Taro’s Reward Class 6 English Extra Questions and Answers

Extra Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 3 Taro’s Reward is given in this article. The answers to these extra questions is prepared by our expert teachers as per the latest NCERT book and CBSE guidelines. Practicing these questions before the exam will help students to get excellent marks in the exam. Students can also download PDF of Class 6 English Chapter 3 Taro’s Reward extra questions and answers from the links below.

Class 6 English Chapter 3 Taro’s Reward Extra Questions

Below we have complied the Class 6 English Chapter 3 Taro’s Reward extra questions with answers. These extra questions are divided into two parts. They are – short questions and long extra question. CBSE extra Questions for Class 6 English will help to score more marks in your CBSE Board Exams.

Short Answer Type Questions

Question 1. What does Taro do to earn his living?

Answer: Taro was a woodcutter. He earned his living by chopping of woods.

Question 2. What was the wish of the father to save himself from cold?

Answer: Taro’s father wished to drink sake’ to save himself from cold.

Question 3. What was the plan of Taro to arrange sake’ for his father?

Answer: Taro decided to work harder to arranged sake’ for his father.

Question 4. How did villagers got to know about source of sake’?

Answer: When a neighbour, visited Taro’s house and was offered sake’, she asked about the source of it. Taro’s father told her the truth and then she spread the news in the village.

Question 5. Why did Taro hide himself?

Answer: Taro hid to save himself from the anger of the villagers.

Question 6. What was the reward of Taro’s goodnews?

Answer: Taro received twenty pieces of gold for his kindness.

Question 7. Why was ‘the most beautiful fountain’ named after Taro?

Answer: The most beautiful fountain was named after Taro to encourage all children to respect and obey their parents.

Question 8. Why did Taro run in the direction of the stream?

Answer: Taro ran in direction of the stream because he was thirsty, and he had never heard before the sound of falling water in that area.

Question 9. How did Taro’s father show his happiness after drinking sake’?

Answer: Taro’s father stopped shivering and did a little dance in the middle of the floor. Thus he showed his happiness.

Question 10. Why did the waterfall give Taro sake’ and others water?

Answer: The waterfall gave Taro sake’ and others water because he was a thoughtful son who gave respect and obeyed his parents always. He also worked very hard to give them everything they needed while others were greedy.

Question 11. Why did the villagers want to drown Taro?

Answer: The villagers wanted to drown Taro because they thought he had tricked them.

Question 12. Why did the emperor reward Taro?

Answer: The emperor of Japan rewarded Taro for being good and kind towards his parents. This was emperor’s way to encourage all children to respect, obey and serve their parents.

Long Answer Type Questions

Question 1. What value can be learnt from the life of Taro?

Answer: Taro is a loving son. His kindness is rewarded by the fountain of sake’, which is a drink to provide warmth to the body. Once his father was feeling cold and desired to drink sake’. So, he decided to work hard to earn more money. His earnest way was rewarded by the king also. He became an ideal son and set example for others.

Question 2. How does the reward given to Taro encourage others?

Answer: By reading the inspirational stories of achievers, the sensitive emotions of the reader are touched. The achievement and rewards one receive works as a motivational factor. As sake’ from fountain was rewarded to Taro only and later. The emperor gave him money and also named the fountain after Taro. Such accomplishment of Taro would last forever in the mind of its listeners.

You cannot copy content of this page