Class 6 Science Chapter 3 Fibre to Fabric Extra Questions

CBSE Class 6 Science Chapter 3 Fibre to Fabric Extra Questions and Answers is available here. Students can learn and download the PDF of these questions for free. These extra questions and answers are prepared by our expert teachers as per the latest NCERT textbook and guidelines. Learning these extra questions will help you to score excellent marks in the final exams.

Fibre to Fabric Class 6 Science Extra Questions and Answers

Very Short Answer Questions

1. Name two varieties of cloth materials which are commonly used.
Answer: Cotton, silk/wool.

2. What are fabrics?
Answer: Fabrics mean a woven material, textile or other materials resembling woven cloth.

3. Name some fabrics in your surroundings.
Answer: Bed-sheets, blankets, curtains, table clothes, towels and dusters.

4.  Name the thing which is used to make fabric.
Answer: Yarns.

5. What are yarns made of?
Answer: Yarns are made up of thin strands called fibres.

6. How many types of fibres are there?                                                        ,
Answer: There are two types of fibres:
(i) Natural fibres
(ii) Synthetic fibres

7. Name two natural fibres.
Answer:
(i) Cotton
(ii) Jute

8. Name two synthetic fibres.
Answer:
(i) Polyester
(ii) Nylon

9. What material you use for making wicks for oil lamps?
Answer: Cotton wool.

10. Where does cotton wool come from.?
Answer: Cotton wool comes from cotton bolls.

11. What are fruits of cotton plants called?
Answer: Cotton bolls.

12. What type of soil is used to grow cotton plants?
Answer: Black soil.

13. Define ginning of cotton.
Answer: The process of separating fibres from the seeds of cotton is called ginning of cotton.

14. What is jute?
Answer: Jute is a fibre obtained from the stem of a jute plant.

15. Name the states where jute plants are mainly grown in India.
Answer: West Bengal, Bihar and Assam.

16. What is spinning?
Answer: The process of making yarns from fibres is called spinning.

17. Name two hand-operated devices used for spinning.
Answer:
(i) Takli
(ii) Charkha

18. How are fabrics prepared?
Answer: Fabrics are prepared from the yarns by weaving or knitting.

19. Name the process used to prepare fabrics from yams.
Answer: The processes which used to prepare fabrics are: (i) Weaving and (ii) Knitting.

20. What is weaving?
Answer: The process of arranging two sets of yarns together to make a fabric is called weaving.

21. What is knitting?
Answer: The process in which a single yarn is used to make a piece of fabric is called knitting.

22. Name two methods of knitting.
Answer:
(i) By hands
(ii) By machines

23. Where were the cotton and flax plants cultivated in ancient Egypt?
Answer: Cotton and flax plants were cultivated near the river Nile in ancient Egypt.

24. Name some modem fabrics formed by unstitched piece of fabric. .
Answer: Saree, dhoti, lungi and turban.

25. How are natural fibres better than synthetic fibres?
Answer: The natural fibre absorbs sweat, gives cooling effect and comfort in any season.

26. Are all fibres produced by plants?
Answer: No.

27. Cotton on burning gives paper burning smell and cotton is obtained from plants. Is paper also obtained from plants?
Answer: Yes, paper is also obtained from plants.

Short Answer Type Questions

1: What are natural fibres? Give example.
Answer: The fibres of some fabric are obtained from plants and animals. These are called natural fibres. For example-cotton, jute, silk etc.

2: Which of these are natural fibres –
a. Silk
b. Nylon
c. Wool
d. Polyester
e. cotton

Answer: a) Silk, c) wool, e) cotton, these are natural fibres.

3: Write the difference between natural and synthetic fibres.

Answer: The fibres of some fabric are obtained from plants and animals. These are called natural fibres. For example-cotton, jute, silk etc. The fibres that are made from chemical substances are called synthetic fibres. For example-nylon, polyester etc.

4: What is ginning?
Answer: Cotton fibres are separated from the seeds by combing. This process is known as ginning. Machines are also now used for ginning.

5: Define weaving.
Answer: The process of arranging two sets of yarns together to make a fabric is called weaving. Weaving of fabric is done on looms.

6: What happens after maturing of fruit of cotton plant (cotton bolls)?
Answer: After maturing, the bolls burst open and seeds covered with cotton fibres can be seen. Then the cotton can be picked.

7: How is spinning done on large scale?
Answer: Spinning is done on large scale with the help of spinning machines. After spinning yarns are used for making fabric.

8: From where does cotton wool come from?
Answer: Cotton wool is grown in fields. Plants are grown at places having black soil and warm climate.

9: What will happen if we pull the yarn from torn pair of socks? Why so?
Answer: A single yarn gets pulled out continuously as the fabric gets unravelled. It is because they are made of knitted fabric.

10: What are looms?
Answer:
Looms are those on which weaving of fabric is done. They are either hand operated or power operated.

11: Choose the correct option. Cotton is obtained from ____________of plant. (seed/stem)
b. Nylon is ____________fibre.(natural/synthetic)
c. Jute is obtained from ____________. (plant/animal)

Answer:
a) Seed.
b) Synthetic.
c) Plant.

12. Yarn, fabric and fibres are related to each other. Show the relationship by filling the blanks in the following sentence.

Fabric of cotton saree is made by weaving cotton ______ which in turn is made by spinning thin cotton ___________.
Answer: Yarn, fibres.

13. One way of making fabric from yarn is weaving, what is the other?
Answer: Knitting

14. Define fibres.
Answer: Fibres are thin hair-like threads. They can be straight or curly, smooth or coarse.

15. Why do people prefer to wear woollen clothes in winters?
Answer: Because woollen fibres have air-locking capacity which helps in keeping the body of the wearer warm.

16. What do you mean by ginning?
Answer: Ginning is the process of removal of cotton seeds from the cotton bolls.

17. What do you understand by weft and warp?
Answer: Warp is the yarn placed length-wise in the loom. Weft is the yarn which moves crosswise through the warp.

18. What are bobbins?
Answer: Bobbins are the wooden or plastic reels on which yarn is wound.

19. What are natural fibres?
Answer: Fibres that are obtained from plants and animals are called natural fibres. For example, cotton.

20. What is retting?
Answer: The jute plants are made to sink in stagnant water of a pond for few days where the stem rots to separate the fibre. This is called retting.

21. How did early man cover his body?
Answer: In ancient times, people used bark of trees, big leaves or animal skin to cover their bodies.

22. Rahul burns a piece of cloth, it gives the odour similar to that of a burning paper. Which fibre is this cloth made of?
Answer: The cloth is made of cotton.

23. What do you observe when you are visiting a nearby tailoring shop?

Answer: In a tailoring shop we observe that there are many cuttings of fabrics left over after stitching. We see that some cuttings are of cotton, some are of silk or wool and some are of synthetic fibres.

24. What are looms?
Answer: The devices on which weaving of fabrics takes place are called looms. The looms are either hand operated or power operated.

25. What happens when a yam from a tom sock is pulled?
Answer: When we pull a yarn from a torn sock then a single yarn, gets pulled out continuously as the fabric gets unravelled. Socks are made up of knitted fabrics from a single yam.

26. What were the materials used by people in ancient times in place of clothes?
Answer: It appears that in those days people used the bark and big leaves of trees or animal skin and furs in place of clothes.

27. What happened when people began to settle in agricultural communities?
Answer: When people began to settle in agricultural communities then they learnt to weave twigs and grass into mats and baskets. Vines, animal fleece or hair were twisted together into long strands. These strands were woven into fabrics.

28. When we bum wool why do we get the smell of hair bum?
Answer: Wool is obtained from the fleece (hair) of sheep, goat, yak etc. This is the reason why burning of wool resembles the burning of hair.

29. When we bum nylon, why we do not get the smell of burning paper or burning hair?
Answer: Nylon is a synthetic fibre made from chemicals. On burning nylon these chemicals don’t produce the smell of burning paper or hair which are natural substances.

30. Boojho with perfect eyesight was finding it difficult to pass a thread through the eye of a needle. What can be the possible reason for this?
Answer: The end of the thread was separated into a few thin strands or the thread was quite thick to pass through the eye of the needle.

31. What kind of climate and soil are suited for the cultivation of jute?
Answer: Jute is a rainy season crop, grown best in warm and humid climates.

32. On what factors does our type of clothing depend?
Answer: The type of clothing depends on climate, occupation, culture and daily needs.

33. Why are cotton and woollen clothes rough while silk and nylon clothes smooth to touch?
Answer: Cotton and woolen clothes are rough because they have many folds and uneven surfaces but silk and nylon have long, plain and fine structure.

34. What kind of climate and soil does cotton require for a good yield?

Answer: Cotton plant requires warm temperature ranging from 21°C to 27°C with sunny and dry weather, and rainfall between 50 and 80 cms. Cotton is grown in black soil.

35. Write two uses of jute fibre.

Answer: i. It is used to make sacks and coarse cloth.
ii. It is used to make cloth for wrapping bales of raw cotton

36. Why do we not prefer wearing clothes made of the jute fibre?
Answer: Jute fibre is very coarse and rough which hurts the skin.

Long Answer Type Questions

1. A cotton shirt, before it reaches you, completes a long journey. Elaborate this journey starting from cotton bolls.

Answer: The fruits of the cotton plant (cotton bolls) after maturing, burst open and the seeds covered with cotton fibres can be seen. From these bolls, cotton is usually picked by hand. Fibres are then separated from the seeds by combing. Fibres from a mass of cotton wool are drawn out and twisted. This brings the fibres together to form a yarn. A fabric is then made by arranging two sets of yarns together. This fabric is then used to make the cotton shirt.

2. Describe the two main processes of making fabric from yarn.

Answer: The two main processes of making fabric from yarn are
(i) Weaving: The process of arranging two sets of yarn together to make a fabric is called weaving. Weaving of fabric is done on looms. The looms are either hand operated or power-operated.
(ii) Knitting: In knitting, a single yarn is used to make a piece of fabric. Knitting is done by hand and also by machines.

 Distinguish between the following:

(i) Natural fibres and Synthetic fibres
Answer:

Natural fibresSynthetic fibres
Fibres obtained from natural sources of plants
and animals.
Fibres which are man-made
Example; cotton, jute, etcExample; nylon, rayon, etc.

(ii) Knitting and Weaving

KnittingWeaving
A way to turn thread or yarn into cloth.A way of arranging two sets of
yarn to make a fabric.
It is done either by hand or by machines.It is done using the machine called loom.


(iii) Spinning and Ginning

SpinningGinning
The process of making yarn from fibres.The process of separating cotton from
its seeds.
It is done by takli.It is done by charkha or machines.

4. How is jute harvested?

Answer: Harvesting of jute plants is done at the flowering stage. The harvested plants are immersed in water for a few days. The stems rot emitting a bad odour and fibres are then separated by hand. Later, its fibres are converted into yarns to make fabric or for other use.

5. Why does wearing many layers of cotton clothes keep you warmer in winter than wearing one thick sweater?

Answer: Cotton fibre has many layers. When many layers of cotton clothes are worn, air is captured in between them. Air being a bad conductor of heat does not let body heat to go out. Thus, it keeps one’s body warmer than one thick sweater.

6. Describe the process of the formation of yam from cotton wool.

Answer: The cotton wool is obtained from cotton plants. The cotton plants are grown in fields. They are usually grown at the places having black soil and warm climate. The fruits of the cotton plants called cotton balls are about the size of lemons. After maturing, the bolls burst open and seeds covered with cotton fibres can be seen. From the cotton bolls cotton is picked by hands. Fibres are then separated from the seeds by combing. This process is called ginning of cotton. It is done by hand or by machines. These fibres are then converted into yam.

7. Describe the process of spinning and weaving.

Answer: Spinning: The process of making yarn from fibres is called spinning. In this process fibres from a mass of cotton wool are drawn out and twisted. By this fibre come together to form a yarn. Spinning can be done by hand, by takli and charkha. On a large scale, spinning is done with the help of machines.

Weaving: The process of arranging two sets of yarns together t6 make a fabric is called weaving. The process of weaving can be done on looms. The looms are either-hand operated or power operated.

8. What do you mean by natural fibres and synthetic fibres?

Answer:  Natural fibre: The fibres of some fabrics such as cotton, jute, silk and wool are obtained from plants and animals. These are called natural fibres. Cotton and jute are examples of fibres obtained from plants. Wool and silk fibres are obtained from animals.

Synthetic fibre: There are some fibres which made from chemical substances, and they do not obtain from plant or animal sources. These are called synthetic fibres. Some examples of synthetic fibres are polyester, nylon and acrylic.

9. Explain the climatic condition to grow the cotton plant.

Answer: The climatic conditions required for the cultivation of cotton are temperature, rainfall and soil. Cotton needs a warm climate. Summer temperatures of 21°C to 27°C, and abundant sunshine is necessary during the growth of the plant. Moderate to light rainfall is adequate for cotton cultivation. Rainfall ranging between 50 cm to 80 cm is adequate. Cotton can be grown on a variety of soils but the black soil is the best for cotton plants.

10. List the steps involved in the preparation of fabric.

Answer: The following steps are involved in the preparation of fabrics:
(i) Obtaining fibre,
(ii) Preparation of yarn from fibres by spinning,
(iii) When two sets of yarn are involved, yarns are woven on looms to make a fabric. When a single yam is used, the fabric is prepared by knitting.

11. What are natural fibres? Explain with examples.

Answer: The fibres obtained from plants and animals are called natural fibres. For example, cotton from cotton bolls, jute from jute plant, silk from cocoon of silkworm and wool from hair of animals like sheep or goat.

12. What are synthetic fibres?

Answer: The fibres which are made from chemical substances or which are not obtained from the plant and animal sources are called synthetic fibres. For example, polyester, nylon, and acrylic, etc.

13. Explain how jute is obtained from the jute plant.

Answer: The jute plant is normally harvested at flowering stage. The stems of harvested plants are bundled and immersed in water for 10 to 15 days. The stems rot (the process is called retting) and fibres are separated by hand. These fibres are converted into yarns to make fabrics.

You cannot copy content of this page