Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets Extra Questions and Answers

CBSE Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets Extra Questions and Answers is available here. Students can learn and download the PDF of these questions for free. These extra questions and answers are prepared by our expert teachers as per the latest NCERT textbook and guidelines. Learning these extra questions will help you to score excellent marks in the final exams.

Fun with Magnets Class 6 Science Extra Questions and Answers

Very Short Answer Questions

1. Name the compound of iron contained in lode stone.
Answer: The compound of iron is iron oxide or magnetite.

2. Name the shepherd after which magnet was named.
Answer: Magnets.

3. How can you separate a magnetic substance from a mixture?
Answer: By using a bar magnet, the magnetic substance is separated from mixture.

4. At which place on a magnet, its magnetic force is maximum?
Answer: At poles.

5. In which direction does a suspended magnet come to rest?
Answer: Magnet comes to rest in N-S (north-south) direction.

6. What happens when N-pole of a magnet is brought near the N-pole of a suspended magnet?
Answer: There is repulsion between these two magnets as there is repulsion between like poles.

7. How will you test that ‘tea dust’ is not adulterated with iron powder?
Answer: By using a magnet. If it has iron powder they will stick on to the magnet.

8. What is magnetic force?
Answer: The force exerted between magnetic poles, producing magnetisation is called magnetic force.

9. What is an electromagnet?
Answer: A type of magnet whose magnetic field is produced by flow of electric current is called an electromagnet.

10. A tailor was stitching buttons on his shirt. The needle has slipped from his hand on to the floor. Can you help the tailor to find the needle?
Answer: The needle can be found by using a magnet. Since needle is magnetic, when a magnet is wavered over the floor, it will stick to the magnet.

11. How do magnet trains run without touching the ground?
Answer: A huge magnetic field is created by electrified coils in the guideway walls, which propel the train.

12: How should we keep a horse shoe magnet?
Answer: For horse shoe magnet one should keep a piece of iron across the poles.

13: How magnets lose their property?
Answer: Magnets lose their property if they are heated, hammered, dropped from some height or not stored properly.

14: How can we find out near which end is North Pole located in a bar magnet?
Answer: Hang up the magnet by a cotton thread so that it hangs freely. When it comes to rest, we note that magnet is lying in north-south direction.

15: If a bar magnet is cut length wise into two parts, how many number of poles will form?
Answer: Four poles will be formed. Two north and two south poles.

16: Classify the following as magnetic and non-magnetic material:
Iron, plastic, rubber, glass, mirror, cobalt

Answer: Magnetic material-iron, cobalt
Non-magnetic material-plastic, rubber, glass, mirror

Short Answer Type Questions

1: What is the difference between magnetic and non-magnetic material? Give examples.

Answer: The materials which get attracted towards a magnet are magnetic materials. For example-iron, cobalt etc. Materials which are not attracted towards a magnet are nonmagnetic materials. For example-plastic, glass etc.

2: Write any two uses of magnet.

Answer: Magnetic compass can be used to know about the directions. Magnet can be used to separate magnetic materials such as iron from the non-magnetic ones.

3: What is a magnetic compass?

Answer: Magnetic compass is a small box with glass cover. It consists of a magnetised needle, which rotates freely and indicates north south direction when comes to rest.

4: Where are the poles of a bar magnet located?

Answer: The two ends of the bar magnet represents its two poles.

5: Write any three properties of a magnet?

Answer: a) Magnet has two poles north and South Pole.
b) Same poles of two magnets repel each other.
c) Opposite poles of two magnets attract each other.

6. What is demagnetisation?

Ans. Magnets lose their magnetic properties when hammered, heated, dropped from a height or by not stored properly. This lose in magnetic property is termed as demagnetisation.

7. Distinguish between the following.

(i) Magnetic materials and Non-magnetic materials
Answer:

Magnetic materialsNon-magnetic materials
Materials which get attracted
towards a magnet.
Materials which do not get
attracted toward magnets.
For example, iron, copper, etc.For example, steel, wood, etc.

(ii) Natural magnets and Artificial magnets
Answer:

Natural magnetsArtificial magnets
A magnet which comes naturally from
the earth.
Magnets produced by the action of
electrical circuits.
For example, lodestone.For example, electromagnet.

8. A toy car has a bar magnet laid hidden inside its body along its length. Using
another magnet how will you find out which pole of the magnet is facing the front
of the car?

Answer: If the front of the toy car gets attracted to the north pole of the given magnet then it is the south pole of the bar magnet hidden inside the car.

9. How can a magnet be demagnetised?
Answer: Magnets can be demagnetised by hammering, heating to red hot or by dropping
from some height.

10: What is the principle on which magnetic compass works?

Answer: When a bar magnet moves or rotates freely, it comes to rest in north south direction. This is the principle on which magnetic compass works.

11: Write two cautions to keep a magnet.

Answer: Bar magnets should be kept in pairs with their unlike poles on the same side. They must be separated by piece of wood. For horse shoe magnet one should keep a piece of iron across the poles.

12: What is an electromagnet?

Answer: A soft metal core made into a magnet by the passage of electric current through a coil surrounding it.

Long Answer Type Questions

1: How can you make an iron strip into a magnet?

Answer: Take a bar magnet and place its pole near one edge of the iron bar. Without lifting the bar magnet, move it along the length of iron bar. Move the magnet again along the iron bar. Repeat it 30-40 times. Check whether it has become a magnet. If not continue the process for some more time.

2: How was magnet discovered?

Answer: It is said that magnet was discovered in Greece. A shepherd name Magnes used to take a stick with him to control his heard. One day he was surprised to see that he had to pull hard to free his stick from a rock on the mountainside. The rock was natural magnet and it attracted iron tip of shepherd’s stick.

3. Write main properties of a magnet.

Answer: (i) Magnet has two poles—south pole and north pole.
(ii) Poles of magnet cannot be isolated.
(iii) Like poles repel each other and unlike poles attract each other.
(iv) Freely suspended magnet aligns in N-S direction.

4.Write two methods by which a magnet can be demagnetised.
Answer: (i) By hammering the magnet strongly.
(ii) By heating a magnet strongly and keeping it in the east-west direction.

6. It is advised to keep the magnets away from television, mobiles, CD and computers Explain why?
Answer: Television, mobiles, CD, computers and many more devices are made up of magnetic materials and magnets in it. If you bring a magnet closer to it then it will spoil these devices.

7. Few iron nails and screws got mixed with the wooden shavings while a carpenter was working with them. How can you help him in getting the nails and screws back from the scrap without wasting his time in searching with his hands?

Answer: With the help of a magnet we can attract all iron nails and screws and can separate them from the wooden shavings. As iron nails and screws are magnetic materials and will get attracted to the magnet, whereas wooden shavings are non-magnetic.

8. It is said that repulsion is a sure test for magnetism. Why is it so?

Answer: To identify the magnet, repulsion (like poles of two magnets repel) is the only test which will let you know whether the given rod is an iron rod or a bar magnet. Because a magnet attracts an iron object and unlike poles of magnets also attract each other.

9. A given bar magnet was broken into pieces. Where will be its North and South pole?

Answer: If you cut a bar magnet into pieces then the end labelled as North remains north and the other end formed will be south. Similarly, the end that was pointing south will be south pole and its opposite end will be the new north pole.

10. You are given two rods. Out of these, one is an iron rod and the other one is magnet, how will you identify these rods?

Answer: Take both the rods and suspend them separately. Bring one end of a bar magnet close to both the ends of the suspended rod. If it shows attraction at both the ends then it is an iron rod. If it shows attraction at one end and repulsion at the other end then it is a bar magnet.

11. Show that a magnet has two poles. What are the properties of the poles of a magnet?

Answer: We know that pole is the point where the strength of the magnet is maximum. So more and more iron particles will be attracted at poles of a magnet when we bring a magnet near the iron particles. We will observe the crowdedness of particles at the ends of magnet. This indicates the presence of two poles in a magnet. Hence poles are present in a magnet in pair. If a magnet is divided into two parts, each part also possesses a pair of poles.

You cannot copy content of this page