier times?

Answer: Dogs were once their own master. They moved out freely like wolves.

Question 2. Why was the dog ready to surrender his freedom?

Answer: The dog found his life boring. He had to look for his food alone. He felt tired. He was also afraid of stronger animals.

Question 3. Why was the wolf afraid of the bear?

Answer: The wolf was afraid of Che bear because the bear was stronger and could kill the wolf.

Question 4. Why were the cows mooed and run in panic?

Answer: The cows mooed and ran in panic because they had smelt a lion coming towards them.

Question 5. How has the man become final master of the dog?

Answer: Dog is man’s most dependence servant. He was been serving his master most faithfully for ages. He never felt the need to change his master again.

Question 6. Who did he choose next?

Answer: Next, the dog chose bear as his master.

Question 7. Why did he serve the Lion for a long time?

Answer: He serve the lion for long time because he found there was no one powerful and stronger than lion in the forest and no one dared to touch the dog or offend him in any way. Therefore, the dog lived happily by serving the lion for a long time.

Question 8. Who did he finally choose as his master and why?

Answer: The dog finally chose man as his master. Even lion was afraid of man. So the dog was convinced that man was the strongest creature on earth.

Long Answer Type Questions

Question 1. What kind of relationship does human and dog share?

Answer: Every creature on earth wants freedom. But the exemplary behaviour, they both display is beyond measures. The trust and care they share is often missing in relationships. The way the master pampers and loves his dog is repaid by the loyalty of his pet even in his absence. The relationship between man and dog has strengthened with time. Love and compassion that a man has for dog is missing in other animals. Whereas the loyalty and impeccable faith of dog for his master is undeterred even in times of danger.

Question 2. Which trait of dog can be adaptable and impressed you the most?

Answer: The dog was looking for its master. It began its search from wolf and finally to the man. The impressive trait it has, was its persistent strife to find the most suitable and has dependable master. It has ‘never to give up’ attitude. That helped it to find the best opportunity. So one should be persistent, optimistic to reach the desired result.

Question 3. Why did the dog feel the need for a master?

Answer: The dog was tired of the sort of life it was leading. He was tired of wandering about by himself looking for food. He was frightened of those who were stronger than he. So he felt the need for a master who could give him food. He also wanted security in returns for his services.

Question 4. Who did the first choose as his master? Why did he leave that master?

Answer: He choose a big wolf as his master. One day, the dog saw that the wolf was afraid of the bear. Since the dog wanted to serve only the strongest, he left the wolf and asked the bear to be his master.

You cannot copy content of this page