Class 6 Science Chapter 10 Motion and Measurement of Distances Extra Questions

CBSE Class 6 Science Chapter 10 Motion and Measurement of Distances Extra Questions and Answers is available here. Students can learn and download the PDF of these questions for free. These extra questions and answers are prepared by our expert teachers as per the latest NCERT textbook and guidelines. Learning these extra questions will help you to score excellent marks in the final exams.

Motion and Measurement of Distances Class 6 Science Extra Questions and Answers

Very Short Answer Questions

1. Define measurement.
Answer: It is the comparison of an unknown quantity with some known quantity of the same kind.

2. Define metre.
Answer: Metre is the standard unit for measuring length.

3. If you are sitting in a moving car, are you at rest or in motion? Explain.
Answer: You are at rest because you are not moving with respect to the car.

4. Which invention lead to the development of railroads?
Ans. Steam engine.

5. Write one multiple and submultiple units of lengths.
Answer: One multiple unit of length is kilometer (km). One submultiple unit of length is centimeter (cm).

6. What is the full form of S.I. unit.
Answer: International system of units.

7. Are senses reliable for accurate measurement?
Answer: Our senses are not reliable for accurate measurement.

8. Why can hand span and arm length not be used as standard units of length?
Answer: because these vary from person to person.

9. How many centimetres are there in 1 m?
Answer: 100 cm.

10. Name the measuring device which can be used for measuring the girth of a tree.
Answer: Measuring tape.

11. Give one example of linear motion.
Answer: Motion of stone falling from a certain height.

12. Give an example of circular motion.
Answer: Motion of arms of watch.

13. Name the types of motion in which a body moves along a straight path
Answer: Rectilinear or linear motion.

14.Give the unit for measuring the following:
(a) Distance between Delhi and Jaipur.
(b) Thickness of a coin.
(c) Length of your eraser.
(d) Length of your shoe lace.

Answer:
(a) Kilometre
(b) Millimetre
(c) Centimetre
(d) Centimetre

15. Name the device used to measure the following:
(a) Size of your shoulder.
(b) Size of your wrist.
(c) Your height.
(d) Your weight.
(e) Cloth for curtain.
(f) Circumference of round table.

Answer:
(a) Measuring tape
(b) Measuring tape
(c) Measuring tape
(d) Weighing balance
(e) Metre scale or measuring tape
(f) A long thread or measuring tape.

Short Questions and Answers

1: What is rectilinear motion? Give an example.

Answer: When objects move along a straight line such motion is called rectilinear motion. A sprinter in 100m race move along a straight track. This is an example of rectilinear motion.

2: Why can’t we use an angul (finger) or mutthi (fist) as standard unit of measurement of length?

Answer: We cannot use an angul (finger) or mutthi (fist) as standard unit of measurement of length because the sizes of body parts of different people are different. So it can create confusion.

3: What is the system of unit of measurement used all over the world now? What is that for length?

Answer: International system of units (SI Units) is the system of unit of measurement used all over the world now.SI unit for length is metre.

4: The height of a girl is 1.50 m. Express it into cm and mm.

Answer: The height of a girl in cm is 150 cm and in mm is 1500 mm.

5: What is the difference between motion of ceiling fan and motion of a pendulum?

Answer: Motion of ceiling fan is circular motion and motion of a pendulum is periodic motion.

6: What is circular motion? Give example.

Answer: When an object moves in a circular path, such motion is called circular motion. For example- Motion of a point marked on the blade of an electric fan is a circular motion.

7: Why can’t we use elastic tape to measure distances?

Answer: We can’t use elastic tape to measure distances because we will not know how much we stretched the tape during measurement. It will cause error.

8: What is periodic motion? Give example.

Answer: An object repeats its motion after some time; this type of motion is called periodic motion. For example- Motion of a pendulum is a periodic motion.

9: Arrange the following in increasing order:
1 km, 5 cm, 10 mm

Answer: 10 mm, 5 cm, 1 km

10: The distance between ram’s house and Ravi’s house is 3000 m. Express it in km.

Answer: 1000 m =1km.Therefore 3000 m = 3km.

11: What is the difference between motion of a falling stone and motion of a stone tied to a tread and whirled with hand?

Answer: The motion of a falling stone is rectilinear motion and motion of a stone tied to a tread and whirled with hand is circular motion.

12: A thread is 2 m long. Express its length in cm and mm.

Answer: 200 cm and 2000 mm

13: How can we measure a curved line?

Answer: We can measure the length of a curved line by using a thread. Measure the length between the beginning and final mark on the thread.

14: Reena is 10 cm taller than shikha. Height of shikha is 160 cm. What is height of Reena?

Answer: Height of Reena is 170 cm.

15: Arrange the following in decreasing order:
1 km, 1 mm, 1 cm, 1 m

Answer: 1 km, 1 m, 1 cm, 1 mm.

16: What is the difference between rectilinear and circular motion?

Answer: When objects move along a straight line such motion is called rectilinear motion. Whereas when an object moves in a circular path, such motion is called circular motion.

17: Name some units of length?

Answer: Units of length are kilometres, metres, centimetres, millimetres etc.

18: What is the difference between kilometres and kilogram?

Answer: Kilogram is the unit of weight whereas a kilometre is unit of length.

19: Fill in the blanks:
1. Motion of wheel of car is ___________ motion.
2. Motion of strings of guitar is __________ motion.
3. 3 km is equal to _____m.
4. Motion of a pendulum is __________ motion.

Answer:
1. circular
2. Periodic
3. 3000
4. Periodic.

20. State two precautions to be observed while measuring length with the help of a metre scale.
Answer: Two precautions are:
(i) The initial point of distance must coincide with the zero reading of metre scale.
(ii) The eye should be kept in line with the point of measurement.

21. Define rest and motion.
Answer: The objects which do not change their positions with time are said to be at rest. The objects which change their positions with time are said to be in motion.

22. How can a measured length be expressed?
Answer: Each measurement has:
(i) A number describing the numerical value.
(ii) The unit in which that quantity is measured.

23. What kind of motions does a screw that is turned undergo?

Answer: A screw undergoes circular (rotation) and periodic motions.

24. Why do we say that the distance of the stone (held with a string) from you hand is the same when we whirl it around?

Answer: The distance of the stone from one’s hand is the same when we whirl it around, as it moves circular motion.

25. Correct the following.

(i) The motion of a swing is an example of rectilinear motion.
Answer: The motion of a swing is an example of periodic motion.

(ii) 1 m = 1000 cm
Answer: 1 m = 100 cm

26. Write one example for each of the following types of motion. [NCERT Exemplar]

(i) Rectilinear
Answer: Falling stone

(ii) Circular
Answer: Tips of the hands of a clock

(iii) Periodic
Answer: Motion of pendulum

(iv) Circular and periodic
Answer: Hands of a clock

27. How can the thickness of a coin be measured?

Answer: Take ten coins and put them one above the other. Measure the thickness of the coins with a scale and divide the total thickness with number of coins

Long  Answers Type Questions

1: What are different types of motion? Explain with example.

Answer:  When objects move along a straight line such motion is called rectilinear motion. A sprinter in 100m race move along a straight track. This is an example of rectilinear motion. When an object moves in a circular path, such motion is called circular motion. For example- Motion of a point marked on the blade of an electric fan is a circular motion. An object repeats its motion after some time; this type of motion is called periodic motion. For example- Motion of a pendulum is a periodic motion

2. Why do we need standard unit for measurement?

Answer: We need standard unit for measurement to make our judgement more reliable and accurate. For proper dealing, measurement should be same for everybody. Thus there should be uniformity in measurement. For the sake of uniformity we need a common set of units of measurement, which are called standard units. Nowadays SI units are used in science and technology almost universally.

3. What type of motion do the following objects have?
(a) the galloping of a horse
(b) the needle of a sewing machine
(c) the movements of a mosquito
(d) the blades of an electric fan
(e) the smoke from a lighted dhoopbatti
(f) wheels of moving car.

Answer:
(a) The galloping of a horse: Linear motion.
(b) The needle of a sewing machine: Periodic motion.
(c) Movement of a mosquito: Random motion.
(d) Blade of an electric fan: Circular motion.
(e) The smoke from a lighted dhoopbatti: Random motion.
(f) Wheels of moving car: Linear motion and Rotational motion.

4. Give two examples for each of the following motions:
(i) Linear motion
(ii) Spinning motion
(iii) Oscillatory motion

(iv) Periodic motion 
(v) Vibrational motion

(vi) Circular motion
(vii) Random motion

Answer:
(i) Linear motion: (a) Rolling of ball on ground, (b) Moving of bicycle on road,
(ii) Spinning motion: (a) Rotating fan, (b) Wheel of sewing machine.
(iii) Oscillatory motion: (a) Pendulum of clock, (b) Motion of a child on a swing,
(iv) Periodic motion: (a) Pendulum of clock, (b) Motion of a swing, heartbeat.
(v) Vibrational motion: (a) String of a guitar, (b) Surface of drums.
(vi) Circular motion: (a) Rotation of fan, (b) Bicycle wheel.
(vii) Random motion: (a) Motion of football players, (b) Movement of mosquito.

5. While travelling in a train, it appears that the trees near the track are moving whereas co-passengers appear to be stationary. Explain the reason.  

Answer: When we see the trees from a moving train, their position is changing with respect to us. Hence, they appear to be moving. On the other hand, the position of co-passengers is not changing with respect to us, hence they appear to be stationary.

6. How are the motions of a wheel of a moving bicycle and a mark on the blade of a moving electric fan different? Explain.

 Answer: The wheel of a moving bicycle depicts circular as well as rectilinear motion whereas a blade of a moving electric fan shows only circular motion.

Class 6 Science Chapter 10 Motion and Measurement of Distances Extra Questions 1

7. Three students measured the length of a corridor and reported their measurements. The values of their measurements were different. What could be the reason for difference in their measurements? (Mention any three.)

Answer: Some of the reasons for difference in their measurements could be:

  • Different measuring devices were used.
  • The smallest length that could be measured by different devices may be different.
  • Measurement may not be along the shortest length in all three cases.
  • The end of the corridor may not be easily accessible.
  • The measuring devices may be faulty (not standardised).

8. Boojho was riding in his bicycle along a straight road. He classified the motion of various parts of the bicycle as (i) rectilinear motion, (ii) circular motion and (iii) both rectilinear as well as circular motion. Can you list one part of the bicycle for each type of motion? Support your answer with reason.

Answer: (i) Handle bar or seat because handle or seat is moving along a straight road, not rolling.
(ii) Pedal because it is rolling around a fixed centre by the foot.
(iii) Wheel because it is rolling and also moving along a straight road.

9. Distinguish between the following.
(i)
Rectilinear motion and Circular motion
Answer:

Rectilinear motionCircular motion
Movement along a straight line from one
position to another.
Movement in a circular manner in
relation to its own axis or around a fixed
centre.
For example, a bus moving on a straight highwayFor example, a spinning top.

(ii) Rotational motion and Periodic motion
Answer:

Rotational motionPeriodic motion
Movement in a circular path in relation to its own fixed axis.Oscillatory movement along the
same path again and again with
same speed.
For example, blades of a moving fan.For example, pendulum of a clock.

(iii) Rest and Motion
Answer:

RestMotion
The state in which an object does not change its position with time and with respect to its surroundings.The state in which an object keeps on
changing with time and with respect to
its surroundings.
For example, book placed on table.For example, butterfly flying in garden.

10. How can you measure the length of a curved line?

Answer: The length of a curved line is measured using a thread or a divider. Take a long thread. Let one end of the thread be placed at one end of the branch of the plant. Run the thread at straight distances on the branch from A to B, then from B to C and so on till the length of thread runs on full length of the branch. Shifting your hand from the previous to the next position, mark on the thread when it reaches the end of the branch. The length of the thread you have run is equal to length of the branch. Place this thread on the scale with its one end at ‘0’. Take the reading on the other end. You will get the length of the curved branch of the plant.

11. Four children measured the length of a table which was about 2 m. Each of them used different ways to measure it.
i. Sam measured it with a half metre long thread.
ii. Gurmeet measured it with a 15 cm scale.
iii. Reena measured it using her handspan.
iv. Salim measured it using a 5 m long measuring tape.
Which one of them would get the most accurate length? Give reason for your answer.

Answer: Salim would get the most accurate length. The reason is that in this case the length of the table can be measured in one go because the measuring tape is longer than the table. In the other cases the chance of making an error is higher due to multiple measurements. In case of Sam, he can only measure the lengths which are exact multiples of a half metre.

You cannot copy content of this page