Class 6 Geography Chapter 8 India Climate Vegetation and Wildlife Extra Questions and Answers

CBSE Class 6 Geography Chapter 8 India Climate Vegetation and Wildlife Extra Questions and Answers is available here. Students can learn and download PDF of these questions for free. These extra questions and answers are prepared by our expert teachers as per the latest NCERT textbook and guidelines. Learning these extra questions will help you to score excellent marks in the final exams.

Class 6 Geography Chapter 8 Extra Questions and Answers

Very Short Answer Questions

1: The forest of Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Bihar, Jharkhand etc. generally have neem, sal, teak, and shisham as the main trees. These forests are _______________ forest.
Answer: deciduous forests.

2: List a factor that influences the climate of a place.
Answer: Distance from the sea

3: Name one of the projects initiated by the government for the protection of animals.
Answer: Project Tiger

4: Mahogany, cinchonas are all part of _____________ rain forest.
Answer: Tropical

5: The winter rainfall in Punjab and Haryana is very beneficial for the growth of wheat. True/False
Answer: True

6: From which season the migration is associated?
Answer: Winters

7: Name the wood used for making boats in the west Bengal.
Answer: Wood of Sundari tree.

8: Why is Simplipal Reserve famous?
Answer: Tiger

9: The northern part of India experiences local storms accompanied by rain during summer season. State the reason behind this.
Answer: During the summer months the temperature over north India is high. As a result, a low pressure trough is formed which leads to storms and rainfall.

10: Define thorn forest.
Answer: The forest with mainly short trees such as kikar, babool, palm etc.

11: Name the place known as the homeland of the majestic Bengal tiger.
Answer: Ganga-Brahmaputra delta.

12: What kind of trees is found in the coniferous forests?
Answer: Tall trees with needle shaped leaves

13: Name a tree that grows in Tropical Rain Forests.
Answer: mahogany

14: Chir, Pine and Deodar comes under ___________ vegetation.
Answer: mountain

15: What is loo?
Answer: the hot and dry wind that blows during the day in hot weather season.

16: What is the other name for south west Monsoon season?
Answer: Rainy season

17: Mawsynram is known for
a. highest rainfall.
b. highest snowfall.
c. highest waterfall.
d. highest mountain peak.

Answer: a. highest rainfall.

18: What do you mean by Natural Vegetation?
Answer: Plants which grow on their own without interference or help from human beings are called Natural Vegetation.

19: Why does Sunlight can’t reach the ground in the tropical rain forests?
Answer: Sunlight cannot reach the ground in the tropical rain forests because the forests are very dense.

20: The thorny bushes have leaves in the form of spines so as to reduce the rate of _____________.
Answer: Transpiration

21: Name the place where the world’s highest rainfall occurs.
Answer: Mawsynram in Meghalaya.

22: Name the two states on the eastern coast which receive winter rainfall.
Answer: Tamilnadu and Andhra Pradesh.

23: Why Sunderbans are named so?
Answer: Because they have the main tree Sundari.

24: Movement of air from high pressure to low pressure on land is known as wind. True/False.
Answer: True

25: What is loo?
Answer: In hot weather season, hot and dry winds are called loo and it blows during the day.

26: Give reason why temperature is low in northern India during the winter season?
Answer: because the sun rays do not fall on the region directly

27: In the rainy season, rainfall occur when the winds blowfrom _______________and Bay of Bengal towards the land hitting the mountains .
Answer: the Arabian Sea

28: The climate of a place is affected by
a. buildings
b. population
c. distance from the sea
d. slope

Answer: (c) distance from the sea

29: Mawsynram is known for
a. highest rainfall.
b. highest snowfall
c. highest waterfall.
d. highest mountain peak.

Answer: (a) highest rainfall.

30: Name the places in India where Tropical Deciduous forests are found?
Answer: M.P, U.P, Bihar and Orissa.

31: Name the physical feature without which whole India would have been a desert.
Answer: Himalayas.

32: How does trees maintain the atmospheric balance?
Answer: By adding carbon dioxide

33: Mangrove forests can thrive in saline water. True/False
Answer: True

34: Name the two states on the eastern coast which receive winter rainfall.
Answer: Tamilnadu and Andhra Pradesh.

35: Why Tropical rain forests are called evergreen forests?
Answer: Their Trees do shed their leaves but at different time, so they never give a picture of completely barren branches.

36: What is the true shape of the Earth?
a. equatorial forests.
b. coniferous forests.
c. deciduous forests.
d. mangrove forests

Answer: (b) coniferous forests.

38: The red panda and ibex are found in the_____________.
Answer: Himalayas.

39: Name the Lofty barrier in the north of India which protects us from Siberian cold winds
Answer: Himalayas.

40: Name a tree that does not grow in Tropical Rain Forests.
Answer: Pine

Short Answer Type Questions

1: Name the four types of vegetation found in India.

Answer: The four types of vegetation found in India are:

  1. Tropical Rain Forest
  2. Tropical Deciduous Forest
  3. Thorny bushes
  4. Mangrove Forest 

2: Name the major seasons experienced in India.

Answer: The major seasons experienced in India are:

  1. Cold Weather Season (Winter) December to February.
  2. Hot Weather Season (Summer) March to May.
  3. Southwest Monsoon Season (Rainy) June to September.
  4. Season of Retreating Monsoon (Autumn) October and November.

3: Evergreen forests are located in which part of the India?

Answer: The evergreen forests are found in Western Ghats, Western Coasts, North-eastern States and Andaman and Nicobar Islands.

4: Which are the factors that affect the climate of a place?

Answer: The factors that affect the climate are- location, altitude, distance from the sea, mountains and relief

5: Where do dry thorn forests occur?

Answer: The dry thorn forests occur in very scanty rainfall regions i.e., less than 50 cm. These areas in India are the arid regions of Rajasthan, Gujarat, Punjab and Haryana.

6: What are Sunderbans? Where are these found in India?

Answer: Sunderbans are the tidal forests. These are found near the sea coast in the areas flooded by tides of the seas. The Sundari trees grow abundantly in this region. So these forests are called Sunderbans. Other trees are mahogany, rosewood and bamboos.

7: What is Biosphere Reserve?

Answer: Biosphere reserve is created to conserve biological diversity and genetic integrity of plants, animals and microorganisms in their totality. Biosphere reserves are undisturbed natural areas for scientific study. Two biosphere reserves are ‘Nanda Devi Biosphere Reserve’ and ‘Sunderbans Biosphere Reserve’.

8: Give the characteristics of thorn forest in India.

Answer: The characteristics of thorn forest are:

  1. The leaves are in the form of spines.
  2. Found in Rajasthan, Gujarat, Punjab, Haryana etc.
  3. Main trees are: cactus, Keekar, Babool.
  4. They are found in areas of low rainfall.

9: Why are forest necessary?

Answer: Forest is very useful for man. They perform various functions such as:

  1. The roots of the plants bind the soil; hence, preventing soil erosion.
  2. They are the natural habitat for the wild life.
  3. They provide us timber for furniture.
  4. Plants release oxygen that we breathe.

10: What are the steps taken by the government to protect wildlife?

Answer: The government has taken many steps to preserve wildlife like:

  1. Many national parks, wild sanctuaries, zoological gardens have been set up
  2. Hunting of animals has been banned.
  3. The government has started many projects, such as Project Tiger, Project elephant etc.
  4. It is also observing wildlife week to create awareness among people.

11: Indian economy is based on monsoon. Explain.

Answer: The climate of India has broadly been described as monsoon type. Due to India’s location in the tropical region, most of the rain is brought by monsoon winds. Being an agrarian country by nature, the agriculture is dependent on rains. Good monsoon means adequate rain and a bountiful crop.

12: What do you mean by migratory birds? Give some examples.

Answer: Some birds from western countries migrate to our country in winter season are known as migratory birds. They arrive in December and stay till March. Some of the migratory birds are Siberian crane, Flamingo, Pelican etc.

13: Why do monsoon forest give a barren look?

Answer: Monsoon forest of India is also called deciduous forest, which have same variety of species. All the trees have same time period for shedding their leaves. In a year during a particular time, the trees shed their leaves. So, the branches become bare and the forest looks barren.

14: How does rainfall occur?

Answer: When the winds blow from Arabian Sea and Bay of Bengal towards the land, they carry moisture and strike the mountain barriers. Then rainfall occurs.

15: Forests are the natural habitat of wildlife. How?

Answer: Forests are home to a variety of wild life. There are thousands of species of animals and a large variety of reptiles, amphibians, mammals, birds, insects and worms which dwell in the forest.

Long Answer Type Questions

1: What types of vegetation are found in Himalayas?

Answer: A wide range of species is found in the mountains according to the variation in height. With increase in height, the temperature falls. At a height between 1500 meters and 2500 meters most of the trees are conical in shape. These trees are called coniferous trees. Chir, Pine and Deodar are important trees of these forests. At the higher altitude, temperate grassland give way to the Alpine vegetation

2: Distinguish between advancing monsoon and retreating monsoon.

Answer: 

Advancing MonsoonRetreating Monsoon
They mark the onset of monsoon.They mark the going back of monsoon.
The winds move from the sea towards the land.The winds move from the land towards the sea.
They carry moisture with them.They are dry in nature.

3: Differentiate between evergreen forest and deciduous forest?

Answer: 

Evergreen ForestsDeciduous Forests
Evergreen forests are also known as a Rain forest and grow in the area receiving more than 200 cm of rainfall annually. These forests are so dense that sunlight does not reach the ground.Deciduous forests are also known as Monsoon forests and grow in the area receiving 200 – 70 cm of rainfall annually. These forests are not so dense.
These forests are found in areas where there are abundant sunshine and rainfall.These forests are found in the area with a cold climate and moderate rainfall.
Trees of the evergreen forests do not shed their leaves at any time of the year.Trees of the deciduous forests shed their leaves in some specific season, to save the loss of water and moisture through transpiration.
As these are sensitive to temperature, evergreen forests can survive in warm weather.As these are sensitive to rainfall, deciduous forest shed off their leaves in cold as well as dry conditions.
Evergreen forests grow in the margins of South Brazil, South China, etc.Deciduous forests grow in Central America, Brazil, Asia, etc.
The evergreen forest consists of the species like Sandalwood, Rubber, Bamboos, Rosewood, Mahogany, Ebony, etc.Deciduous forest has a collection of the Cedar, Teak, Oak, Sandal, Ash, Fir, etc.

4: India experiences regional differences in climate. Explain by examples.

Answer: India is land of contrasts. In our country, we have great variations in climatic conditions. For example,

  1. Jaisalmer in Rajasthan is extremely hot, while Dras in Jammu & Kashmir is freezing cold.
  2. Mumbai & Kolkata have moderate climate while Delhi & Amritsar have extreme climate.
  3. Mawsynram in Meghalaya receives world’s highest rainfall while Jodhpur receives the lowest.
  4. The temperature variation between season is very large in north while is south it is not much.

5: How can you as an individual help in conserving wildlife?

Answer: (i) We can plant more trees, protect the existing ones and also make people aware of the importance of trees.
(ii) We can organize programmes like Van Mahotsav to involve more people in making our earth green.
(iii) We can refuse to buy things made from parts of the bodies of animals such as their bones, horns, fur, skins, and feathers.

You cannot copy content of this page