What If Class 6 English Important Questions and Answers

Important Questions for Class 6 English Poem What If is given in this article. The answers to these important questions is prepared by our expert teachers as per the latest NCERT book and CBSE guidelines. Practicing these questions before the exam will help students to get excellent marks in the exam. Students can also download PDF of Class 6 English Poem What If important questions and answers from the links below.

Class 6 English Poem What If Important Questions

Below we have complied the Class 6 English Poem What If important questions with answers. These important questions are divided into two parts. They are – short questions and long important question. CBSE important Questions for Class 6 English will help to score more marks in your CBSE Board Exams.

1. What is acquaintance with the ‘What if song’?

Answer: The ‘What if song’ deals with a lot of imaginary incidences that may happen and the changes that may take place in the child’s life.

2. When did the strange things hit the child’s mind?

Answer: When the child was lying on her bed the last night, strange things hit her mind.

3. Why was the child afraid in the poem?

Answer: The child was afraid because he was worried about his future lest any mishap should happen anytime in his life It seems that the child is fearful about his future.

4. What was the situation the next morning when the child woke up?

Answer: When the child woke up the next morning everything was fine. She was afraid of many things last night, but in the morning, She was feeling good but at night became afraid thinking what would happen if those terrifying moments again come in her mind. The child is afraid of imaginary fears.

5. With your partner, list out the happenings the speaker is worried about.

Answer: The speaker worries about his own well beings, his school, his parents, the world at large. He wonders how he will cope with the situations in the event of his being dumb, get beaten, poisoned, hit by lightening, taken ill his head becomes smaller. In a fit of wildness, he can also tear his pants. His parents got separated. A war breaks out and the fish change their habits.

6. What do you think, the child’s fear was real or imaginary?

Answer: The child’s fear was imaginary because she was only assuming things. No body can claim about future with surety and it is a mystery for everyone. Thinking too much about future is needless and waste of time. It gives birth to imaginary fears.

7. Explain the lines ‘’some what ifs crawled inside my ear and pranced and partied all night long.’’

Answer: In these lines, the poet has some doubts and imaginary questions to which he refers to as ‘what ifs’. These fears haunt him at night. They disturb and trouble him by repeatedly questioning what (will happen) if something unpleasant happens. They are nightmarish.

8. What are the fears and doubts that arise in the mind of the child?

Answer: There are a lot of fears in the mind of the child. She is worried what will happen if she lost the power to speak or if her school closes the swimming pool. She was afraid of being beaten up or if somebody puts poison in her cup. The child may fall sick and die. She may get hit by lightning or her height may stop growing. Some other bad situations also appear in her mind such as wind may tear up her kite or there may start a war. It is possible that her parents may get separated and her teeth grow irregular. She may be unable to learn dance and so many other things also may happen.

9. Who are the optimist or pessimist persons?

Answer: Optimism is best qualities of humanity. For a person, being optimistic is very much essential if he wants to lead a happy and healthy life. It is important to understand that life is full of ups and downs. Sometimes we are happy and sometimes sad. A human life may suffer from different kinds of problems in life. Instead of leading a monotonous life, it is preferable to face the issues and try to find the solution for all the problems in life. Optimism is such a quality which always helps to find a solution for any kind of problem. If a person continues to be pessimistic, it becomes difficult to live a peaceful life. Thus, it is always important to be an optimist rather than a pessimist to lead a happy and carefree life.

You cannot copy content of this page