Class 6 Geography Chapter 6 Major Landforms of the Earth Extra Questions and Answers

CBSE Class 6 Geography Chapter 6 Major Landforms of the Earth Extra Questions and Answers is available here. Students can learn and download PDF of these questions for free. These extra questions and answers are prepared by our expert teachers as per the latest NCERT textbook and guidelines. Learning these extra questions will help you to score excellent marks in the final exams.

Class 6 Geography Chapter 6 Extra Questions and Answers

Very Short Answer Questions

1: What is the main reason for the upliftment and sinking of the earth?
Answer: Continuous movement within earth’s interior

2: Name the highest peak in the world.
Answer: Mount Everest

3: Give examples of block mountains.
Answer: Rhine valley and the Vosges mountain in Europe

4: Jog Falls are situated in _________.
Answer: Karnataka.

5: Mauna Kea is an under sea mountain. True/ False
Answer: True

6: What do you mean by Range of mountains?
Answer: group of mountains in a continuous line.

7: Name the oldest Fold Mountain System in the world.
Answer: Aravali range.

8: Give an example of fold mountains.
Answer: Ural Mountains in Russia

9: How do Volcanic Mountains are formed?
Answer: Due to volcanic activities inside the earth.

10: Give an example of Volcanic Mountain.
Answer: Mt. Kilimanjaro.

11: The lava plateaus have black soil good for growing _______.
Answer: cotton

12: What kind of soil are found in the lava plateaus?
Answer: black soil.

13: Define a plateau.
Answer: is a flat topped table land standing above the surrounding area.

14: Name the oldest plateau in India.
Answer: Deccan

15: Block Mountains are formed due to
(a) vertical displacement.
(b) lateral displacement.
(c) horizontal displacement.
(d) water displacement

Answer: (a) vertical displacement.

16: What are glaciers?
Answer: Glaciers are the permanently frozen rivers of ice.

17: Name the plateau famous for gold and diamond mining.
Answer: African plateau

18: Why Plateaus are very useful?
Answer: Plateaus are very useful because they are rich in mineral deposits.

19: Name the highest waterfall in India.
Answer: Jog Fall

20: The most productive area for cultivation is the plain. True/False.
Answer: True

21: Name the place where Rope Bridge is situated.
Answer: Arunachal Pradesh.

22: A famous mountain range of Europe is the ______.
Answer: Alps.

23: Name the old fold mountain of Russia.
Answer: Ural

24: An elevated flat table topped land is called a ___________.
Answer: plateau.

25: Where is Mauna Kea situated?
Answer: Hawaii

26: Name the place where the Hundru falls on the river Subarnarekha is situated.
Answer: Chhotanagpur plateau.

27: Mountains are useful because they have
a. rich mineral deposits.
b. rich variety of flora and fauna.
c. rich solar energy.
d. ideal conditions for human habilitation.

Answer: (c) rich variety of flora and fauna.

28: Give a reason why less people live in the mountain region?
Answer: Because climate is harsh

29: Chhotanagpur plateau has a huge reserve of Gold. True/False
Answer: False

30: Name the river on which Hundru falls is located.
Answer: River Subarnarekha.

31: Flora means _______ kingdom.
Answer: Plants

32: Name the most popular sport in the mountains.
Answer: Skiing

33: Paragliding is a sport associated with _________.
Answer: Mountains

34: Why does less land is available for farming on mountains?
Answer: As slopes are steep on mountains, less land is available for farming.

35: Name the mountain range that has considerably worn down due to the processes of erosion
Answer: Aravali. 

36: Why we call mountains as storehouse of water?
Answer: Glaciers provides water

37: What do you mean by horst?
Answer: The uplifted block between two normal faults is known as horst.

38: What do you mean by graben?
Answer: The lowered block between two normal faults is known as graben.

39: What is erosion?
Answer: The wearing away of the earth’s surface is called erosion.

40: Name the most populated region of India.
Answer: Indo-Gangetic plain is the most populated region of India.

Short Answer Type Questions

1: Name some of the recreational activities common in coastal areas.

Answer: Boating, water skiing, swimming, fishing, surfing, sun bathing and canoeing. In Kerala, snake boat races are held in connection with Onam, the harvest festival in August/September.

2: Which are the two processes that lead to formation and development of landforms?

Answer: The two processes that lead to the formation of landforms are:
1. Internal Process: This process leads to the upliftment and sinking of the earth’s surface at several places. Example: block mountains 
2. External Process: The external process is the continuous wearing down and rebuilding of the land surface. Examples: Barchans

3: How are volcanic mountains formed? Give few example of volcanic mountain.

Answer: Volcanic mountains are formed due to volcanic activity that is due to solidification of lava. Mt.Kilimanjaro in Africa and Mt. Fujiyama in Japan are examples of such mountains.

4: Differentiate between mountains and plateaus.

Answer: We should do following practices: (1) We should not construct buildings on the fertile land. (2) We should not throw garbage on the land or in water and make them dirty. (3) We should avoid using important gifts of nature in a careless manner.

5: How are mountains useful to man?

Answer: Deposition, also known as sedimentation, is the geological process whereby material is added to a landform. This is the process by which wind, water or ice transport previously eroded sediment, which, at the loss of enough kinetic energy in the fluid, is deposited another geographical location.

6: How are plains formed?

Answer: 

MountainPlateau
A steep hill with an elevation of more than six hundred meters is called mountainA plateau is an elevated flat land standing above the surrounding area.
It is considerably higher than the surrounding area.It is relatively lower than the mountain
These are of three types: Fold Mountain, Block Mountain and Volcanic MountainThese are of two types: old and new

7: What should we do to use the land and water properly?

Answer: Plains are formed by the rivers. The rivers erode the slopes of mountains and carry forward the eroded material. They then deposit their load consisting of stones and sand along their courses and in valleys. In this way the plains are formed.

8: Write a short notes on deposition.

Answer: The river plains are thickly populated due to following reasons:

  • River plains are very fertile due to the presence of alluvial soil and thus proved to be very useful for agriculture
  • Construction of transport network is easy
  • Its climate is suitable for human habitation
  • More flat land is available for building houses and cultivation

9: Why mountains are less populated?

Answer: The mountains are thinly populated because

  • Harsh climate is found in mountain area that is not suitable for people.
  • The mountain slopes are steep making it difficult to construct buildings.
  • Less land is available for farming.

10: What are the various uses of plateaus?

Answer: 

  • They are rich in mineral deposits
  • Most of the India’s mining area are located in plateau
  • Plateau areas have plenty of waterfalls, scenic spots and are great attraction for tourist
  • The lava plateaus are rich in black soil that is good and fertile for cultivation

11: Write the type of mountain of which following are examples of :

Answer: 

  1. The Black Forest: Block mountain
  2. The Nilgiris: Residual mountain
  3. The Fujiyama: Volcanic mountain

12: How do mountains change climate of a place?

Answer: Mountainous areas have lower temperatures. They serve as climatic divide between two adjoining regions. The Himalaya for example forms a barrier to the movement of cold winds from Central Asia towards the Indian subcontinent. They also force the South West Monsoons to ascend and cause rainfall on their southern slopes.

13: Explain the two processes that lead to the formation and development of landforms.

Answer: The two processes that lead to the formation of landforms are:
1. Internal Processes: These processes lead to the upliftment and sinking of the earth’s surface at several places.
2. External Processes: The external process is the continuous wearing down and rebuilding of the land surface.

14: Explain the formation of plains.

Answer: Boating, water skiing, swimming, fishing, surfing, sun bathing and canoeing. In Kerala, snake boat races are held in connection with Onam, the harvest festival in August/September.

Long Answer Type Questions

1: How are Fold Mountains formed

Answer: Lava plateaus are formed by highly fluid (runny) basaltic lava during numerous successive eruptions through numerous vents without violent explosions (quiet eruptions). These eruptions are quiet because of low viscosity of lava and contains small amount of trapped gases. Multiple successive and extensive lava flows cover the original landscape to eventually form a plateau, which may contain lava fields, cinder cones, shield volcanoes and other volcanic landform.

2: Write a short note on lava plateau.

Answer: Lava plateaus are formed by highly fluid (runny) basaltic lava during numerous successive eruptions through numerous vents without violent explosions (quiet eruptions). These eruptions are quiet because of low viscosity of lava and contains small amount of trapped gases. Multiple successive and extensive lava flows cover the original landscape to eventually form a plateau, which may contain lava fields, cinder cones, shield volcanoes and other volcanic landform.

3: Why the river plains are thickly populated?

Answer: Mountains are very useful to man in the following ways:

  • Mountains are storehouses of water.
  • Many rivers have their source in the glaciers.
  • Water from mountains is also used for irrigation and generation of hydroelectricity.
  • Mountains have a rich variety of flora and fauna.
  • Forests are found on mountains also.
  • Mountains provide an idyllic site for tourists.
  • Several sports are popular in mountains.

4: How are Block Mountains formed?

Answer: Block Mountains are formed when large areas of bedrock are widely broken up by faults creating large vertical displacements of continental crust. Vertical motion of the resulting blocks, sometimes accompanied by tilting, can then lead to high escarpments. These mountains are formed by the Earth’s crust being stretched and extended by tensional forces. Fault block mountains commonly accompany rifting, another indicator of tensional tectonic forces. The uplifted blocks are called block mountains or horsts. The intervening dropped blocks are termed as graben. These can be small or form extensive rift valley systems. This form of landscape can be seen in East Africa, the Vosges, the Basin and Range province of Western North America, in south-central New England and the Rhine valley. These areas often occur when the regional stress is extensional and the crust is thinned

5: Describe the features of a volcano.

Answer: A volcano is an opening on the surface of the Earth from which magma, associated gases and ash erupt. Volcano has a magma chamber that is a huge bottomless pot of molten rock. The main channel through which magma moves towards the surface is the central vent. A crater sits at the top of a volcano and it is from here that much of the lava, gas, rock fragments and ash are ejected from. Volcanic cones are the result of eruptions that erupt are mostly small pieces of rocks that build up cone around the vent.

6: Explain about the settlement pattern seen on the mountains.

Answer: Due to harsh climatic conditions, number of people living in mountain areas is less. Generally two types of housing pattern can be seen on mountains. One in which the houses are generally scattered mud houses with low roofs and have a lot of distance between houses. Second is clustered type, where all the houses are situated on a particular slope. The houses are generally wooden houses and may be joined wall to wall with each other.

You cannot copy content of this page