Tansen Class 6 English Extra Questions and Answers

Extra Questions for Class 6 English Chapter 5 Tansen is given in this article. The answers to these extra questions is prepared by our expert teachers as per the latest NCERT book and CBSE guidelines. Practicing these questions before the exam will help students to get excellent marks in the exam. Students can also download PDF of Class 6 English Chapter 5 Tansen extra questions and answers from the links below.

Class 6 English Chapter 5 Tansen Extra Questions

Below we have complied the Class 6 English Chapter 5 Tansen extra questions with answers. These extra questions are divided into two parts. They are – short questions and long extra question. CBSE extra Questions for Class 6 English will help to score more marks in your CBSE Board Exams.

Short Answer Type Questions

Question 1. Who was Tansen?

Answer: Tansen was famous for his singing talent. He was the greatest musician India has ever produced.

Question 2. What were the distinctive qualities of Tansen as a child?

Answer: Tansen as a child, used to play in the forest. He learnt to copy the calls of birds and animals. Once he frightened Swami Haridas and his pupils by his producing the roar of a tiger.

Question 3. What did the other courtiers feel about Tansen?

Answer: The other courtiers felt jealous of Tansen. They became his enemies. They had made up their mind to ruin Tansen.

Question 4. What trap was laid by the jealous courtiers?

Answer: Shaukat Mian had a bright idea. The courtiers made Tansen sing Raga Deepak. If the Raga was sung properly, it made the air hot and even burnt the singer to ashes.

Question 5. Why was Tansen worried when he was asked to sing raga Deepak?

Answer: Tansen was a famous singer. But his fear was that the song would give off a lot of heat. It would set the lamps alight and would also burn him to ashes.

Question 6. Why did the Tansen agree to sing Raga Deepak?

Answer: Tansen agreed to sing Raga Deepak because he could not disobey Emperor Akbar.

Long Answer Type Questions

Question 1. Discuss ‘nature is a perfect teacher’ for a child.

Answer: Tansen was a legendary singer. He observed nature so closely and learnt various sounds in the forest. He imitated them so perfectly that he scared Swami Haridas and his disciple. The experience laid foundation stone of his successful career. He prepared his daughters to sing Raga Megha to counter the burning impact of Raga Deepak and they became his savior. Therefore we can say that co-existence, peaceful mind and wisdom can be earned when a person lives close to the nature.

Question 2. Tansen’s patience and perseverance saved his life. How?

Answer: Tansen presented himself as a man who was passionate about his music. He didn’t fight with anyone. His status grew in the eyes of Emperor Akbar. His patience made him win in every situation. The promptness and wisdom saved him from evil plans. His works in the field of music are admired till date. No one has ever equalled in his brilliance and perseverance.

Question 3. Why did Swami Haridas say Tansen was ‘talented’?

Answer: Swami Haridas said Tansen was ‘talented’ because he frightened the little group by roaring exactly like a tiger and even Swami Haridas was not able to differentiate between the sound.

Question 4. Why did Akbar ask Tansen to join his court?

Answer: Tansen learnt music from Swami Haridas for eleven years. He himself became a famous singer. Sometimes he sang before Emperor Akbar. Akbar was so impressed that he asked Tansen to join his court in 1556.

Question 5. How do we know that Akbar was fond of Tansen? Give two reasons.

Answer: Akbar was fond of Tansen is clear as
(i) Akbar would call upon Tansen to sing at any time.
(ii) Often Akbar went to Tansen’s house to hear him practice.

Question 6. How did Tansen’s life change?

Answer: Tansen was born to Mukandan Misra and his wife in Gwalior. His talent was spotted by Swami Haridas. He lived with his guru for eleven years. He joined Mohammad Ghaus who took him to the court of Rani Mrignaini. Tansen married Hussaini. He impressed Emperor Akbar with music.

Question 7. (i) What happens if Raga Deepak is sung properly?
(ii) Why did Tansen’s enemies want him to sing the raga?

Answer:
(i) If Raga Deepak is sung properly, the air becomes so hot that the lamps are lighted. The heat bums the singer also to ashes.
(ii) Tansen’s enemies were jealous of him. Therefore, they wanted him to sing the Raga and die of heat.

Question 8. How did the jealous courtiers plan to harm Tansen? How did the great musician save his honour as well as official position?

Answer: Tansen was a talented musician. He came to the notice of Emperor Akbar. Tansen was honored with a place in Akbar’s court. The jealous courtiers decided to ruin him. They demanded that Tansen should sing Raga Deepak. They knew that the Raga would burn him to ashes. However, Tansen accepted the challenge. He trained two girls to sing Raga Megh to bring rain and put out the fire. Tansen was thus saved wisely.

Question 9.
(i) What steps did he take to save himself?
(ii) Did his plan work? How?

Answer: (i) Tansen was a little worried as well as afraid. He took two steps for his safety. He requested the king to give him some time. Next, he taught his daughter and her friend to sing Raga Megh.

(ii) Yes, Tansen’s plan worked. His singing made the environment hot. Flames shot up and lighted the lamps. Just then, the two girls started singing Raga Megh. The rains came down suddenly and saved Tansen’s life?

Question 10. Are you interested in music? Do you like classical music? Name a few distinguished Indian musicians.

Answer: Yes, I am very much interested in classical music. We own the legacy of many Indian musicians who have contributed to the music and have excelled in their field. Few of them are Ravi Shankar, Zakir Hussain, Bhimsen Joshi, Amjad Ali Khan, Vilayut Khan and Pandit Jasraj.

You cannot copy content of this page