A Different Kind of School Class 6 English Important Questions and Answers

Important Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 5 A Different Kind of School is given in this article. The answers to these important questions is prepared by our expert teachers as per the latest NCERT book and CBSE guidelines. Practicing these questions before the exam will help students to get excellent marks in the exam. Students can also download PDF of Class 6 English Chapter 5 A Different Kind of School important questions and answers from the links below.

Class 6 English Honeysuckle Chapter 5 A Different Kind of School Important Questions

Below we have complied the Class 6 English Chapter 5 A Different Kind of School important questions with answers. These important questions are divided into two parts. They are – short questions and long important question. CBSE important Questions for Class 6 English will help to score more marks in your CBSE Board Exams.

Short Answer Type Questions

1. Describe the appearance of Miss Beam.
Answer: Miss Beam was middle-aged, dominating, yet kindly. Her hair was turning grey and she was a little fat.

2. What did Miss Beam teach the children at her school?
Answer: The children were taught simple spelling, adding, subtracting, multiplying and writing.

3. What was the real aim of Miss Beam’s school?

Answer: The real aim of Miss Beam’s school was not to teach so many subjects to make them thoughtful. They were trained to be kind to others and become responsible citizens. The school aimed at teaching ‘thoughtfulness’.

4. What did the author point out about the children in the playground?
Answer: The author complained that not all children were healthy and active-looking. Some were blind or lame and crippled.

5. What did Miss Beam tell the author about the game being played among the friends?

Answer: Miss Beam explained to the author that no child was lame, blind or crippled. They were, in fact, being made to understand misfortune. Every child had one blind day. one lame day and one dumb day. They were helped by other children.

6. How did the little bandaged girl make the author much more thoughtful than he ever thought?

Answer: The bandaged girl asked the author to describe things to her. The author had to observe places and persons very carefully. He noticed the colour of the hair or skirt. He discovered after a while that he had become thoughtful.

7. How did Miss Beam look like?

Answer: Miss Beam was a middle aged, authoritative woman. She was kind and understanding. Since she was middle aged, her hair had started turning grey. She had a motherly plump figure.

8. “This is only her lame day.” What do you mean by this?

Answer: ‘This means that the girl is lame only for that day and it was her turn to be lame. She will become thoughtful and kind about those who are actually lame, after this exercise.

9. What was the real aim of Miss Beam’s school?

Answer: The real aim of Miss Beam’s school was to inculcate thoughtfulness and kindness in the children by themselves, experiencing the same pain and helplessness that a blind, deaf, dumb or lame child will feel.

10. What method was adopted to prepare the children for the blind day?

Answer: The children were prepared for the blind day as their eyes were bandaged and they were advised not to peep through them. The bandage was put on overnight, so they woke up blind and could see nothing.

11. What was done to make children appreciate and understand misfortune?

Answer: To make the children understand and appreciate misfortune, they were made to keep one day each term as a blind day, deaf day, dumb day or injured day.

12. Who are helpers in the story?

Answer: The helpers are those children who are given duty to help other children who are deaf, dumb or blind for the day.

13. What was done on a ‘dumb day’ and why was it the most difficult according to some children?

Answer: On a dumb day, the children were expected to be honest and exercise their will-power to keep quiet. Because the mouth can not be bandaged. That is why some children felt dumb day was the most difficult day.

14. Who is Millie?

Answer: Millie is the head girl of Miss Beam’s school.

15. How did the girl explain the ‘bad days’? Why were they bad?

Answer: Amongst the bad days, the day when the arm was tied up was troublesome, because you need help for eating, to doing any other work. Being blind on the blind day was also a bad day because the head ached and there was fear of getting hurt all the time.

16. How did this ‘game’ help the children?

Answer: The ‘game’ of becoming blind, lame, deaf or dumb for a day helped the children to understand the pain of misfortune and the need to help the sufferer.

17. What did Miss Beam mean by ‘thoughtfulness’?

Answer: By ‘thoughtfulness’, Miss Beam meant kindness to others and a sense of duty.

18. Why is the author pained?

Answer: The author was pained to see a few children not quite healthy and active. They carried bandage on their eyes or crutches under their arms.

19. Who was Miss Beam?

Answer: Miss Beam was a kind and generous lady and the owner of the school. She was a middle-aged, full of authority, yet very understanding lady. Her hair was grey Her school taught students how to become responsible citizens and help those who were disabled to help themselves.

20. The dumb day is the most difficult day. Why?

Answer: The dumb day is the most difficult day for the children because, bandage cannot be put on the children’s mouth, but they have to show their firm will-power to be silent throughout the day without uttering a single word.

21. What did the author see out of the window?

Answer: The author saw beautiful grounds and a lot of jolly children. The all children were not looking healthy and active. He saw girls with poor eyesight and other problems.

Long Answer Type Questions

1. In what respect was Miss Beam’s school different from others?

Answer: Miss Beam ran a school. But it was very different from others. The children were taught how to spell words, do sums and write. The teacher taught to them interesting lessons. But the real aim of the school was to make children sensitive and good citizens, kind and responsible. They were given practical training to develop such a character.

2. What did Beam’s school aim to teach? Why?

Answer: Miss Beam’s school was a training ground to turn out good citizens. Bookish knowledge intends to know what is right and what is wrong. But Miss Beam’s school aimed at developing the habit to help the blind, the lame and the needy

3. Which incident made the visitor to the school ten times more thoughtful than ever?

Answer: The narrator had heard a lot about the unique method of teaching in Beam’s school. At first he saw a blind girl being led out. Then he saw a lame boy. He thought that the students were not at all healthy and active. But soon he came to know that that they were just acting to be blind, lame, crippled etc. Meanwhile, he was asked to lead a blind girl around. The blind girl asked him many questions. And he had to apply his brain to describe people and things. He realised that he had become ten times more thoughtful than ever.

4. What was the difference between Miss Beam’s school and the other schools?

Answer: This was a unique idea of Ms. Beam to have a different school from other schools because her school taught moral values, thoughtfulness and kindness apart from general study, while all other schools focus on teaching subjects and their syllabus. Miss Beam thought that it was important for children to understand misfortune and sufferings of others. They should not only understand but also feel and share the misfortune of others in order to make themselves responsible citizens. The teaching methods of the school were quite different from other schools. Children also used to follow all the instructions given to them from time to time.

5. What is your opinion about the teaching methods of Miss Beam’s school. Whether they were correct or not? Give reasons to support your answer.

Answer: In my opinion the teaching methods of Miss Beam’s school were correct and appropriate to show their sympathy. Each term every child had one blind day, one lame day, one deaf day, one injured day and one dumb day in the school. Through this method the students will undergo pain and suffering and they will understand misfortune of disabled persons on these days the children are unable to do anything themselves and needed help and other children are given the duty of helping them. All the children learn many things with this teaching method. This will make them responsible and better citizen for future.

You cannot copy content of this page