Class 6 Science Chapter 1 Food Where Does It Come From Extra Questions

CBSE Class 6 Science Chapter 1 Food Where Does It Come From Extra Questions and Answers is available here. Students can learn and download the PDF of these questions for free. These extra questions and answers are prepared by our expert teachers as per the latest NCERT textbook and guidelines. Learning these extra questions will help you to score excellent marks in the final exams.

Food Where Does It Come From Class 6 Science Extra Questions and Answers

Very Short Answer Questions

1: What is the main ingredient of roti?
Answer: Wheat flour is the main ingredients of roti.

2: What part of sugarcane plant is edible?
Answer: Stem of sugarcane plant is edible.

3: What is the main ingredient of biryani?
Answer: The main ingredient in biryani is rice.

4: Name a seed which can be sprouted?
Answer: Moong seeds can be easily sprouted.

5: What are plants eating animals called?
Answer: Plant eating animals are called herbivores.

6. Name the food ingredients that are obtained from plants.
Answer: Grains, cereals, pulses, spices, vegetables and fruits.

7. Name the food materials that are obtained from animals.
Answer: Milk, meat products and eggs.

8. Name three milk products used world over.
Answer: Butter, cream, cheese, buttermilk, etc.

9. Are there any food materials that have other sources than plants and animals? Name them, if any.
Answer: Yes, salt and water are obtained from sources other than plants and animals.

10. Why do boiled seeds fail to sprout?
Answer: Boiling kills the seeds.

11. Where do bees store honey?
Answer: Bees store honey in beehives.

12. Name the food eaten by humans that is produced by insects.
Answer: Honey is the only food produced by insects that is eaten by humans.

13. Name one plant stem and one plant root from which sugar is obtained.
Answer: Stem — Sugarcane Root — Beetroot

14. The people of a village eat lots of rice, prawns and crabs. Where do you think is the village located?
Answer: The village is located near the sea.

15. Who are non-vegetarians?
Answer: People who eat meat, fish, egg and other food of animal origin are non-vegetarians.

16. Give an example of a plant whose more than one part is eaten as food.
Answer: Mustard

17. What are milch animals?
Answer: The milk yielding animals such as cows, buffaloes and goats are called as milch animals.

18. What is the importance of spices in our food? 
Answer: Spices add flavor and aroma to our food due to which our food becomes tasty.

Short Questions and Answers

1. Why should we avoid wastage of food?
Answer:
Enough food is not available for all of us. Food is very costly and poor people
cannot afford to buy.

2. Where does honey come from? How is it produced?
Answer:
Honey comes from honeybees. Honeybees collect nectar from flowers, convert it into honey and store it in their hive.

3. Name two ingredients in our food that are not obtained from plants and
animals. Mention one source for each ingredient.
Answer:

Salt: It is obtained from sea water or rocks.
Water: It is obtained from rivers, wells, taps, ponds, tube wells, rain. (Any one)

4. Write the ingredient source of each of the following:
Urad dal, salt, water, spices, sugar

Answer:

IngredientSource
Urad dalPlants
SaltSea
WaterNatural resources
SpicesPlants
SugarPlants

5. Give one word for each of the following:

(i) Honeybees suck from flower
Answer: Nectar

(ii) Animals which eat other animals.
Answer: Carnivores

(iii) Animals which eat only plants and plant products.
Answer: Herbivores

(iv) Animals which eat both plants and animals.
Answer: Omnivores

6. Why do organisms need food? Write two reasons.
Answer:
Food gives energy to do work/to grow/to repair damaged parts, to protect the body against diseases. (Any two)

7. Look at the food chain given below as seen in a field and answer the questions that follow.
Wheat → Rat → Snake → Eagle

(i) The farmer of the wheat field uses pesticides and kills all the rats. How is that useful
to the farmer?

Answer: Killing all the rats, the farmer saves his field from the pests and his production of wheat will increase.

(ii) What will happen if all the snakes in the field are removed?
Answer: If all the snakes are removed the population of rats in the field will increase and they will reduce the production of wheat by feeding on them.

8. How do herbivores differ from carnivores?

Answer: Herbivores eat only plants or plant products. Their teeth are designed to chew plants and their stomachs to digest them. Carnivores eat other animals. They have sharp teeth to tear the flesh of animals.

9. Write two ways by which wastage of food can be prevented.

Answer: i. Avoid cooking more amount of food than required.
ii. Food should be stored properly in refrigerators.

10. Classify the following animals into herbivores, carnivores and omnivores:
Rat, lion, tiger, spider, house lizard, cow, human beings, butterfly, crow

Answer: Herbivore: Cow, butterfly
Carnivore: Lion, tiger, spider, house lizard
Omnivore: Human beings, crow, rat

11: Why should we not eat unknown plants?
Answer: We should not eat unknown plants as they can be poisonous and harm us.

12: What are the ingredients?
Answer: Ingredients are the raw materials required for preparing a dish.

13: What are three categories of animals according to their eating habits?
Answer: Animals can be classified according to their eating habits as:

  • Omnivores
  • Carnivores
  • Herbivores

14. Name the animals which provide us milk.
Answer: Some important animals that give us milk are cow, buffalo, goat and camel.

15. Name the animals which give us meat.
Answer: Some important meat giving animals are goat, sheep and pig.

16. Name some other animals that give us food.
Answer: Besides milk and meat, animals give us useful food products. For example:

  • Birds like chicken, fowl and ducks give us eggs and meat.
  • Fish provides us meat.
  • Bees provide us honey.

17. What are the two main sources of food?
Answer: The two main sources of food are:

  • Plants: We get fruits, vegetables, pulses, etc., from plants.
  • Animals: We get milk, eggs, meat, etc., from animals.

18. Name two sugar producing plants.
Answer: The two sugar producing plants are:

  • Sugarcane.
  • Sugar beet.

19. Write the names of the plants that provide us:

  1. Vegetables
  2. Fruits
  3. Cereals or grains
  4. Pulses
  5. Oil or fat.

Answer: Various types of food given by plants are as follows:

  1. Vegetables: Tomato, cabbage, spinach, potato, etc.
  2. Fruits: Banana, grapes, apple, etc.
  3. Cereals or grains: Rice, wheat, barley, ragi, etc.
  4. Pulses: Gram, pea, beans, etc.
  5. Oil or fat: Mustard, groundnut, sunflower, etc.

20. What is honey? What is its importance?

Answer: A sweet substance (liquid) prepared by bees from the nectar, i.e., sweet juice collected from flowers, is called honey.
Honey consists of water, sugar, minerals and enzymes. It is easily digestible, and used in medicines as an antiseptic (which destroys the growth of microorganisms).

21. From where does honey come? How is it produced and collected?

Answer: We get honey from honey bees.

Production of honey: Honey bees develop their nests called hives on tall trees and buildings. Bee workers collect nectar from flowers and store in container. The honey bees are also reared in artificial hives.

Extraction of honey: Honey is extracted from bee hives either manually or with the of an artificial help extractor.

22. Which parts of a plant are eaten as food?
Answer: The following parts of a plant are eaten as food:

  • Roots
  • Stem
  • Leaves
  • Flowers
  • Fruits
  • Seeds
  • Spices

23. Define sprouted seeds.
Answer: The germinating seeds at the initial stage when a white structure grows out from the seed (radicle) are called sprouted seeds.

24. It is said that man gets energy from sun indirectly. How?

Answer: Man eats either plants or herbivorous animals, which feed on plants. Plants in turn prepare the food only when they get energy from the Sun. Therefore, indirectly man gets energy from Sun.

25. Is eating excess of food correct? Give reason to support your answer.
Answer: No, because eating excess food can harm our body as it is not digested easily.

26. Fish-eating is more common in the states of West Bengal and Odisha than in Punjab and Uttar Pradesh. Why?

Answer: Food habit is affected by production and supply. Since West Bengal and Odisha are coastal areas, fish is abundantly available here but not in Punjab and Uttar Pradesh as these are not coastal areas.

Long Type Questions and Answers

1. Explain the terms:
(i) Herbivores,
(ii) Carnivores and
(iii) Omnivores.

Answer: (i) Herbivores: Animals which eat only the plants or the plant products like fruits, flowers, seeds, nectar, etc., are called herbivores. For example, deer, cow, rat, etc.

(ii) Carnivores: Animals which eat other animals are called carnivores. For example, tiger, lion, etc.

(iii) Omnivores: Animals which eat both plants and their products as well as other animals are called omnivores. For example, human beings, cat, crow, etc.

2. What do you know about vegetarian and non-vegetarian habits?

Answer: Man is omnivorous, i.e., he can feed on both plants and animals. But due to some religious or traditional reasons some people strictly avoid the food containing meat, fish, egg, etc., while some have no hesitation to have such food stuffs. On this basis, there are two types of food habits found in our society:

  • Vegetarian – people who do not eat meat, fish, egg, etc.
  • Non-vegetarian – people who eat meat, fish, egg, etc.

3. Define Scavengers, Parasites with examples.

Answer: Scavengers: Some carnivores and omnivores eat dead animals. They help in cleaning our surroundings. For example: crow, jackel, hyena, etc.

Parasites: These are some very small animals which live on or inside other animals and get their food from them. For example: fleas, leeches, mosquitoes, bed-bugs, etc.

4. What are known as ‘energy rich food’?
Answer: Cereals are known as ‘energy rich food’. For example: rice, wheat, jowar, maize, etc.

5. One day you were busy from morning to evening. You couldn’t have your lunch. How did you feel? Elaborate your experience.

Answer: One day because of heavy load of work during the day, I could not have my lunch and at the end of the day, I felt very tired, and exhausted. I was too weak to do work. The hunger was in alarming condition.

6. Suppose one of your friends had only one chapati, some rice and one bowl of pulses for his daily meal. Do you think that by eating such meal he can work and play whole day?

Answer: No, his diet is not complete. This food is not enough to provide sufficient energy required by him. He will not be able to work and play for the whole day because he will soon get tired due to lack of energy.

7. Why is food essential for living organisms? name some variety of food items we eat.

Answer:  Food is essential for living organisms because it provides energy to carry out various life functions. It helps in the growth and repair of cells. It protects the body from various diseases and keep the body fit. Generally, we eat rice, chapati, dal, vegetables, paneer, egg, milk, ghee etc.

8. What do you mean by sources of food?

Answer:  Food is essential for all living organisms. Food contains many ingredients which are required by our body for growth and development. Generally, as an omnivore, we have two sources of food to eat. Such as Plant sources and Animal sources.

9. Write down some plants and animals source of food?

Answer: There are food items like paddy, wheat, vegetables, pulses, fruits and such others, which come from plant sources. And some food items like milk, eggs, meat, chicken, fish, prawns, beef, pork and such others, which come from animal sources.

10. Write any five edible parts of plants with example.

Answer: Almost all parts of the plants such as leaves, stems, roots, fruits, and seeds are
considered to be edible parts:
(i) Roots: Carrot, turnip, radish and beetroot.
(ii) Stem: Coriander, sugarcane, potato and ginger.
(iii) Leaves: Spinach, cabbage, curry leaves, Onion is a form of leaf which is
underground.
(iv) Flowers: Cauliflower, pumpkin and roses are also edible.
(v) Fruits: Mango, guava, orange, apple, pear, grapes, banana etc. Almonds, cashew
nuts are used as nuts.

11. Differentiate between herbivore, carnivore and omnivores.
Answer:

HerbivoreCarnivoreOmnivores
Animals that eat only plants.Animals that eat flesh of
other animals.
Animals that eat both plants as well as
animals.
They depend on plants.They depend on
herbivores.
They depend on both.
Teeth are not sharp but
have front pointed teeth.
Teeth are sharp for
chewing and grasping the
meat, have pointed teeth.
Teeth are not sharp they
are either pointed front
teeth.
Salivary glands are well
developed.
Salivary glands are not well
developed.
Salivary glands are well
developed.
Examples: Cow, Deer, etc.Examples: Lion, Tiger, etc.Examples: Human being, Crow, etc.

12. Why scavengers are important for environment?

Answer: Scavengers are the animals that feed on dead, injured or decaying animals. They clean the earth of organic garbage. Many types of worms, insects, vulture, crow are scavengers, they decompose the dead and decaying plants and animals and make the environment free from germs.

13. Why food is important for humans?

Answer: Food is important because:
i. All living things require food for their survival.
ii. Food acts as a fuel and provides energy to work and play.
iii. It is essential for growth, repair, wear and tear of our cells.
iv. It protects us from different kinds of diseases and keeps us healthy.

You cannot copy content of this page