An Indian American Woman in Space Class 6 English Important Questions and Answers

Important Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 4 An Indian American Woman in Space is given in this article. The answers to these important questions is prepared by our expert teachers as per the latest NCERT book and CBSE guidelines. Practicing these questions before the exam will help students to get excellent marks in the exam. Students can also download PDF of Class 6 English Chapter 4 An Indian American Woman in Space important questions and answers from the links below.

Class 6 English Honeysuckle Chapter 4 An Indian American Woman in Space Important Questions

Below we have complied the Class 6 English Chapter 4 An Indian American Woman in Space important questions with answers. These important questions are divided into two parts. They are – short questions and long important question. CBSE important Questions for Class 6 English will help to score more marks in your CBSE Board Exams.

Short Answer Type Questions

1. What was Kalpana Chawla’s great achievement?
Answer: Kalpana Chawla’s great achievement was that she was selected to go into space. Her achievement was awe-inspiring.

2. What is a space shuttle? Name the shuttle which took Kalpana in space.
Answer: Space shuttle is a spacecraft. It can be used for space travel more than once. It is unlike a rocket. Kalpana took in space the shuttle named Columbia.

3. How did Kalpana Chawla meet her end? When did this tragedy in space take place?

Answer: Kalpana Chawla went up in a space shuttle along with six other astronauts. On Saturday, February 1, 2003 the shuttle Columbia broke apart. All the seven on board were killed.

4. What do you know about Kalpana Chawla’s education? How did she become an American citizen?

Answer: Kalpana Chawla graduated from Tagore School. She got a Bachelor of Science degree in aeronautical engineering. She then went to the USA to earn her Ph.D. She became a naturalised U.S. citizen after her marriage with Harrison, an American.

5.What do you learn about Columbia from the lesson you have read? What was its final fate?

Answer: Columbia was a space shuttle. It carried Kalpana and six other astronauts. It went up in flames over Texas on return journey. On February 1, 2003 all the seven on board lost their lives.

6.‘Kalpana Chawla was a heroine’. How did a journalist support his statement?

Answer: Kalpana was a heroine. She was born in the small town of Karnal. But she was a genius. She became an astronaut. She had encyclopaedic knowledge of so many subjects. She made a great achievement.

7. What answer did Kalpana Chawla give when she was asked what it was like being a woman in her field?

Answer: When asked what it was like being a woman in her field, she replied that being a woman never hindered her determination of doing what she always wanted to do. She had her own dreams and ambitions and she followed them. The people around her – her colleagues and family always supported her.

8. How many people were there on the space shuttle?
Answer: There were seven people in the space shuttle Columbia.

9. Write about Kalpana’s achievements.

Answer: Kalpana Chawla graduated in aeronautical engineering, then did her Masters and earned her Ph.D. in aerospace engineering. She was a licensed pilot and a certified flight instructor. She was later chosen for training as an astronaut.

10. What experiments were performed by the crew in space?

Answer: The crew performed experiments such as pollinating flowers to observe food growth in space and tests for making stronger metals and faster computer chips.

11. Who was against Kalpana Chawla’s wish to study in United States?
Answer: Kalpana Chawla’s father was against her wish to study in the United States of America.

12. What are the qualifications needed to be an astronaut?

Answer: To become an astronaut, one needs enormous ability. One should have knowledge about biology, astrophysics, aeronautical engineering etc. In short, one must have encyclopedic knowledge.

13. Who were the people present to cheer Kalpana Chawla when the Columbia lifted off?

Answer: When the Columbia lifted off from the launch pad at Cape Canaveral, Florida the family members of Kalpana were present to cheer her along with staff at the Kennedy Space Center.

14. Who was Kalpana Chawla?
Answer: Kalpana Chawla was India born American astronaut. Unfortunately she died in a space tragedy.

15. What was the name of the space centre from where the Columbia took its flight?
Answer: The name of the space centre was Kennedy Space Centre in Florida from where her space shuttle took its flight.

16. Who was Jean-Pierre Harrison?
Answer: Jean-Pierre Harrison was an American flight instructor who later on married Kalpana Chawla.

17. When was Kalpana Chawla selected by NASA?
Answer: Kalpana Chawla was selected by NASA for training as an astronaut in 1994 after a hard competition.

Long Answer Type Questions

1. What do you know about Kalpana Chawla’s birth, education, great achievement and tragic end?

Answer: Kalpana Chawla was born in Kamal, Haryana. She got a degree in aeronautical engineering in India and earned her doctorate in the USA. She made a historic achievement when she blasted off from Florida in a space mission. She became a naturalised American citizen after her marriage with an American flight instructor, Harrison. She met her tragic end on February 1, 2003 when Columbia broke apart and caught fire. All the seven members on board met a tragic end.

2. The story of Kalpana Chawla has become an inspiration for millions of young Indians. How? What message did she send from the space shuttle to students of her college?

Answer: Kalpana Chawla, an Indian-American woman, made history when she went up in a space shuttle Columbia. It had a great achievement but she met with a tragic end. Columbia went up in flames and she lost her life. In a message she sent from Columbia to students of her college in Chandigarh she told them that with courage they too can fulfil their dreams. She wished them all a great journey.

3. Write a short note about Kalpana Chawla’s achievement.

Answer: India born Kalpana Chawla was the first India-American woman to become an astronaut, who participated in a successful mission in space. She took her bachelor’s degree in aeronautical engineering in Chandigarh, India and went to the United States of America to get a master’s degree and than Ph.D degree in the same subject. She had a license to fly single and multi-engine land airplanes, single-engine seaplanes and gliders, she was an expert pilot. She was also a certified flight instructor. She was hired as a research scientist at NASA and then, NASA selected her for training as an astronaut to go into space.

4. Kalpana Chawla’s life teaches us a lesson of devotion. Discuss.

Answer: Kalpana Chawla’s life is a journey to fulfill our dreams and aspirations. If we are focused towards achieving our goal, nothing can stop us. We should be courageous enough to overcome all the barriers coming in our way. She sent a message to the students of her college to motivate them from the space. She said that there is no bar between success and dreams and one has to develop it. The only thing is that one should do one’s work untried with utmost devotion. There is no short cut in life for success. All the people who want to get success have to make their own way to fulfill their dreams. This is a true message for humanity.

5. Write in detail, the message that Kalpana Chawla sent from space to the student of her college in Chandigarh.

Answer: Kalpana Chawla is a role model for millions of young Indians. A girl from a small town touched the skies and became an inspiration. In her message from her space shuttle, she insisted that the path from dreams to success does exist. You only need the vision to find that path and follow your dreams. She also wished the students a great journey on this path to success.

You cannot copy content of this page