Taro’s Reward Class 6 English Important Questions and Answers

Important Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 3 Taro’s Reward is given in this article. The answers to these important questions is prepared by our expert teachers as per the latest NCERT book and CBSE guidelines. Practicing these questions before the exam will help students to get excellent marks in the exam. Students can also download PDF of Class 6 English Chapter 3 Taro’s Reward important questions and answers from the links below.

Class 6 English Honeysuckle Chapter 3 Taro’s Reward Important Questions

Below we have complied the Class 6 English Chapter 3 Taro’s Reward important questions with answers. These important questions are divided into two parts. They are – short questions and long important question. CBSE important Questions for Class 6 English will help to score more marks in your CBSE Board Exams.

Short Answer Type Questions

1. Who was Taro? What was his most endearing quality?
Answer: Taro was a young woodcutter. He was poor but hardworking. He honestly wanted to serve his old parents, and keep them happy. That was his greatest virtue.

2. What did Taro’s father wish for one cold day?
Answer: Taro’s old father shivered with cold. He wished he had a cup of sake which would warm his body and do good to his heart.

3. How did Taro manage to meet the demand of his father?
Answer: Taro had no money to buy expensive sake. So he began to work harder at chopping wood. God helped him in getting sake free from a waterfall. The father drank it, felt warm and started dancing.

4. How did the villagers come to know of the magic waterfall?
Answer: The old man offered a cup of sake to a lady and also told her about the discovery of the magic waterfall. She spread the story throughout the whole village.

5. How did the villagers react after tasting the water of the magic waterfall?
Answer: They tasted the water and found it plain cold water. They were angry and disappointed. They decided to drown Taro into the stream for befooling them.

6. How did the Emperor of Japan reward Taro?
Answer: The Emperor rewarded Taro with 20 pieces of gold for his goodness. He also named the most beautiful fountain of the city after Taro.

7. Who was Taro? Where did he live?
Answer: Taro was a young woodcutter. He lived on a lonely hillside with his parents.

8. Why was Taro sadder than ever?
Answer: Taro was sadder than ever because he earned very little and therefore he was unable to buy the expensive drink, sake for his father.

9. What are the qualities of Taro as a good son?

Answer: When his father wished for sake, Taro worked very hard. He was a thoughtful son and wanted to give his parents everything they wanted. Such qualities made him a good son.

10. Why did the old woman leave Taro’s hut in a hurry?
Answer: The old woman wanted to tell the whole village about the magical waterfall therefore, she left Taro’s hut in a hurry.

11. What was the demand of Taro’s father?
Answer: The demand of Taro’s father was a cup of sake which could provide him warmth and benefit his heart.

12. Why did Taro stop chopping wood?
Answer: Taro stopped chopping wood because he heard the sound of rushing water which he had never heard before.

13. Why did Taro decide to work harder?
Answer: Taro decided to work harder as the ‘sake’ was very expensive and he could not afford it but, he wanted to fulfill his father’s demand

14. Why did he run in the direction of the sound?
Answer: Taro was tired and thirsty so he ran in the direction of the sound to look for water.

15. What did Taro find in the forest while cutting woods?

Answer: When Taro was cutting the wood, he heard the sound of rushing water in the forest. He found a beautiful little waterfall hidden behind a rock. It had very tasty sake.

16. Why were the people angry and disappointed?

Answer: The people were angry and disappointed because the water that they had filled in their pitchers did not taste like sake’. They felt that they had been cheated.

17. Why was there a long procession outside Taro’s house?
Answer: A long procession was there outside Taro’s house because people had came to know about the story of the waterfall and the magic sake.

18. How did Taro work harder?

Answer: Taro worked harder by getting up earlier in the morning and going to the forest to chop and cut more and more wood to earn extra money to buy sake for his father.

Long Answer Type Questions

1. Bring out some of the sterling qualities of the character of Taro.
Or
Give a character sketch of Taro.

Answer: Taro was a poor young woodcutter. He lived with his parents on a hill-side. He worked very hard but earned very little money. He was deeply devoted to his old parents. One evening his shivering father wished to have a cup of sake. Taro began to work harder to earn money to buy the expensive drink. God came to help. One day he found a waterfall. The water tasted like magic sake. Taro gave the sake to his shivering father and became happy to think that he satisfied his father. When the greedy villagers went to the waterfall they found normal water. The angry villagers wanted to kill Taro for befooling them. But wise Taro slipped behind a rock. He was duly rewarded by the Emperor of Japan.

2.How did Taro meet the demand of his father?

Answer: Taro was a young woodcutter. He honoured, loved and obeyed his parents. But he earned very little money. One cold evening his father wished he had a cup of sake. Taro began to work harder to earn more money and buy sake. He was favoured by fate. He discovered a waterfall, the water of which tasted like sake. He brought a pitcher full of that drink to meet the demand of his father.

3. Why- did the magic waterfall disappoint other villagers? What reward did Taro get and from whom?

Answer: The waterfall was a magic creation by God. It was to reward Taro’s honest labour, and devotion to his parents. The cold water tasted like sake for the old man. But it disappointed the greedy villagers. They found it like plain cold water. The story of Taro’s great discovery of magic waterfall reached the Emperor of Japan. He rewarded Taro with gold coins for serving his parents so sincerely.

4. Taro got the magic sake for his father. How?

Answer: Taro wanted to give sake to his father but being costly, he could not buy it. So he went to the forest and chopped and cut more wood. His mouth was dry and his face was wet with sweat, but he continued to work. All of a sudden, he heard the sound of rushing water and found a waterfall of delicious sake. He at once brought some for his father from the waterfall.

5. Who was Taro? How do you know that he loved his parents?

Answer: Taro was an energetic hard working young woodcutter, who lived with his parents on a lonely hillside. All day long he chopped wood in the forest. He earned very little money inspite of working very hard. He loved his parents very much and he look care of them. He was very worried about getting the sake for his father as it could have provided him warmth and was good for his heart. He was an obedient boy so he decided to work harder than before for getting the expensive sake. He chopped and cut more wood to earn more money.

6. Taro was being rewarded by God. What do you think about it? Give reasons to support your answer.

Answer: Yes, it was sure that Taro was being rewarded by God as he loved his parents and could do anything to fulfil their wish. When his father wished to have sake, He wanted to get the sake which was expensive and he could not afford it so he decided to work harder. But with God’s blessing, he found a beautiful waterfall which was the source of magic sake for him. He took it for his father and gave it to him The waterfall gave cold water to those who were selfish and greedy. It gave the sake only to Taro who was selflessly serving his parents. Thus, we can say that this was God’s way of rewarding Taro for his loyalty to his parents.

You cannot copy content of this page