Tansen Class 6 English Important Questions and Answers

Important Questions for Class 6 English Chapter 5 Tansen is given in this article. The answers to these important questions is prepared by our expert teachers as per the latest NCERT book and CBSE guidelines. Practicing these questions before the exam will help students to get excellent marks in the exam. Students can also download PDF of Class 6 English Chapter 5 Tansen important questions and answers from the links below.

Class 6 English Chapter 5 Tansen Important Questions

Below we have complied the Class 6 English Chapter 5 Tansen important questions with answers. These important questions are divided into two parts. They are – short questions and long important question. CBSE important Questions for Class 6 English will help to score more marks in your CBSE Board Exams.

Short Answer Type Questions

1. Who was Tansen?
Answer: Tansen was a famous musician that our country has produced.

2. Who was passing through a jungle with his students?
Answer: Famous singer Swami Haridas was passing through a jungle with his disciples.

3. Where did Tansen hide and what did he do?
Answer: Tansen hid behind a tree and roared like a tiger.

4. Who consoled them and what did he say?
Answer: Swami Haridas consoled them and said, “Don’t be afraid. Tigers are not always dangerous. Let us look for this one.”

5. Why did Swami Haridas not punish him?
Answer: Swami Haridas did not punish Tansen because he found him talented.

6. What did Swami Haridas say to his father?
Answer: Swami Haridas went to his father and said, “Your son is very naughty. He is also very talented.”

7. What was the last wish of Tansen’s father?
Answer: Tansen’s father’s last wish was that Tansen should visit Mohammad Gaus of Gwalior.

8. When did Tansen go to Akbar’s court?
Answer: Tansen went to Akbar’s court in 1556.

9. What did Akbar often do to hear Tansen?
Answer: Emperor Akbar often would walk into Tansen’s house to hear him practice.

10. Why did other courtiers become jealous?
Answer: Other courtiers became jealous because Tansen was Akbar’s favorite.

11. What bright idea did Shaukat has?
Answer: Shaukat Miyan wanted Tansen to sing Raga Deepak because it could burn the singer to ashes.

12. What do you know about Tansen’s childhood?

Answer: Tansen was the son of a singer Mukundan Misra. The singer and his wife lived in Behat, a village near Gwalior. Tansen was the only child of his parents and was very naughty in his childhood. He used to play in the forest where he learnt to imitate the calls of birds and animals perfectly.

13. What do you know about Tansen’s family?

Answer: Tansen married Hussaini. She was one of the ladies in the court of Rani Mrignaini. The couple had five children who were all musicians.

14. What was Shaukat Miyan’s bright idea?

Answer: Shaukat Miyan’s bright idea was to make Tansen sing Raga Deepak because he knew that if sung properly, it could make the air so hot that the singer is burnt to ashes.

15. Why was Tansen ‘downcast’ and ‘unhappy’?

Answer: Tansen was ‘downcast’ and ‘unhappy’ because he knew that it was the evil design of some jealous courtiers to kill him.

16. What did Shaukat Miyan say to Akbar?

Answer: Shaukat Miyan went to Akbar and said, “We don’t think Tansen is great singer. Let us test him, tell him to sing Raga Deepak. Only the great singers can sing it properly.”

17. What did Tansen say to his wife?

Answer: Tansen told his wife that he could sing but the heat it gives off would not only set the lamp alight, it would also burn him to ashes.

18. What idea did Tansen has?
Answer: Tansen said that if someone sings Raga Megh at the same time, it would bring rain.

19. What did Tansen finally say to his daughter and her friend?
Answer: Tansen told them to sing the Raga Megh only when lamps started burning.

20. Why did the people of the town assemble in the court?
Answer: The people of the town assembled to hear Tansen’s sing Raga Deepak.

21. Why did the people cry?
Answer: People cried out in terror as flames shot up out of somewhere and lighted the lamps.

22.What was Tansen famous for?
Answer: Tansen was famous for his singing talent. He was the greatest musician India has ever produced.

23. It is said that Tansen was a naughty child. What prank did he play?
Answer: Tansen, as a child, used to play in the forest. He learnt to copy the calls of birds and animals. Once he frightened Swami Haridas and his pupils by producing the roar of a tiger.

24.What do you know about Tansen’s life before he joined Akbar’s court?

Answer: Tansen was the son of Mukandan Misra and his wife. The family lived near Gwalior. His talent was spotted by Swami Haridas. He lived with his guru for eleven years. He joined Mohammad Ghaus who took him to the court of Rani Mrignaini. Tansen married Hussaini. He impressed Emperor Akbar with music.

25. How did the jealous courtiers of Akbar plan to ruin Tansen?
Answer: Shaukat Mian had a bright idea. The courtiers made Tansen sing Raga Deepak. If the Raga was sung properly, it made the air hot and even burnt the singer to ashes.

26. Why was Tansen afraid of singing Raga Deepak?
Answer: Tansen could sing the Raga all right. But his fear was that the song would give off a lot of heat. It would set the lamps alight and would also burn him to ashes.

Long Answer Type Questions

1. What do you know about Tansen and his family? What quality was he gifted with?

Answer: Tansen is remembered as the greatest musician of India. His father was also a singer. The family lived in Gwalior. He learnt to copy the calls of birds and animals. Swami Haridas noticed his talent and taught him music for eleven years. He became a great favourite of Emperor Akbar. Some of the jealous courtiers made a vain attempt to ruin Tansen.

2. How did the jealous courtiers plan to harm Tansen? How did the great musician save his honour as well as official position?

Answer: Tansen was a talented musician. He came to the notice of Emperor Akbar. Tansen was honoured with a place in Akbar’s court. The jealous courtiers decided to ruin him. They demanded that Tansen should sing Raga Deepak. They knew that the Raga would bum him to ashes. However. Tansen accepted the challenge. He trained two girls to sing Raga Megh to bring rain and put out the fire. Tansen was thus saved wisely.

2. “Very well, my lord, but give me time to prepare myself.” Who wanted to prepare and for what?

Answer: Tansen had requested Emperor Akbar to give him time to prepare. He wanted time to train his daughter Saraswati and her friend Rupwati to sing Raga Megh which would bring rain and extinguish the fire caused after singing Raga Deepak. Thus, Tansen would be saved from burning to ashes.

3. Whom do you think to be the greatest musician of India? Give details about him.

Answer: We think Tansen to be the greatest musician of India. He was the only child of Mukandan Misra and his wife. They were the residents of Behat near Gwalior. Tansen was a naughty and mischievous child and scared visitors in a forest when they were passing through the forest. Swami Haridas a great saint told his father that Tansen could be a good singer. Tansen lived with Haridas for eleven years. He became a great singer. He married Hussaini and had five children. Tansen became famous and his glory spread far and wide. He sang before Akbar who was impressed with him. He went to Akbar’s court in 1556. He became Akbar’s favourite.

4. What was the plan of jealous courtiers and how did they learn their lesson?

Answer: The courtiers were extremely jealous of Tansen and they wanted to ruin Tansen. One of the courtiers Shaukat Miyan wanted him to sing Raga Deepak so that he could be burnt to ashes. For this purpose, he approached Akbar to order Tansen to sing Raga Deepak. Tansen knew that his life could be saved if somebody would sing Raga Megh at the same time. He taught his daughter and her friend Rupwati to sing it. When Tansen started singing, people cried out in terror as flames shot up and lighted the lamps. The two girls began to sing Raga Megh and at once it started raining. Tansen’s life was saved. Akbar understood the entire plan of the courtiers and punished them. Thus, the courtiers learnt their lessons.

You cannot copy content of this page