The Friendly Mongoose Class 6 English Important Questions and Answers

Important Questions for Class 6 English Chapter 2 The Friendly Mongoose is given in this article. The answers to these important questions is prepared by our expert teachers as per the latest NCERT book and CBSE guidelines. Practicing these questions before the exam will help students to get excellent marks in the exam. Students can also download PDF of Class 6 English Chapter 2 The Friendly Mongoose important questions and answers from the links below.

Class 6 English Chapter 2 The Friendly Mongoose Important Questions

Below we have complied the Class 6 English Chapter 2 The Friendly Mongoose important questions with answers. These important questions are divided into two parts. They are – short questions and long important question. CBSE important Questions for Class 6 English will help to score more marks in your CBSE Board Exams.

Short Answer Type Questions

1. Why did the farmer think of having a pet?
Answer: The farmer loved his only son very much. He wanted the boy to have a companion when he grew up. So he decided to bring home a pet to give his son company.

2. What is in general, the relationship between a mongoose and a snake?
Answer: The two are sworn enemies.

3. How did the mongoose prove his friendly nature?
Answer: The mongoose saved the life of the farmer’s son from a deadly cobra. He killed the snake. He sacrificed his life. He was killed by the farmer’s wife due to misunderstanding.

4. What was customary for the mongoose?
Answer: The mongoose used to ran to the door to welcome the farmer’s wife when she returned home. He sat outside the house waiting for her. It was customary.

5. What made the farmer’s wife blind with rage?
Answer: The sight of blood on the face and paws of the mongoose made the farmer’s wife mad with anger. She took for granted that the mongoose had killed her son.        .

6. What did the farmer’s wife regret?
Answer: She regretted and repented her hasty action. But it was all too late.

7. What pet did the farmer bring for his son?
Answer: The farmer brought a baby mongoose for his son.

8. How did the mongoose look like when grown up?
Answer: It was beautiful animal with two bright eyes and bushy tail.

9. Where did the farmer and his wife want to go?
Answer: The farmer wanted to go to his fields and his wife wanted to go to the market.

11. What did his wife ask him to do?
Answer: She said the baby was sleeping and asked him to keep an eye on him.

12. What did she say about the mongoose?
Answer: She said that she did not want to leave the baby alone with mongoose.

13. Where was mongoose waiting for her?
Answer: Mongoose was waiting for her sitting outside.

14. What was lying on the floor?
Answer: A black snake, cut into pieces and bleeding was lying on the floor.

15. What is a mongoose?
Answer: The mongoose is a lovely, small animal with two shining black eyes and a bushy tail. It is known for killing snakes.

16. What did the farmer’s wife see on returning from the market?
Answer: On returning home from the market, the wife saw the mongoose sitting outside. The face and paws of the mongoose were smeared with blood.

17. What did the farmer’s wife find when she reached inside the room?
Answer: When the farmer’s wife reached inside the room, she found her baby fast asleep in the cradle. A black snake was lying dead and bleeding on the floor.

18. What lesson do you learn from this story?
Answer: This lesson teaches us that we should not act in haste. We should think twice before taking any action.

Long Answer Type Questions

1. How did the mongoose oblige its master? What was the reward of his ser­vice?

Answer: A farmer lived in a village with his wife and a small son. In order to give company to the child, the farmer brought with him a small mongoose. It became a good friend of the infant. One day the mother went to the market. The child was left in the company of the mongoose. A snake was going to bite the baby. But the mongoose killed it. The mother after she came back home saw blood on the animal’s face. In anger she killed the mongoose. Soon after she discovered how the mongoose had saved the child’s life. She wept bitterly.

2. What made the farmer’s wife first kill the mongoose and then repent soon after?

Answer:  The farmer’s wife had gone to the market. She left the baby to the care of her pet, the friendly mongoose. She came back home and saw blood on the face of the pet. Blind with anger, she killed the mongoose. Soon she discovered that . her baby was all right: the mongoose had killed a snake. And thus saved the baby’s life. She repented and wept. But it was too late.

3. Narrate the story after the farmer’s wife returned from the market.

Answer: When the farmer’s wife returned from the market, the mongoose greeted her at the door as he always used to do. The farmer’s wife noticed blood on its mouth and paws and concluded that the mongoose had harmed her baby. So she angrily hit the mongoose and killed it instantly. But when she reached inside and saw her baby sleeping peacefully. A black snake was lying dead on the floor she realized what had happened. She regretted and repented for her hasty action.

4. Why did the farmer’s wife kill the mongoose? What made her any after killing the mongoose?

Answer: When the farmer’s wife returned home with a basketful of groceries. she noticed that the face and paws of the mongoose were smeared with blood, she was scared. She thought that the mongoose had killed her baby. She hit the mongoose with her basket full of groceries. It was a hard blow and the mongoose died on the spot. Afterwords she came to know that her baby was asleep. She saw a black snake lying dead on the floor. Seeing it, the farmer’s wife realized her mistake that she had killed the mongoose out of rage. Which saved her baby’s life. She ran out looking for the mongoose. She touched the dead animal and cried to show her sorrow. She was full of remorse.

5. What is your opinion about, we should not act hastily and rashly? Support your answer with proper arguments.

Answer: It is true that one should never act hastily and rashly. If they act hastily they tend to do mistakes. There is no use of crying over something that has already happened. The farmer’s wife acted hastily and killed the mongoose who had saved her baby from a deadly snake. She realized her mistake after killing the mongoose. But now it was of no use The family had lost a good and trustworthy friend out of anger. She should have looked for her baby before killing the mongoose. So we should always act after thinking of consequences.

You cannot copy content of this page