A Tale of Two Birds Class 6 English Important Questions and Answers

Important Questions for Class 6 English Chapter 1 A Tale of Two Birds is given in this article. The answers to these important questions is prepared by our expert teachers as per the latest NCERT book and CBSE guidelines. Practicing these questions before the exam will help students to get excellent marks in the exam. Students can also download PDF of Class 6 English Chapter 1 A Tale of Two Birds important questions and answers from the links below.

Class 6 English Chapter 1 A Tale of Two Birds Important Questions

Below we have complied the Class 6 English Chapter 1 A Tale of Two Birds important questions with answers. These important questions are divided into two parts. They are – short questions and long important question. CBSE important Questions for Class 6 English will help to score more marks in your CBSE Board Exams.

Short Answer Type Questions

1. What amazed the king as he stood near the cave?
Answer: The king heard a big brown bird on the tree, calling out to the robbers to come and loot the stranger.

2. How did the other bird greet the king?
Answer: The other bird welcomed the king to the ashram. Gently he requested the king to make himself comfortable in the ashram.

3. What happened to the young ones?

Answer: A strong wind blew the young ones away and they were separated from each other.

4. Where did the young ones land?

Answer: One of them landed near a cave, where the robbers lived and the other one landed near the Rishi’s Ashram a little distance away.

5. What did the strange cry say?

Answer: The strange cry said that there was someone under the tree. His jewels and horse must be looted.

6. What did the king do then?

Answer: The king quickly got on to his horse and ran as fast as possible.

7. Who was speaking the welcome words?

Answer: A bird, on some tree, was speaking the welcome words.

8. What did the king think about bird?

Answer: The king thought that the bird looked like the one he saw near the cave.

9. What did the bird tell the King?

Answer: The bird told him that the bird he had seen was his brother, but he had made robbers his friends.

10. What did the Rishi say to the King?

Answer: The Rishi welcomed the king and asked him to get inside and take rest.

11. Why was the king amazed?

Answer: The king was amazed to see a big brown bird near a cave calling out to the robbers to come quickly and rob the king of his jewels and horse. He was amazed a second time again when he reached a Rishi’s ashram and saw another similar big, brown bird gently welcoming him and asking him to make himself comfortable.

12. What did the second bird complain about his brother?

Answer: The second bird who lived near the Rishi’s ashram complained to the king that the bird in the forest near the robbers’ cave was his brother. He had befriended the robbers. He had learnt their foul language. He did not even talk to him any more.

13. What misfortune did the bird family meet?

Answer: The mother bird and two baby birds met with a misfortune. There was a big storm, with thunder and lightening and rain. The wind blew down many trees. The tree in which the birds lived was also uprooted. The mother bird died and the baby birds were separated from each other.

14. What surprised the king?

Answer: The talking birds, which looked similar but behaved differently when they met the king at two different places, surprised him.

15. “One is known by the company one keeps”. Do you agree? Give reasons.

Answer: Yes! I agree that one is known by the company one keeps because here in this story the bird that lived in the company of the robbers, learnt to talk about robbing the people. The other bird who lived in the company of the Rishi repeated what he heard from him about welcoming people warmly.

16. How did the Rishi explain the different ways in which the birds behaved?

Answer: The Rishi said, “One is known by the company one keeps. That bird has always heard the talk about robbing people. This one has repeated what he has always heard. He welcomes people to the Ashram.”

17. How did different company affect the character and behaviour of the two birds?

Answer: The two birds were brothers. But they got separated when a storm blew. One came down near a cave where robbers lived. The other landed outside a rishis ashram. The former learnt the language of the robbers. The latter learnt to welcome the strangers sweetly. Thus, their company shaped their behaviour.

Long Answer Type Questions

1. Narrate the tale of two birds in your own words.

Answer: Once there lived a mother bird in a forest. She had two new-born chicks. One day a storm came with thunder and lightning. The mother bird was killed. But the baby birds were blown away to the other end of the forest. One lived in the company of robbers. The other stayed with a rishi. One day a king heard them speak. The one asked the robbers to loot and kill the king. The other noble bird welcomed him sweetly in the ashram. They behaved differently because of the company they kept.

2. How did the king reach the rishi’s ashram? Why did the two birds behave with the king differently?

Answer: The king came to the forest to hunt a deer. He rode after the game and lost his way. Tired, he stood near a cave. One bird informed the robbers to rob the traveller of his jewels and his horse. The king sensed danger and rode away. Soon he came to a rishi’s ashram. He sat down in a tree’s shade. He was amazed to hear another bird’s voice. It requested him to enter the ashram and rest. The two birds were real brothers, but one became crook in the company of robbers. The other became gentle in the company of the rishi. The holy man told the king that one’s good or bad company makes one noble or wicked.

3. How did the king encounter with those birds in the forest?

Answer: When the king came to the forest to hunt, he followed a deer and while chasing him he lost his way. He became tired and sat under a tree to have some rest. All of a sudden a brown bird called robbers to take his jewels away. He was shocked and became afraid and ran away from the place. The king reached the ashram and sat down under another tree to take rest. A bird welcomed him and asked him to take rest and to have some water and make himself comfortable. The king came to know that the bird looked like the same brown bird. The bird told the king that the brown bird was his brother and lived with robbers. Thus, the king encountered those birds in the forest.

4. What is your opinion on the idea that a person is known by the company he keeps? Support your answer with arguments.

Answer: It is true that a person is known by the company he keeps. So is clear in the story also. In the story the two birds got separated due to a strong wind and one lived with robbers and the other stayed outside an ashram. They were brought up in their own places. Due to the bad company, the first bird imitated the robbers as it learnt bad things from them. It talked about robbing and harming people while, the second bird repeated what it learnt at the ashram and talked about helping people. It welcomed the king and offered him water and requested him to take rest as the king was extremely tired. Thus, both the birds behaved differently though they looked the same due to difference in their upbringing. Thus, it is true that we should have a good company.

You cannot copy content of this page