Class 6 Geography Chapter 7 Our Country India Extra Questions and Answers

CBSE Class 6 Geography Chapter 7 Our Country India Extra Questions and Answers is available here. Students can learn and download PDF of these questions for free. These extra questions and answers are prepared by our expert teachers as per the latest NCERT textbook and guidelines. Learning these extra questions will help you to score excellent marks in the final exams.

Class 6 Geography Chapter 7 Extra Questions and Answers

Very Short Answer Questions

1: Topographically, Rajasthan can be described as ___________ stretch of land.
Answer: a dry, hot and sandy

2: State the exact location of The Great Indian Desert.
Answer: The Great Indian Desert lies in the western part of India

3: Name the triangular plateau with highly uneven relief.
Answer: Peninsular Plateau

4: Name the sea in which rivers like Narmada and Tapi drains.
Answer: Arabian sea

5: Name the most undulating area of India.
Answer: Northern plains

6: From where does the Indian Standard Time have been taken?
Answer: 82°30′ E longitude

7: The southern most range of the Himalayan Mountains is the _____________.
Answer: Shiwalik

8: A ‘peninsula’ is a piece of land surrounded by water on five sides. True/False
Answer: False

9: India share land boundaries with ____________ countries.
Answer: Seven

10: Name the seven countries that shares land boundaries with India.
Answer: Seven countries share land boundaries with India, namely – Pakistan, China, Nepal, Bangladesh, Myanmar, Afghanistan and Bhutan.

11: Name the second most populated country of the world after China.
Answer: Bangladesh

12: The meridian or longitude of 82 degree 30’ E is known as the ___________.
Answer: Standard Meridian of India

13: State the exact location of Lakshadweep Islands.
Answer: Lakshadweep lies to the west of the Indian mainland in the Arabian Sea.

14: Sri Lanka is separated from India by the _________.
Answer: Palk Strait

15: Name the largest and smallest state in terms of area in India.
Answer: Rajasthan and Goa

16: The Palk Strait lies between__________ and __________.
Answer: India and Sri Lanka

17: The Himalayan Mountain is divided into 3 parallel ranges. True/False.
Answer: True

18: How alluvial deposits are made?
Answer: Alluvial deposits consists of fine soils that are brought by rivers and are deposited in the river basin.

19: Name the world’s largest delta.
Answer: Ganga-Brahmaputra delta

20: Name one of the parallel range of the Himalayas.
Answer: Himachal

21: Give reason why Northern Indian Plains are thickly populated?
Answer: Because of fertile land for cultivation

22: What is the other name for Western Ghats.
Answer: Sahyadris

23: The west flowing river is
(a) Mahanadi
(b) Godavari
(c) Krishna
(d) Tapi

Answer: (d) Tapi

24: Name the Lakshadweep Islands located in the Arabian Sea.
Answer: coral islands

25: Name the neighbour of India that is also known as Himalayan Kingdom.
Answer: Nepal

26: What are Kayals?
Answer: back water of Kerala

27: Standard Meridian of India is also known as _________.
Answer: Indian Standard time

28: What is the longitudinal extent of India from west to east?
Answer: 68o7’ E and 97o25’ E

29: What is the latitudinal extent of India from north to south?
Answer: 8o4’ N and 37o6’ N

30: Name the four rivers that form fertile deltas before they drain into the Bay of Bengal. These are in the Peninsular India.
Answer: Mahanadi, Godavari, Krishna and Kaveri

31: The southern shores of the Indian peninsula is washed by the ____________.
Answer: Indian Ocean

32: For every 1degree of longitude the local time changes by 4 minutes. True/False
Answer: skeletons of small marine animals.

33: What are corals?
Answer: Aravali

34: Name the world’s oldest hill range located on the peninsular plateau.
Answer: Aravali Hills.

35: The peninsular plateau on the north western side is bordered by ______________.
Answer: Himalayas.

36: Name The city that is the capital of two states.
Answer: Haryana and Punjab

Short Answer Type Questions

1: Name the seven countries that share boundaries with India.

Answer: The seven countries that share boundaries with India are: Sri Lanka, Pakistan, Bangladesh, China, Bhutan, Myanmar and Nepal.

2: Define the term delta. Give one example of delta.

Answer: A delta is a landform that is created at the mouth of a rivers, where that river flows into an ocean, sea. Deltas are formed from the deposition of the sediment carried by the river as the flow leaves the mouth of the river. Herodotus the great historian coined the term delta for the Nile River delta because the sediment deposited at its mouth had the shape of the Greek letter Delta: Δ. The Ganga and Brahmaputra form the world’s largest delta which is called the Sunderban delta.

3: Name the major physical divisions of India.

Answer: There are four major physical divisions of India:

  1. The Great Himalayas
  2. The Northern Plains
  3. The Peninsular Plateau
  4. The Coastal Plains and Islands

4: What are Coral Islands?

Answer: Corals are skeletons of tiny marine animals Polyps. When the living polyps die, their skeletons are left. Other polyps grow on the top of the hard skeleton which grows higher and higher, thus forming coral islands. Lakshadweep Island in Arabian sea is the example of coral island.

5: Name the three seas which surround the Indian peninsula.

Answer: The Indian peninsula is surrounded by Arabian Sea in the west, Bay of Bengal in the east and by Indian Ocean in the south.

6: Why is Lakshadweep known as coral island?

Answer: Lakshadweep islands are located in the Arabian Sea. These islands are formed when the living polyps die and their skeletons are left. Other polyps grow on top of hard skeletons which grow higher and higher thus coral islands are formed.

7: How has Suez Canal affected the trade and commerce of India in the world?

Answer: India is well connected with South West Asia, Africa and Europe and even North and South America through Suez Canal and theCape of Good Hope. Suez Canal is an international highway of trade and commerce and India gets advantages of this highway linking east with west.

8: By what names do we know the second parallel range of Himalayas?

Answer: The second parallel range of Himalayas is known as Himachal Himalayas or middle Himalayas.

9: What is the significance of the great longitudinal extent of India?

Answer: Due to the great longitudinal extent of about 29° there are a wide difference in the local time of two extremes of India.

10: Why are northern plains very fertile?

Answer: The northern plains are formed by alluvial deposits. The alluvium is the fertile soil brought down by rivers. So, they are fertile.

11: Name some of the union territories of India.

Answer: The union territories of India are:

  1. Pondicherry
  2. Daman and Diu
  3. Chandigarh
  4. Dadra & Nagar Haveli
  5. Andaman & Nicobar
  6. Lakshadweep
  7. Delhi

12: Why is India said to be a country of vast expanse?

Answer: India has an area of about 3.28 million sq.km. The north–south extent from Kashmir to Kanyakumari is about 3,200 km. The east–west extent from Arunachal Pradesh to Kuchchh is about 2,900 km. The lofty mountains, the Great Indian Desert, the Northern Plains, the uneven plateau surface and the coasts and islands present and forms diverse landform.

13: Discuss the locational setting of India.

Answer: India is located in the northern hemisphere. The Tropic of Cancer (23°30’N) passes almost halfway through the country. From south to north, India extends between 8°4′ N and 37° 06′ N latitudes. From west to east, India extends between 68°7’ E and 97°25’ E longitudes

14: Distinguish between eastern coastal plains and western coastal plains.

Answer: 

Eastern Coastal PlainsWestern Coastal Plains
They are broad.They are narrow.
They are dissected by number of rivers.There have two main rivers.
The rivers form deltas.The rivers form estuary.
They lie between Bay of Bengal and Eastern Ghats.They lie between Arabian Sea and Western Ghats.

15: Distinguish between Andaman Islands and Lakshadweep islands.

Answer: 

Andaman IslandsLakshadweep islands
They are numerous.They area few in number.
They are volcanic in origin.They are coral in origin.
They are in Bay of Bengal.They are in Arabian Sea.
They are arrange in linear patternThey are arrange in floral pattern.

16: Write short notes on Ganga-Brahmaputra delta.

Answer: The Ganga and the Brahmaputra forms the worlds largest delta. It is known as Sunderban delta. It is the fastest growing delta. It is the most fertile delta.

17: Write a short note on Peninsular plateau

Answer: The peninsular plateau lies to the south of northern plains. It is triangular in shape. It is a region of numerous hill ranges. It is rocky and uneven.

18: Name some of the states on the western coast of India.

Answer: The states on the western coast are:

  1. Gujarat
  2. Maharasthra
  3. Goa
  4. Karnataka
  5. Kerala

19: Name some of the newly formed states of India.

Answer: Some of the newly formed states are:

  1. Chattisgarh
  2. Uttarakhand
  3. Jharkhand
  4. Telangana

20: Write the name of state in front of each capital:
a. Itanagar
b. Imphal
c. Aizwal
d. Agartala

Answer: 
(a) Itanagar – Arunachal Pradesh
(b) Imphal – Manipur
(c) Aizwal – Mizoram
(d) Agartala – Tripura

21: How did people of Andaman survived the 2004 Tsunami?

Answer: Their awareness of the ocean and its movements has been accumulated over years of inhabiting the islands. The isolated tribes of the Andaman and Nicobar Islands survived the tsunami of December 26, left their coastal settlements when the water receded. They had set up temporary camps in the forests of their island, Little Andaman.

22: Why does the Sun rise two hours earlier in Arunachal Pradesh than in Gujarat?

Answer: The local time changes by four minutes for every one degree of longitude. There is a difference of 29o between longitudinal extent from east to west India. So the time difference is about two hours. That is why the sun rises two hours earlier in the east (Arunachal Pradesh) than in the west (Gujarat).

Long Answer Type Questions

1: Mention the important features of the three main Himalayan ranges.

Answer: The important features of the three main Himalayan regions are:

a. Greater Himalayas:1 These mountains are also called the Himadri. These are highest of all mountains. They run from Indus to Brahmaputra. The highest peak is Mt. Everest (8848m). Others are Kanchenjunga, Dhaulagiri, and Nanda Devi, etc.

b. The Lesser Himalayas:1 These are also called Middle Himalayas or Himachal Himalayas. Most of the hill stations are situated on this range. 

c. Shiwalik Ranges: 1 These are the outer Himalayas. The average height of these ranges is about 1,200 metres.

2: Distinguish between Western Ghats and Eastern Ghats.

Answer: A delta is a landform that is created at the mouth of a rivers, where that river flows into an ocean, sea. Deltas are formed from the deposition of the sediment carried by the river as the flow leaves the mouth of the river. Herodotus the great historian coined the term delta for the Nile River delta because the sediment deposited at its mouth had the shape of the Greek letter Delta: Δ. The Ganga and Brahmaputra form the world’s largest delta which is called the Sunderban delta.

You cannot copy content of this page