A Game of Chance Class 6 English Important Questions and Answers

Important Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance is given in this article. The answers to these important questions is prepared by our expert teachers as per the latest NCERT book and CBSE guidelines. Practicing these questions before the exam will help students to get excellent marks in the exam. Students can also download PDF of Class 6 English Chapter 8 A Game of Chance important questions and answers from the links below.

Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance Important Questions

Below we have complied the Class 6 English Chapter 8 A Game of Chance important questions with answers. These important questions are divided into two parts. They are – short questions and long important question. CBSE important Questions for Class 6 English will help to score more marks in your CBSE Board Exams.

Short Answer Type Questions

1. What was Rasheed’s fault at the fair?

Answer: He did not heed the advice of his uncle neither to buy anything nor to go too far out in his absence.

2. How did Rasheed lose all his money at the Lucky shop? ‘

Answer: Rasheed was tempted to try his luck and win some big prize. He took several chances but won no expensive item. Thus he lost gill his money.

3. How would you describe Rasheed’s ‘bad luck’?

Answer: Rasheed was neither unlucky nor foolish. He was an innocent boy while the shopkeeper was a cheat.

4. How did uncle explain the ‘game of chance’?

Answer: Uncle told Rasheed that the lucky shop man had made fool of him. The old man and the boy who won costly things were, in fact, the shopkeeper’s friends. It was all a trick to tempt the customers.

5. What happened every year on the occasion of Eid in Rasheed’s village?

Answer: In Rasheed’s village, there was a big fair on the occasion of Eid. Traders from far and wide came to sell their goods.

6. Who was with Rasheed when he was going to the fair with his uncle?

Answer: Bhaiya also went with Rasheed to the fair along with his uncle.

7. Why was Rasheed trying his luck again and again?

Answer: Rasheed was not winning costly items like other people, so he was going on trying his luck again and again.

8. What did the people do when they saw him lose money?

Answer: The people around him were laughing at his bad luck. They did not show any sympathy.

9. What were the things that Rasheed got by trying his luck?

Answer: By trying his luck Rasheed got two pencils and a bottle of ink. He got only a trifle every time.

10. What things did uncle buy for Rasheed?

Answer: Uncle bought a beautiful umbrella, biscuits, sweets and some other gift items for Rasheed.

11. What warning did uncle give to Rasheed?
Answer: Rasheed’s uncle warned him neither to buy anything from the fair nor to go very far.

12. Why is the lesson named “A game of chance”?

Answer: The lesson is named as “A game of chance” because at the Lucky stall, people try their luck in the hope of doubling their money, but one can never be sure of winning. Gambling is a game of chance because there are equal chances of either winning or losing all your money.

13. What was uncle’s reaction when he came to know about Rasheed’s trying his luck?

Answer: When Rasheed’s uncle came to know about the incident, he was neither angry nor sad on trying his luck. His uncle smiled and patted Rasheed on his back. He told Rasheed that the shopkeeper had made him a fool. He took Rasheed to a shop and bought him a beautiful umbrella, biscuits and sweets and some other little gifts.

14. What incident forced Rasheed to try his luck in the fair?

Answer: When Rasheed was in the fair, he saw an old man getting a beautiful clock worth 15 by trying his luck. Another boy got a comb, a fountain-pen, a wristwatch and a table lamp after he tried his luck. All these things tempted Rasheed to get some big prizes by trying his luck.

15. How did Rasheed’s uncle warn him in the fair?

Answer: Rasheed’s uncle was an intelligent man. He warned him neither to buy anything nor to go far away from him while he was away with his friends. He asked Rasheed to wait for him.

Long Answer Type Questions

1. What is meant by a ‘game of chance’? What lesson did the narrator learn from his experience at the fair?

Answer: ‘A Game of Chance’ refers to gambling. A person stakes his money in the hope of doubling it. But he can never be sure of winning the lottery. The narrator Rasheed goes to the fair on the occasion of Eid. He is tempted to try his luck at a shop. He is too innocent to see through the shopkeeper’s trick. He loses all his little money in that game of chance. He learnt the lesson that he can be easily befooled and robbed of his money by witty shopkeepers.

2.What trick did the shopkeeper play to tempt his customers to play the los­ing game?

Answer: The Eid fair was held every year. It attracted tradesmen from far and wide. Rasheed too went to the fair with his servant and his uncle. There he watched a shopkeeper rewarding the persons who staked their money with costly prizes. The game was played with six numbered discs. The winner claimed the article with the winning number. The tricky shopkeeper gave handsome prizes to his own friends. Rasheed too was tempted to try his luck. But he lost the last penny in that game of chance.

3. What was the trick that the shopkeeper played to tempt people to play the game of luck?

Answer: The shopkeeper was very cunning and wanted everybody to try his luck. There were discs on the table with numbers. One person had to choose any six discs and find the total number of them. One had to pay him 50 paise for this. The person got the article marked with that number. Two people came to try their luck. An old man got a beautiful clock and he get 15 from the shopkeeper. Another boy who came, got four items. These people were the companions of the shopkeeper and helped him in playing tricks to tempt other people for trying their luck. This way, he used to tempt people.

4. What lesson did Rasheed learn from this incident of trying his luck?

Answer: Rasheed’s uncle was an intelligent man. He took him to the Eid fair. He gave him warning neither to buy anything nor to go far away while he was away. But, Rasheed could not control himself and went with Bhaiya from shop-to-shop including the Lucky Shop. He was also tempted to try his luck when he saw an old man and a boy getting their gifts. He started trying his luck but lost all his money in getting trifle. The shopkeeper befooled him and only then Rasheed learnt that one should always follow what the elders say and never to go into any act of greed.

You cannot copy content of this page