Class 6 Science Chapter 8 Body Movements Extra Questions

CBSE Class 6 Science Chapter 8 Body Movements Extra Questions and Answers is available here. Students can learn and download the PDF of these questions for free. These extra questions and answers are prepared by our expert teachers as per the latest NCERT textbook and guidelines. Learning these extra questions will help you to score excellent marks in the final exams.

Body Movements Class 6 Science Extra Questions and Answers

Very Short Answer Questions

1. Name the type of joint of your hand which helps you to grasp a badminton racquet.
Answer: Hinge joint

2. What would have happened if our backbone was made of one single bone?
Answer: We would not have been able to bend from our waist.

3. When you are writing in your notebook which part of the body are you moving?
Answer: Hand

4. What is exoskeleton?
Answer: A hard outer structure that provides protection and support to the organism is called exoskeleton.

5. What is X-ray?
Answer: X-rays are photographs of bones taken by the X-ray machine.

6. What are ‘floating ribs’?
Answer: The two lowermost pair of ribs that remain free are called floating ribs.

7. Which of the skull bones are movable?
Answer: Only the lower jaw in skull bones are movable.

8. What are bones made up of?
Answer: Bones are made up of calcium, phosphorous and other minerals.

9. Name the longest and smallest bone in the human body.
Answer: The longest bone is femur and smallest bone is stirrup.

10. Why is the upper part of the human ear not soft as the lower part or the earlobe?
Answer: The upper part of the ear is made up of cartilage whereas the earlobe contains only muscles.

11. What do you mean by movement?
Answer: The changing position of the body or any part of the body is called movement.

12. At which part does the arm rotate?
Answer: The arm rotates on the round pit-like structure.

13. If you tie a scale with your arm, are you able to bend your elbow?
Answer: No, we cannot bend our elbow.

14. Name the places where two parts of the body are seen to be joined together.
Answer: These places are called joint.

15. If there are no joints then will it be possible to move?
Answer: No, it is not possible.

16. Can bones be bent?
Answer: No, bones cannot be bent.

17. Can we bend our body at every part?
Answer: No, we can bend our body only at joints.

18. How many types of joints are there?
Answer: There are five types of joints in our body.

19. What is cavity in bone?
Answer: The hollow space in the bone is called cavity.

20. Give two examples of ball and socket joint.
Answer:
(i) Joint of upper arm and shoulder.
(ii) Joint of thigh and the hip.

21. Give an example of pivotal joint.
Answer: The joint of skull with backbone.

22. Give two examples of hinge joints.
Answer: (i) Joints in fingers
(ii) Joints in knee

23. Give an example of fixed joint.
Answer: Joint of cranium skull.

24. Give an example of gliding joint.
Answer: The joint in backbone.

25. What is skeleton?
Answer: The framework of bones in our body is called skeleton.

26. What are ribs?
Answer: The bones of the chest are called ribs.

27. What is rib cage?
Answer: Ribs are joined with backbone to form a box. This box is called rib cage.

28. What are shoulder bones?
Answer: The shoulder bones are formed by the collar bone and the shoulder blade. It connects the upper part of the chest and bones of the arm.

29. What are pelvic bones?
Answer: The bones which enclose the body part below the stomach are called pelvic bones.

30. What are cartilages?
Answer: Some additional parts of the skeleton which are not as hard as bones and are elastic in nature and can be bent are called cartilages, e.g. cartilage of ear.

31. Name the three components of skeleton.
Answer: Skeleton is made up of many bones, joints and cartilage.

32. Name the parts of the body which help in movement.
Answer: Contraction and relaxation of muscles and bones and joints help in movement.

33. Name two animals which move without bones.
Answer: (i) Earthworm     
 (ii) Snail

34. Give an example of animal which can walk, climb and fly in the air.
Answer: Cockroaches.

35. Name the organ in cockroach which helps in walking.
Answer: The three pairs of legs in cockroach help in walking.

36. Which part of the cockroach help in flying?
Answer: There are two pairs of wings attached to the breast which help them in flying.

37. Name a bird which can swim in water.
Answer: Duck.

38. What do you mean by streamlined?
Answer: If the body tapers at both the ends then such, shape of the body is said to be streamlined.

39. What do you mean by fractured bone? 
Answer: Fractured bone means broken bone.

40. Why are fractured bones plastered?
Answer: Plaster keeps broken bones at their right place so that they grow and join properly.

41. Name organs that are protected by the rib cage?
Answer: Heart and Lungs.

42. Name three animals that have streamlined body.
Answer: Fish, Birds, Snake.

43. Many people suffer from a problem called arthritis. Explain its connection with movement.
Answer: Arthritis is the pain in joints. With this problem people find difficulty in moving from one place to another.

Short Type Questions and Answers

1: Why are we not able to move our upper jaw?
Answer: We not able to move our upper jaw because the joint between our upper jaw and rest of the head is a fixed joint.

2: What is a hinge joint?
Answer: The joint that allows only back and forth movement is hinge joint. Example-joint at our elbow.

3: What is rib cage?
Answer: Ribs join the chest bone and back bone together to form box called rib cage.

4: How can earthworm move?
Answer: Earthworm can move by muscle expansions and contraction. Its body secrete a slimy substance to help in movement.

5: Why birds can fly?
Answer: Birds can fly because their body is well suited for flying. Their bones are hollow and light. Also, the bony parts of forelimbs are modified as wings.

6: What kind of body fishes has, which helps them to swim?
Answer: Fishes have streamlined body which helps them to swim. Fins of the tail also help fish to swim.

7: How does earthworm gets grip on ground?
Answer: Under its body, earthworm has a large number of tiny bristles projecting out. The bristles are connected with the muscles and they help to get a good grip on the ground.

8: Why snake move fast but not in straight line?
Answer: The snake body curves into many loops. Each loop of snake gives it a forward push to move forward very fast but not in straight line.

9: What is the difference between bones and cartilage?
Answer: Bones are very hard but cartilage is not as hard as the bones.

10: How is earthworm useful for plants?
Answer: The earthworm eats its way through the soil. Its body then throw away the undigested part of material that is eats. This activity of earthworm makes soil more useful for plants.

11: Which of these animals have bones in their body:
Earthworm, snake, snail, fish, bird

Answer: Snake, fish, bird.

12: Which of the following are true:
(a) Cartilage is not as hard as bone.
(b) Bones move from every joint.
(c) Knee has hinge joint
(d) The body of fish is streamlined.

Answer: a, c, d are true.

13: How are bones of bird modified to move wings up and down?
Answer: The breast bones are modified to hold muscles of flight which are used to move wings up and down.

14: Which muscles in cockroach helps the cockroach in walking?
Answer: Muscles near the legs of cockroach help the cockroach in walking.

15: What type of substance is secreted by earthworm?
Answer: Its body secrete a slimy substance to help in movement.

16. Why does an earthworm find it difficult to move on a glass?
Answer: For movement, earthworm fixes its front end and releases the rear end. On a glass, it loses its grip and thus finds it difficult to move.

17. What is skeleton?
Answer: The bones in our body form a framework to give a shape to the body. The framework is called skeleton.

18. Write two ways by which we may know the shape of human skeleton.
Answer:
(i) We can know the shape of skeleton by feeling.
(ii) We could know the shape by X-ray images of human body

Long Type Questions and Answers

1. How does the snake move?

Answer: Snakes have a long backbone and many thin muscles which help in the movement. The snake’s body curves into many loops. Each loop of the snake gives it a forward push by pressing against the ground.

2. Why do we need two muscles together to move a bone?

Answer: A muscle can only pull, it cannot push. Thus, two muscles are required to work together to move a bone. When one muscle contracts, the bone is pulled. When another muscle of the pair pulls, it brings the bone in its original position.

3. How is a bird’s body adapted for flying?

Answer: The following adaptations are seen in the body of birds.
(i) Bones are hollow.
(ii) Forelimbs are modified into wings.
(iii) Body is streamlined.

4: How muscles work in movement of bones?

Answer: When contracted muscles become shorter, stiffer and thicker. It pulls the bones. To move the bone in opposite direction, the relaxed muscle contracts to pull the bone towards it original position, while the first relaxes. Thus, muscles work in pair to move the bone.

5: How fish swims?

Answer: The body of fish is streamlined. The skeleton of fish is covered with strong muscles. During swimming the muscles make the front part of body to one side and tail swings towards opposite side. Then quickly the body and tail are curved to other side. This makes a jerk and pushes body forward.

6. What are joints? Write the names of various types of joints.

Answer: The places where two parts of the body seem to be joined together are called joints. There are following types of joints:

  1. Ball and socket joints
  2. Pivotal joints
  3. Hinge joints
  4. Fixed joints
  5. Gliding joints

7: Write the differences between bones and cartilage.
Answer:

Bone      Cartilage
(i) They are hard.(i) They are soft.
(ii) They cannot bend.(ii) They can bend.
(iii) They are used to make the framework of whole body.(iii) They help to make some parts of the body.

8. How do the muscles work?

Answer: The muscles work in pairs. When one of them contracts, the bone is pulled in that direction, the other muscle of the pair relaxes. To move the bone in the opposite direction, the relaxed muscle contracts to pull the bone towards its original position, while the first relaxes. A muscle can only pull. It cannot push.

9. How does the earthworm move?

Answer: Earthworm does not have bones. It has muscles. During the movement, earthworm first extends front part of the body keeping the rear portion fixed to the ground. Then it fixes the front and releases the rear end. It then shortens the body and pulls the rear end forward. In this way by repeating such muscular expansions and contractions earthworm moves.

10. How does the snail move?

Answer: The rounded structure on the back of the snail is called shell. It is the outer skeleton (exoskeleton) of snail. When it starts moving a thick structure and the head of the snail may come out of an opening in the shell. The thick structure is called foot, which is made up of strong muscles. It helps snail in moving.

11. How does fish move in water?

Answer: The body of fish is streamlined. The streamlined shape helps the fish to move in water. The skeleton of fish is covered with muscles which make the front part of the body to curve to one side and the tail part swings towards the opposite side. This makes a jerk and pushes the body forward. In this way it moves in water.

12. Explain various kinds of joints found in our body and give example of each.

Answer: There are five types of joints in our body:
(i) Fixed joints: Those joints which do not allow movement are called fixed joint.

(ii) Ball and socket joint: This joint allows movement in all directions. The rounded end of one bone fits into the hollow space of other bone. For example, joint between upper arm and shoulder.

(iii) Pivotal joint: This type of joint allow movement in all planes, i.e. up and down, side and other planes. For example, head.

(iv) Hinge joint: The joint which allows movement only in one plane is called hinge joint. For example, fingers, knees.

(v) Gliding joint: These joints allow only a limited amount of movement of sliding nature of cartilage. For example, the joints of backbone.

You cannot copy content of this page