A Pact with the Sun Class 6 English Important Questions and Answers

Important Questions for Class 6 English Chapter 8 A Pact with the Sun is given in this article. The answers to these important questions is prepared by our expert teachers as per the latest NCERT book and CBSE guidelines. Practicing these questions before the exam will help students to get excellent marks in the exam. Students can also download PDF of Class 6 English Chapter 8 A Pact with the Sun important questions and answers from the links below.

Class 6 English Chapter 8 A Pact with the Sun Important Questions

Below we have complied the Class 6 English Chapter 8 A Pact with the Sun important questions with answers. These important questions are divided into two parts. They are – short questions and long important question. CBSE important Questions for Class 6 English will help to score more marks in your CBSE Board Exams.

Short Answer Type Questions

1.Who made the pact with the sun? What was it about?

Answer: The small girl Saeeda made a pact with the sun. Her mother was not well. She needed the warmth of the sun and fresh air. So in her mysterious language, she requested the rays of the sun to come the next day with lots of warmth.

2. What assurance did the sunrays give to Saeeda?
Answer: The sunrays granted Saeeda’s request. They promised to reach the earth at the fixed hour the next morning.

3. Why did the sun ask the rays to stay up in the sky?

Answer: The pathway to the earth was blocked by thick, dark clouds. The sun warned the rays to keep clear of the dark clouds. But all the rays refused to obey their father’s command. They got through the clouds and thus ,kept their word to Saeeda.

4. How did Saeeda’s mother feel on that sunny day?
Answer: Saeeda’s mother felt the sun on her face and she breathed in fresh air. She thought she was in a new world. Her eyes shone bright and she started recovering speedily.

5. What were the ailments that Saeeda’s mother had?
Answer: Saeeda’s mother had fever, cough, body-ache and pain in joints.

6. What happened when Saeeda’s mother was treated by variety of doctors?
Answer: When she was treated by variety of doctors, she showed signs of improvement but soon relapsed into her old, sick self.

7. What did she do to pay the doctor’s fee and cost of medicine?
Answer: She sold out a few trinkets to pay the doctor’s fees and cost of medicine.

8. What did doctor prescribe to Saeeda’s mother?
Answer: Doctor prescribed effective but costly medicine to Saeeda’s mother.

9. What did Saeeda’s mother ask to God?
Answer: She asked the God why has he order the sun to hide behind the clouds. How would she be ever cured?

10. What did Saeeda do when she saw the pale spot in the courtyard?
Answer: When Saeeda saw the pale spot in the courtyard she ran to her mother to say the sun was there.

11. What did Saeeda tell to the Sun?
Answer: Saeeda told the Sun to come with more warmth and brightness, because her mother was sick and she needed his help.

12. What did the Sun say about the journey to earth?
Answer: The sun said, “It’s our day off again, we are staying up here. The road to earth is blocked by an army of thick and mucky clouds.”

13. What did the little ray say?
Answer: The little ray said that she could not stay back as she had given word to Saeeda. Her mother was ill and she needed their help.

14. How did Saeeda react when she saw the groups of rays approaching her?
Answer: When Saeeda saw the group of rays approaching her, she shouted “Amma, Amma, the sun is here.”

15. She was fully recovered. What did she follow?
Answer: She was fully recovered but she still followed doctors advice-an hour of sunlight and lungful of fresh air everyday.

16. Why do you think, Saeeda’s mother was suffering from so many ailments?

Answer: Saeeda’s mother was suffering from so many ailments because she was treated by a variety of physicians who were not specialists. They denied her normal food, fresh air and even sunlight.

17. What Saeeda’s mother had to do to consult a specialist?
Answer: To consult a specialist, Saeeda’s mother had to sell a few small ornaments to pay the doctor’s fee and buy medicines.

18. What did the little rays do to clear the clouds?
Answer: The little rays unitedly focused their heat on the clouds and forced them to give them way to reach the earth.

19. What else did the doctor suggest her?

Answer: Doctor asked her to immediately leave the dingy room and occupy some bigger room with doors and windows open. She should use sunshine and fresh air regularly.

20. How did Saeeda’s mother react?

Answer: Saeeda’s mother was determined to follow doctor’s instructions. She ordered to move her bed to the next room and said that she would sit under the sun on her charpoy daily for an hour.

Long Answer Type Questions

1. Comment on the aptness of the title of the story, ‘A Pact with the Sun’. What message or idea does the story bring home to you?

Answer: ‘A Pact with the Sun’ is an educative story. It tells us that fresh air, and sunshine in the open are the key to sound health. Even the sick people need these two things. They must not be kept confined in dark room. They should get normal food.

The story tells us Saeeda’s mother was denied healthy food, sunshine and fresh air. She remained sick. But her daughter made a pact with the sunrays to warm up the ailing old woman. And the results were wonderful.

2. Who made the pact with the Sun and why? How did the pact prove fruitful? 

Answer: Saeeda’s mother had been ailing for quite some time. No medicine proved effective. She was shut up in a small dark room. The cloudy weather continued for a few days. So Saeeda, the little girl, made a request to the rays of the sun to come down to the earth and give warmth to the ailing woman. The sunrays agreed and also kept their word. They came down in large numbers and gave ‘ new life to Saeeda’s mother. In this way Saeeda’s pact with the sunrays helped her mother get well.

3. What message does the story ‘A Pact with The Sun’ convey.

Answer: This story conveys two messages. Firstly that old and sick people need sunshine and fresh air which helps to avoid many ailments like body ache, joint pain, asthma, jaundice etc. Secondly this lesson has also taught us to keep our promise even if we have to go out of the way to fulfill it. This is what the little sun rays had done.

4. Comment on the appropriateness of the title of the story. ‘A Pact with the Sun.’

Answer: The story. A pact with the Sun, is an inspirational story where a daughter requested sun rays to provide warmth to her mother and make her well and healthy. It shows a daughter’s love and affection for her mother. She was disturbed because her mother was ill and doctors advised her to sit in the sun and breathe in fresh air. But the irony was that there was no sunshine for a few days, which made Saeeda worried about her mother. When there was no hope Saeeda made a pact with the sunrays that they would come down to the earth the next day to make her mother healthy and well. The sunrays also fulfilled their promise and reached the earth next morning. Thus, the title is quite appropriate because the pact made her mother healthy and well. Now Saeeda was happy.

5. What is the message of the lesson ‘A Pact with the Sun?

Answer: The message of the lesson is that if we are determined to do something, we can do it. The natural forces also help us to achieve what we need and desire. Saeeda loves her mother a lot and made a pact with the sunrays that they would reach the earth the next day. Her mother needed warmth of sunrays to get well. The doctor advised her to sit in the sun and breathe in fresh air to have her health improved. The sunrays were true to their words and fulfilled the promise and reached the earth next day. The sun rays said they would be called liars if they did not fulfil their promise and nobody would believe them. This is the message of the lesson.

You cannot copy content of this page