Class 6 Geography Chapter 1 The Earth in the Solar System Extra Questions and Answers

CBSE Class 6 Geography Chapter 1 The Earth in the Solar System Extra Questions and Answers is available here. Students can learn and download PDF of these questions for free. These extra questions and answers are prepared by our expert teachers as per the latest NCERT textbook and guidelines. Learning these extra questions will help you to score excellent marks in the final exams.

Class 6 Geography Chapter 1 Extra Questions and Answers

Very Short Answer Questions

1. Why we are unable to see the moon and other stars during the day?

Answer: Sun is the star that is nearest to the Earth. During the day, the Sun’s light is so bright that we cannot see the light of other stars. Thus, they are not visible during the day.

2. What is another name for the Milky Way galaxy?
Answer: Akash Ganga.

3. Why is the Milky Way galaxy named as Akash Ganga?
Answer: Milky Way galaxy is often Known as Akash Ganga. This is because at the clear night the entire galaxy looks like a white and wide river especially like river Ganga.

4. Name a constellation.
Answer: Saptarishi.

5. Name the celestial body nearest to Earth.
Answer: Moon.

6. Name the factor which makes life on earth difficult-
(a) It has water and air
(b) It is neither too hot nor too cold
(c) It has life-supporting gases such as oxygen
(d) Harmful Sun rays

Answer: (d) Harmful Sun rays.

7. How many days does the moon takes to complete one spin?
Answer: 27 days.

8. The shape of Earth’s is ______.
Answer: Geoid.

9. Name the planets with rings around them.
Answer: Jupiter, Saturn, Uranus, and Neptune.

10. We are a part of the Milky Way galaxy. True/False
Answer: True.

11. Give an example of a satellite.
Answer: Moon.

12. Name the celestial bodies that are made up of gases and emit their own heat and light.
Answer: Stars.

13. What is another name for the Pole Star?
Answer: North Star.

14. The Pole Star always indicates the ______ direction therefore it is called north star.
Answer: North.

15. Name the celestial bodies that do not have their own light and are lit by the light of stars and revolve around the stars.
Answer: Planets.

16. What are Planetoids?
Answer: The larger Asteroids are called planetoids.

17. For how many times in a month, Full moon is visible?
Answer: Once.

18. What are Constellations?
Answer: Constellations are various patterns formed by different group of stars.

19. Name the star nearest to the earth.
Answer: Sun.

20. Why moon is called a satellite?
Answer: It revolves around planet Earth.

21. The planet that takes minimum days to revolve around the sun is ______.
Answer: Mercury.

22. The inner planets are demarcated from the outer planets by ______ belts.
Answer: Asteroids.

23. Name the outer planet from the following:
(a) Venus
(b) Jupiter
(c) Earth
(d) Mars

Answer: (b) Jupiter.

24. Name an inner planet
(a) Jupiter
(b)
 Saturn
(c)
 Uranus
(d) 
Mercury

Answer: (d) Mercury.

25. Name the planet which is called the terrestrial planets and is made up of rocks and metals.
Answer: Mercury.

26. Ursa Major is a ______.
Answer: Constellation.

27. Sapota Rishi is also known as small bear. True/False
Answer: False.

28. Name the instrument used to see the celestial bodies.
Answer: Telescope.

29. On new moon night, we can see ______ moon.
Answer: No.

30. Name the common name that can be given to the various planets, stars, asteroids etc.
Answer: Celestial bodies.

31. Name the planet with maximum number of moons.
Answer: Saturn.

32. Name the life supporting gas in the air on the earth.
Answer: Oxygen.

33. Uranus has about ______ moons.
Answer: 27 moons.

34. How many days does Mercury takes to complete one round along its orbit?
Answer: 88 days.

35. Name the celestial body known as the natural satellite of the Earth.
Answer: Moon.

36. Name the materials by which the rings around Jupiter, Saturn and Uranus are made up of?
Answer: Small debris made up of rocks, metals and ice.

37. A famous astronomer of ancient India was
(a) Aryabhatta
(b) Copernicus
(c) Galileo
(d) Ptolemy

Answer: (a) Aryabhatta.

38. When the meteor falls on the earth, they create ______.
Answer: Craters.

39. Name some of the Indian satellites in space.
Answer: INSAT, Aryabhatta, IRS, EDUSAT, etc.

40. Name the inner planets and the biggest planet.
Answer: Inner Planets: Venus, Mercury, Earth and Mars.
Biggest Planet: Jupiter.

Short Answer Type Questions

Question 1. Define Stars.

Answer: Celestial bodies which have their own heat and light arc called Stars.

Question 2. Why is Venus considered as ‘Earth’s Twin’?

Answer: Venus is considered as ‘Earth’s Twin’ because its size and shape are very much similar to that of the Earth.

Question 3. Why do we always see only one side of the Moon?

Answer:

  • The Moon revolves round the Earth in nearly 27 days.
  • It also takes exactly 27 days to rotate on its axis.
  • Thus, both its movements take the same time. That’s why we always see only one side of the Moon.

Question 4. Why is the Earth called ‘Blue Planet’?

Answer:

  • From the space, the Earth looks blue because of the presence of water on it.
  • The Earth is, therefore, called a ‘Blue Planet’.

Question 5. What is a constellation? What is the name of the constellation in Latin and English?

Answer: Constellation. In the night sky the stars form various patterns and designs. A group of stars forming a particular pattern or design is called constellation. Saptrishi (design of Seven Stars) is one such constellation (Sapt-seven, rishi-sages). The constellation Saptrishi is called Ursa Major in Latin, and Big Bear in English.

Class 6 Geography Chapter 1 The Earth in the Solar System Extra Questions and Answers 1

Question 6. How can we locate the position of the Pole Star with the help of Saptrishi constellation?

Answer: A line passing through pointer stars always points towards a pole star. Thus we can locate the position of the pole star by this line which passes through the pointer stars.

Class 6 Geography Chapter 1 The Earth in the Solar System Extra Questions and Answers 2

Question 7. Which is the biggest member of the Solar System? Discuss it.

Answer: The Sun is the biggest member of the Solar System. It is in the centre of the solar system. It is made of extremely hot gases and is the source of all heat and light (energy). It is a million times larger than our Earth. All kinds of life require radiation from the Sun for their existence. The Earth would grow cold and lifeless without the solar energy.

Question 8. How does the Moon appear different each night?

Answer: The Moon revolves round the Earth. Its position in relation to the Sun changes every day as it has no light of its own, it only reflects the light of the Sun. The Moon neither decreases nor increases in reality, it only appears changed its shape because of difference in light falling on it everyday.

Question 9. What is an orbit?

Answer: All the planets of the Solar Family revolve around the Sun in elliptical paths. It is known as orbit.

Question 10. Why does the moon not have conditions favourable for life?

Answer: The moon does not have conditions favourable for life because of the following reasons:

  • During the day it is very hot.
  • At night it is very cold.

Question 11. Why do we see shadows on the moon?

Answer:

  • The moon has mountains, plateaus, plains and depressions on its surface.
  • In the reflected light on the Earth these features look like shadows. Hence, we see shadows on the surface of the Moon.

Question 11. Write the major features of the Moon.

Answer:

  • The Moon has been separated from the Earth, the third planet of the solar system. Hence, it is called a satellite or moon of the earth. This is the only natural satellite of the Earth.
  • Its diameter is only one-fourth of the Earth.
  • It looks so big because it is not very far from the Earth.
  • It is about 3,84,400 km. away from the Earth.

Question 12. State some characteristics of stars.

Answer:

  • Stars are very big and hot bodies.
  • They are made up of various gases.
  • They emit a large amount of heat and light.
  • There are numerous stars.
  • They are so far away from us that we cannot see them with our naked eyes.

Question 13. What are the characteristics of some of the celestial bodies like the Earth and the Moon?

Answer: Some of the celestial bodies like the Earth and the Moon do not have their own heat and light. They only reflect the light of the Sun.

  • The Earth is a planet of the Sun.
  • Whereas the Moon is a satellite of the Earth.

Question 14. What is a galaxy?

Answer: A galaxy is a huge system of stars. The white glowing path of stars across the sky is called the Milky Way galaxy. We in India call it Akash Ganga. It has millions of stars very close to one another. All planets revolve round the Sim and our Solar System. (Solar family consisting of the Sun, the Planets, the Satellites, Asteroids and Meteoroids) move along our galaxy, the Milky Way (Akash Ganga).

Question 15. How did people in the past determine directions?

Answer: In the past people used to determine directions by watching the stars.

  • The North Star or the Pole Star indicates the North because it shines directly above the North Pole.
  • It remains in the same direction in the sky, throughout the year.

Question 16. How is the universe formed?

Answer: During the day we see the Sim shining brightly and during dark nights we see thousands of twinkling objects in the sky. The Sun and all these twinkling objects are called heavenly bodies. The heavenly bodies which have their, own heat and light are termed as stars. All the objects like the Sun, the Earth, the Moon and lakhs of bright objects seen during the night in the sky are also called celestial bodies. All these celestial bodies form the universe.

Question 17. Name the largest and the smallest planets. Which planets are bigger and which are smaller than the Earth?

Answer:

  1. The largest and the smallest Planets. Jupiter is the largest and Mercury is the smallest of all the planets.
  2. Planets bigger than the Earth. (i) Neptune (ii) Uranus (iii) Saturn and (!u) Jupiter are bigger planets than the Earth.
  3. Planets Smaller than the Earth. (i) Venus, (ii) Mars and (Hi) Mercury are smaller planets than the Earth.

Question 18. How would the Earth be affected if it is taken: (a) too nearer or (b) too far from the Sun?

Answer: (a) If the Earth is taken too nearer the Sim, its temperature will grow higher since it will get a greater amount of heat. It will become unfit for habitation as it would change into a hot desert.

(b) If the Earth is taken too far from the Sun its temperature will grow lower since it will get a lesser amount of heat. It would become an ice bound desert unfit for human habitation,

Question 19. State the time taken by Mercury in revolving round the sun.

Answer:

  • Mercury is the nearest to the Sun. It takes only about 88 days to complete its revolution round the Sun.
  • The earth takes 36514 days to complete one revolution round the Sim.

Question 20. What is the position of our planet, the Earth in our Solar System?

Answer:

  • The Earth is the third nearest planet to the Sun.
  • On the basis of its size it is fifth largest planet.
  • It is slightly flattened at the poles, and has a bulge on the equator.
  • Hence it is described as a Geoid.
  • Geoid means earth-like shape.

Long Answer Type Questions

Question 1. Why can the earth not be compared to other planets of the Solar System?

Answer: The earth cannot be compared to other planets of the Solar System because of the following reasons:

  • It is only the earth which has life on it.
  • Conditions favourable to support life are found only on the Earth:
  • The Earth is neither too hot nor too cold.
  • It is the only planet which has water on it. Water is very essential for our survival.
  • It has life giving gas, oxygen.
  • It also contains ozone layer, which protects us from harmful solar rays.

Due to these reasons the earth is a Unique Planet in the Solar System.

Question 2. Distinguish between a Satellite and a Star.

Answer: Distinction between a satellite and a star:

SatelliteStar
Satellite is the celestial body which has    come into existence after separation from a planet. It does not have its own light and energy. It obtains light from the stars (the Sun).Stars are the celestial bodies which have their own light and energy.
They are small in size.Stars are very huge and extensive balls of fire and gases.
Number of satellites is 63 in our Solar System.There are millions of millions stars in the universe. Sun is the only star in our Solar System.
A satellite is also called a moon which has been separated from its planet.Stars have their own light and energy (heat).
A satellite revolves round its planet.Star revolves round its galaxy
Example: MoonExample: Sun

Question 3. Differentiate between a Planet and a Satellite.

Answer: Difference between a planet and a satellite:

PlanetSatellite
Planets receive heat and light from the Sun around which they revolve.The Satellites revolve round their planets. They too have no fight of their own but only reflect the fight received from the Sim.
Planets have a spherical body.Satellites are relatively small bodies.
There are nine major planets, our Earth is also one of them.There are only 57 satellites in our Solar System.
A planet is called a ‘Wanderer’.A satellite is called a moon. It also means a smaller companion.
Planets move round the Sun.Satellites revolve round the planets and accompany them in their revolution round the Sun.

Question 4. Describe asteroids and meteoroids.

Answer: Asteroids

  • Besides Stars, Planets and Satellites there are also numerous tiny heavenly bodies.
  • They also revolve round the Sun.
  • They are called asteroids.
  • They are found between the orbits of Mars and Jupiter.
  • The largest asteroid is Ceres.
  • Asteroids are parts of a planet which exploded many years back.

Meteoroids

  • The small pieces of rocks which revolve round the Sun are called meteoroids.
  • When they enter the earth’s atmosphere, they begin to burn.
  • These burning rocks are called meteors.
  • They cause a flash or sink of light.
  • A meteor not destroyed fully, falls on the earth. It is called a meteorite. It creates a hollow or depression in the ground.
  • A very good example of such a meteorite depression is in Arizona, USA. India has an example of such depression in Ramgarh in Rajasthan.

Question 5. Explain some features of the earth,
Answer:

  • The Sun has heat and light which makes life possible on the Earth.
  • The Earth is slightly flattened at the poles, and has a bulge on equator. Its shape is Geoid.
  • Conditions favourable for life are found on the earth.
  • The Earth is also called the blue planet as from the sky it looks blue because of the presence of water on it.
  • Our Earth has only one natural satellite. It is called the Moon.

Question 6. Describe the Sun and its planets with the help of a diagram.

Answer: The Sun:

  • The Sun is at the centre of the Solar System. It is the head of the Solar Family.
  • It is made up of extremely hot gases.
  • The Sun provides the gravitational pull that binds the Solar System.
  • It is also a massive store house of energy. The energy is essential for life on the Earth.
  • The Sun is about 15 crore km away from the Earth.

Planets:

  • There are eight planets in the Solar Family.
  • In order of their distance from the Sun they are Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune.
  • Mercury is the nearest to the Sun, while Neptune is the farthest from the Sun.
You cannot copy content of this page