Class 6 Science Chapter 2 Components of Food Extra Questions and Answers

CBSE Class 6 Science Chapter 2 Components of Food Extra Questions and Answers is available here. Students can learn and download the PDF of these questions for free. These extra questions and answers are prepared by our expert teachers as per the latest NCERT textbook and guidelines. Learning these extra questions will help you to score excellent marks in the final exams.

Components of Food Class 6 Science Extra Questions and Answers

Very Short Answer Questions

1. Do all meals consist of the same food items?  
Answer: No, all meals do not have the same food items.

2. Why should a meal have different food items?
Answer: A meal should have different food items because our body needs different kinds of nutrients for proper functioning.

3. Do all foods contain all the required nutrients?
Answer: No, all foods do not contain sill the nutrients required by our body.

4. Name two main types of carbohydrates found in our food.
Answer: (i) Starch                                                 
(ii) Sugar

5. What are carbohydrates?
Answer: The compounds of carbon, hydrogen and oxygen which provide energy for our body are called carbohydrates.

6. What happens when two or more drops of iodine solution fall on starch substance?
Answer: The colour of the substance becomes blue-black.

7. If any food item gives blue-black colour with iodine then which nutrient is present in the food?
Answer: Starch.

8. Name two substances which provide carbohydrates.
Answer: (i) Potato
(ii) Rice/wheat/maize/sugar

9. Name the food nutrient indicated by an oily patch on paper.
Answer: An oily patch on paper shows the presence of fat.

10. Name two energy-providing nutrients.
Answer:
(i) Carbohydrates
(ii) Fats

11. Name a nutrient which helps in repairing the damaged body cells.
Answer: Proteins.

12. Name two nutrients which protect the body from diseases.
Answer: (i) Vitamins
(ii) Minerals

13. Name two plant food items which provide proteins.
Answer:
(i) Dal (pulses)
(ii) Soyabean

14. Name two sources of proteins provided by animals.
Answer:
(i) Milk
(ii) Eggs

15. Which type of food is called body-building food?
Answer: The food containing proteins is called body-building food.

16. Name two food items which provide fats.
Answer:
(i) Oils
(ii) Ghee

17. Name various types of vitamins.
Answer: Various types of vitamins are:

  • Vitamin A,
  • Vitamin B-complex,
  • Vitamin C,
  • Vitamin D,
  • Vitamin E,
  • Vitamin K.

18. Name a vitamin which represents a group of vitamins.
Answer: Vitamin B-complex.

19. Name two sources of Vitamin A.
Answer:
(i) Fish-oil
(ii) Milk

20. Write two sources of Vitamin B.
Answer:
(i) Liver
(ii) Beans

 21. Write two sources of Vitamin C.
Answer:
(i) Orange/lime
(ii) Amla

22. Write two sources of Vitamin D.
Answer:
(i) Fish
(ii) Butter

23. What is roughage?  
Answer: The food containing plant fibres which sure also known as dietary fibres is called roughage.

24. What is the main Function of roughage?
Answer: The main function of roughage is to help our body get rid of undigested food.

25. Name some food items which provide roughage.
Answer: Whole grains, fresh fruits and vegetables are the main sources of roughage.

Short Answer Type Questions

1. What are nutrients? Name major nutrients.

Answer: The components of food which are needed by our body for growth and development are called nutrients. The major nutrients are:
(i) Carbohydrates
(ii) Fats
(iii) Proteins
(iv) Vitamins
(v) Minerals

2. What are the functions of carbohydrates?
Answer: They complete the energy requirements of the body so they are called energy providing food.

3. Write test for detecting the presence of starch.

Answer: Take a piece of the food item. Put 2-3 drops of dilute iodine solution on it. If the colour of the food item becomes blue-black, then it indicates the presence of starch in the food item.
(i) Food + Iodine — Blue-black colour (starch present)
(ii) Food + Iodine — No blue-black colour (no starch present)

4. What are the functions of proteins?

Answer: Proteins are the most important nutrient. They are called body-building food. They help in the growth and repair of damaged cells and tissues of the body. They also help our body to fight against infections. Proteins make our nails, hair and muscles.

5. How can you test presence of proteins in a given food item?

Answer: Take a small quantity of the food item. If the sample is solid, grind it. Put some part of this in a clean test tube, add 10 drops of water to it and shake the test tube. Now, with the help of a dropper, add two drops of solution of copper sulphate and 10 drops of solution of caustic soda to the test tube. Shake well and place the test tube in test tube stand for a few minutes.
Observe colour of the contents of test tube. If colour of the contents turns violet, the food item contains protein.
Note: Copper sulphate and caustic soda solutions are harmful. Handle them with care.
Food + water + copper sulphate + caustic soda → violet colour → protein is present.

6. What are fats? Name some fat-containing substances.

Answer: The energy rich sources of food are called fats. They provide energy to the body. All types of nuts, mustard seeds, milk and butter are the major sources of fat. Like carbohydrates, fats also contain carbon, hydrogen and oxygen but fats contain less oxygen than carbohydrates.

7. Write test for detecting, presence of fat.
Answer: Take small quantity of the food item. Rub it on a piece of white paper. Observe carefully, you will find that the piece of white paper shows an oily patch on it which indicates that the food item contains fat.

8. What are vitamins? Write various kinds of vitamins.

Answer: They are protective compounds with no energy value. They help in proper body­ functioning and are required by the body in very small quantities. Various kinds of vitamins are—Vitamin A, Vitamin B-complex, Vitamin C, Vitamin D, Vitamin E and Vitamin K.

9. People who eat sea-food do not suffer from Goitre. Explain.
Answer: It is so because sea-food is a rich source of Iodine and Goitre is a deficiency disease caused due to lack of Iodine.

10. Excess intake of fats is harmful for the body because it causes obesity. Would it be harmful for the body to take too much of proteins or vitamins in the diet?
Answer: Yes, excess intake of proteins and vitamins in the diet is harmful and may lead to other diseases.

11. Name the vitamin that our body prepares in the presence of sunlight.
Answer: Vitamin D.

12. Name a vitamin that is not present in milk.
Answer: Vitamin C.

13. A patient had stunted growth, swelling on face, discolouration of hair and skin disease. Doctor advised him to eat a lot of pulses, grams, egg white, milk etc. What is wrong with the patient? Explain.
Answer: The intake of protein is not enough in his diet and all these symptoms are caused due to deficiency of proteins.

14. A small child became very thin and lean and later he became so weak that he could not move. Which nutrients should he eat so as to improve his health?
Answer: Both carbohydrates and proteins.

15. What are the functions of minerals?

Answer: Minerals are protective part of foods occurring naturally and are needed by our body in small amount. Minerals are essential for proper growth of the body and to maintain good health. They do not provide energy. Milk, salt, eggs and green leafy vegetables are the main sources of minerals.

16. Write the functions of water in our body.

Answer: Water helps our body to absorb nutrients from the food. It also helps in removing the waste from the body in the form of urine and sweat. We get water from various types of liquids, fruits and vegetables.

17. What is obesity?

Answer: When a person eats too much fat-containing foods, then the fat gets deposited in his body and he may end up suffering from a condition called obesity.

18. What are deficiency diseases?

Answer: When a person eats such a food continuously for a long time which may not contain a particular nutrient, then this condition is called deficiency of that nutrient. Deficiency of one or more nutrients can cause diseases or disorders in our body. Such type of diseases are known as deficiency diseases.

Long Answer Type Questions

1. List various types of nutrients and write the functions of each.

Answer: The various types of nutrients are:
(i) Carbohydrates: They are mainly energy-providing nutrients.
(ii) Fats: They provide energy for the body. They give much more energy than carbohydrates if consumed in same amount.
(iii) Proteins: They are called body-building foods. Proteins help in the formation and repairing of body parts. Skin, hair, muscles, enzymes are made up of proteins.
(iv) Vitamins: Vitamins help in protecting our body against disease. They also protect eyes, bones, teeth and gums.
(v) Minerals: Minerals are essential for proper growth of body and to maintain good health.

2. What is a balanced diet? Write the components of balanced diet.

Answer: A diet which provides the right proportion of all the nutrients that our body needs along with roughage and water is called balanced diet. The various components of balanced diet are carbohydrates, fats, proteins, vitamins, minerals, roughage and water.

3. What is dietary fibres? Write down its sources also.

Answer: Dietary fibres are also known as roughage. Roughage does not provide any nutrient to our body, but is an essential component of our food and adds to its bulk. This helps our body get rid of undigested food.
Roughage is mainly provided by plant products in our foods. Whole grains and pulses, potatoes, fresh fruits and vegetables are main sources of roughage.

4. How would you show that vegetables or fruits contain water?

Answer: Take a tomato or a fruit like lemon. Cut it into small pieces. Carefully observe whenever vegetables and fruits are being cut, peeled, grated or mashed. Some water comes out from them. We see that many food materials themselves contain water. To some extent, our body needs are met by this water. Apart from this, we also add water while cooking many food items.

5. Do we need water for our body? Discuss.

Answer: Vitamins are of different kinds known by different names. Some of these are Vitamin A, Vitamin C, Vitamin D, Vitamin E and K. There is also a group of vitamins called Vitamin B-complex. Vitamin A keeps our skin and eyes healthy. Vitamin C helps body to fight against many diseases. Vitamin D helps our body to use calcium for bones and teeth. Vitamins help in protecting our body against diseases. Vitamins also help in keeping our eyes, bones, teeth and gums healthy. Although, our body needs all types of vitamins in small quantities.

6. What do you mean by malnutrition? Do you know about any scheme to prevent malnutrition in children which runs by Indian government?

Answer: If a person does not get adequate food for a long time. As a result, he becomes weak the body does not get adequate nutrition it is said to be suffering from malnutrition. Malnutrition have stunted growth, swelling of face, discolouration of hair, skin diseases and diarrhoea and other problems can be seen. The mid-day-meal scheme has been launched by the government of India. Under this scheme, school going children are provided free nutritious food in their schools. It has to main motives – to promote education in rural India, especially among poor children and to prevent malnutrition in children.

7. “Water does not provide nutrients, yet it is an important component of food”. explain.

Answer: Water does not provide nutrients, yet it is an important component of food due to following reasons:
i)It helps to our body in absorbing nutrients from food.
ii)It helps in transporting digestive food substances to different body cells.
iii)It helps to control and regulate the body temperature.
iv)It helps to prevent our body from dehydration.
v)It helps in removal of waste products from the body.

8. Write a short note on the importance of water for human body.

Answer: Water is important for human body in the following ways:
(i) It helps in transporting food materials, gases, waste materials, enzymes and hormones from one part of the body to the other.
(ii) It assists in keeping the body temperature constant.
(iii) It is a medium in which a number of chemical reactions take place in the body.
(iv) It helps in the removal of wastes from the body in the form of sweat and urine.

9. ‘More expensive the food, more nutritious it is.’ Comment upon this statement. Give examples to support your answer.

Answer: No, it is not necessary that only expensive food is more nutritious. For example, sugarcane, eggs, potatoes, soyabeans, green leafy vegetables are not too expensive and are good source of carbohydrates, fats, proteins, vitamins and minerals. If not very expensive food is taken in appropriate amount, it will act as a proper diet.

10. How can you detect the presence of proteins in a given food item?

Answer: The presence of proteins can be detected by the Biuret test.
(i) Crush the food sample and put some of it into a clean test tube. Add some sodium hydroxide solution.
(ii) Cork the test tube and shake it to mix the food with the sodium hydroxide solution. Then add a little copper sulphate solution. Cork and shake it again.

If the solution turns blue, there is no protein in the food. But if it turns violet, there is protein in the food.

11. What is anaemia? Explain.

Answer: If the quantity of iron is too less in a diet, one can suffer from deficiency disease called anaemia. Iron is essential for the formation of haemoglobin which is present in red blood corpuscles (RBCs) of the blood which is the oxygen carrier. Haemoglobin combines with oxygen and carries it to all parts of the body with blood circulation. Once haemoglobin synthesis is hampered, the oxygen carrying capacity of blood reduces, causing a condition called anaemia. Symptoms of iron deficiency are anaemia, fatigue, loss of appetite, pale skin, white nails, swelling of hands and feet.

You cannot copy content of this page