The Banyan Tree Class 6 English Extra Questions and Answers

Extra Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 10 The Banyan Tree is given in this article. The answers to these extra questions is prepared by our expert teachers as per the latest NCERT book and CBSE guidelines. Practicing these questions before the exam will help students to get excellent marks in the exam. Students can also download PDF of Class 6 English Chapter 10 The Banyan Tree extra questions and answers from the links below.

Class 6 English Chapter 10 The Banyan Tree Extra Questions

Below we have complied the Class 6 English Chapter 10 The Banyan Tree extra questions with answers. These extra questions are divided into two parts. They are – short questions and long extra question. CBSE extra Questions for Class 6 English will help to score more marks in your CBSE Board Exams.

Short Answer Type Questions

Question 1. Why did the speaker claim that the old banyan tree was his?

Answer: The old banyan tree became the narrator’s own property because his grandfather was too old to climb it.

Question 2. What did the speaker do on his crude platform?

Answer: The author used to read story books and watch the world below from his crude platform.

Question 3. What change did the fig season bring in?

Answer: The banyan tree became the noisiest place in the garden during the fig season.

Question 4. What exciting scene did the author narrate?

Answer: The author enjoyed the fight between a mongoose and a cobra, a battle of two champions.

Question 5. Who won the fight between the mongoose and the snake?

Answer: The mongoose first bit the snake twice on the back. When the cobra was tired, the mongoose caught it by the snout. He finally dragged the dead snake into the bushes.

Question 6. Who were the other two spectators? What did they do? (Did they watch, or did they join in the fight)?

Answer: The other two spectators were a myna and a jungle crow. They settled on a cactus to watch the outcome joined in the fight off and on.

Long Answer Type Questions

Question 1. What do you learn from the fight of swift mongoose and venomous snake?

Answer: One can easily learn that the one with energy and swiftness in action can succeed in life. The snake was a great threat to one as it is filled with deadly venom. The patience and strategic fight plan along with understanding of weakness and strength of the opponent make one a winner. One more thing to be understood here is that various opportunist viable to make use of opportunities.

Question 2. How does sense of belongingness develop faith?

Answer: The author describes that the house belongs to his grandfather yet the tree belongs to him. He found a comfort place in the branches and made it a resting place to read various books of his interest. He got a over view of every activity that took place around him. His faith helped him in befriending a squirrel. The child brought food for squirrel. So with time faith was developed and the squirrel could delve into his pockets.

Question 3. What is the significance of the banyan tree in the story of Ruskin Bond’s?

Answer: The whole story revolves around the tree. The tree was a second home to the author and gave a panoramic view of the world around it. The banyan tree served as a platform for the writer to sit and watch the thrilling fight between a cobra and a wild mongoose. The tree was almost the speaker’s property. The fight started under that tree in sunshine. The other spectators, a myna and a crow also arrived to feed on the dead cobra. But they sat on a cactus plant not the tree.

Question 4.
(i) What happened to the crow in the end?
(ii) What did the myna do finally?

Answer: (i) In the end the crow flung nearly twenty feet across the garden by a blow from the cobra’s snout. It fluttered about for a while, then lay still.

(ii) Myna finally dropped cautiously to the ground, hopped about, the peered into the bushes from a safe distance and then with a shrill cry of congratulations flew away.

You cannot copy content of this page