How the Dog Found Himself a New Master Class 6 English Important Questions and Answers

Important Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 2 How the Dog Found Himself a New Master is given in this article. The answers to these important questions is prepared by our expert teachers as per the latest NCERT book and CBSE guidelines. Practicing these questions before the exam will help students to get excellent marks in the exam. Students can also download PDF of Class 6 English Chapter 2 How the Dog Found Himself a New Master important questions and answers from the links below.

Class 6 English Honeysuckle Chapter 2 How the Dog Found Himself a New Master Important Questions

Below we have complied the Class 6 English Chapter 2 How the Dog Found Himself a New Master important questions with answers. These important questions are divided into two parts. They are – short questions and long important question. CBSE important Questions for Class 6 English will help to score more marks in your CBSE Board Exams.

Short Answer Type Questions

1. What sort of life did Dogs live a long time ago?
Answer: Dogs were once their own masters. They moved out freely like wolves.

2.Why did the Dog decide to lose his freedom?
Answer: The dog found his life boring and unsafe. He had to look for his food alone. He felt tired. He was also afraid of stronger animals.

3.What major decision did that Dog take?
Answer: That dog decided to become the servant of one who was stronger than anyone on earth. He set out to find such a master.

4.Why did the Dog say goodbye to the Wolf?
Answer: The Dog noticed that the Wolf was afraid of the Bear. So he left the weak master and joined the Bear.

5.Who was the Bear afraid of?
Answer: The Bear too was frightened when he got the smell of a Lion. He fled swiftly into the deep forest.

6. What was the Dog’s experience with the Lion?
Answer: The Lion was definitely stronger than any other beast in the forest. The Dog felt happy and secure with his new master. But the Lion also showed signs of fear on seeing man. So he decided to take up service with man.

7. What does the writer say about the friendship between man and dog?
Answer: Dog is man’s most dependable servant. He has been serving his master most faithfully for ages. He never felt the need to change his master again.

8. The dog decided to serve someone. Why?

Answer: The dog decided to serve some one as he was sick of wandering from one place to another in search of food, so he wanted to be a servant.

9. Why did the dog want to serve a master rather than be served?

Answer: The dog wanted to serve rather than be served because he was sick and tired of wandering alone looking for food and feeling scared of those who were stronger. If he had a master, he would be protected and also be given food.

10. The dog left the bear. Why?

Answer: When the dog came to know that the bear was afraid of lions, he left the bear.

11. Why was the bear afraid of the lion?

Answer: The bear was afraid of the lion because the lion was stronger than him and could eat him up.

12. Why were the cows mooing and running in panic?

Answer: The cows were mooing and running in panic because a lion was running after them, who wanted to hunt one of them.

13. Why do you think the lion was afraid of man inspite of being so powerful?

Answer: The lion was afraid of man because although man is physically not as strong as a lion but he has got brain. He has captivated, even hunted and killed lions.

14. What was the life style of the dogs earlier?

Answer: Earlier the life style of dogs was that they were their own masters and were free to live the way they wanted at their own will.

15. Why did the dog find man the strongest?

Answer: The dog found man the strongest because even the lion who is the king of the jungle was afraid of man.

16. Why did the wolf sniff and hide in the bushes?

Answer: The wolf sniffed in the air and ran to hide in the bushes because he had seen a bear.

17. The human beings became the master of dogs. How?

Answer: The Human beings finally became the master of dogs as they were stronger than anyone else on Earth. It is also true that even lions were afraid of them. So, dogs joined the man and stayed with him to become his servant and served him faithfully.

18. When the lion came to know about human presence, what was his reaction?

Answer: One day, the lion and the dog were walking side-by-side when suddenly the lion stopped and gave a great roar and struck the ground angrily with his paw and made a hole into the ground. He began to run backwards quickly. In this way Re reacted to the presence of man.

19. The dog came to know that the bear was stronger than the wolf. How?

Answer: The dog came to know that the bear was stronger than the wolf when he saw the wolf moving quickly into the bushes and creeping deeper into the forest because he was afraid of the bear. He also came to know that the bear could have killed both of them.

Long Answer Type Questions

1. Why did the dog prefer a strong master to life in the jungle?

Answer: Centuries ago, the wild dog roamed as freely in the forest as wolves. He enjoyed absolute freedom. But he was not quite happy with his way of life. He was sick of his loneliness. He was also afraid of animals stronger than him. He had to look for food himself. So to save himself from hunger and danger of other animals, he decided to have a master stronger than anyone else on earth.

2. Give the list of the animals the Dog agreed to accompany and serve. Why did it reject them all?

Answer: The Dog set out in search of his protector or master. He first met a Wolf but it was afraid of the Bear. The Dog then asked the Bear to be his master. But the Bear fled on seeing a Lion. The Dog agreed to serve the king of the forest, the Lion. But one day the Lion also showed his fear of man. So the’ Dog said good­bye to Lion and accepted man as his master. He is man’s loyal servant till this day.

3. Which animals were served by the dog? What was the reason for the dog to leave them one-by-one?

Answer: The dog was keen to have the strongest creature on the Earth to become his master who could protect him throughout his life. He wanted to find one, he stayed with a wolf, a bear and a lion before he could find his final master, human beings. But the dog was not satisfied with them and left the animals one-by-one because he found that the wolf was afraid of the bear, the bear was afraid or the lion, and the lion was afraid of human beings, so finally, the chose the man to be his master.

4. How can you say that the dog was selfish?

Answer: We can state that the dog was selfish as he was looking for such a great master, who was stronger than anyone on the Earth so that he could lead a safe life and nobody could harm him in the forest. He was looking for someone who was strong enough to protect him throughout his life. The dog felt sickness and the tiredness of wandering from one place to another in search of food. He wished to lead a simple and easy life so, he decided to become somebody’s servant and be dependent on him for food and shelter. The dog’s only concern was that he should live safely in peace so he kept changing his master. Thus, we can say that the dog was selfish.

You cannot copy content of this page