The Monkey and the Crocodile Class 6 English Important Questions and Answers

Important Questions for Class 6 English Chapter 6 The Monkey and the Crocodile is given in this article. The answers to these important questions is prepared by our expert teachers as per the latest NCERT book and CBSE guidelines. Practicing these questions before the exam will help students to get excellent marks in the exam. Students can also download PDF of Class 6 English Chapter 6 The Monkey and the Crocodile important questions and answers from the links below.

Class 6 English Chapter 6 The Monkey and the Crocodile Important Questions

Below we have complied the Class 6 English Chapter 6 The Monkey and the Crocodile important questions with answers. These important questions are divided into two parts. They are – short questions and long important question. CBSE important Questions for Class 6 English will help to score more marks in your CBSE Board Exams.

Short Answer Type Questions

1. Why was the monkey happy/unhappy?
Answer: The monkey was happy because he had plenty of sweet fruits to eat. He was unhappy because he was alone. He had no friend to talk to and share the fruits with.

2. How did the monkey and the crocodile become good friends?
Answer: Both of them missed a friend to talk to. So they came close. Secondly, the monkey had lots of tasty fruit to give to the crocodile.

3. Why did the crocodile’s wife want to eat the monkey’s heart?
Answer: The crocodile’s wife was annoyed with him for spending a lot of time with the monkey. She was fed up with managing the young ones alone. So she planned to get rid of the monkey once for all.

4.Why did the crocodile agree to fulfil his wife’s demand?
Answer: The crocodile loved his wife. He was also very fond of his friend, the monkey. He, finally, decided to betray his friend and please his life partner.

5. How did the monkey respond to crocodile’s invitation?
Answer: The monkey readily agreed to go with his friend. But he was not a swimmer. He rode on the crocodile’s back. And they set out.

6.‘The monkey was scared and depressed’. Why? .
Answer: The monkey saw the danger to his life. The thought of his sure death made him sad and afraid.

7. What did the monkey do as he reached the tree?
Answer: The clever monkey climbed the tree. He offered some fruit to his friend. He declared that they won’t meet again.

8. Where did the monkey live?
Answer: Monkey lived in a tree laden with fruits, on the bank of a river.

9. When he saw a crocodile what did he say?
Answer: He asked crocodile if he lived in that river.

10. What did crocodile reply?
Answer: Crocodile replied that he had come there in search of food for himself and his wife.

11. What did crocodile say to the monkey?
Answer: The crocodile asked the monkey if he would get some more on his next visit.

12. What did crocodile finally decide?
Answer: The crocodile finally decided to side with his wife as she was his life-partner.

13. What did the monkey say, where the heart was?
Answer: According to monkey the heart was on the tree.

14. What did monkey suggest?
Answer: Monkey suggested that they should go back to the tree to get the heart.

15. How did crocodile feel when this friendship was cropped?
Answer: The crocodile felt very sad and shed some tears which were genuine, and turned to go back home.

16. What did the crocodile’s wife do to get her illogical and unreasonable demand accepted by her husband?

Answer: The crocodile’s wife was very angry and she dived deep inside the water to hide herself at the bottom of the river. She even left her little ones to trouble their father.

17. What was the monkey’s reaction?

Answer: The monkey was scared and distressed. He knew his life was in danger. But he was very wise. He kept his cool and quickly thought of a plan.

18. What advice did the monkey give to the crocodile on reaching back to his tree?

Answer: On reaching back to his tree, the monkey plucked a few fruits and threw them down towards the crocodile telling him to go and give them to his wife. Fruits are good for the mind and body more than a monkey’s heart. He bade him good bye and told him never to meet again.

19. What did crocodile says to the monkey when they reached in the middle of the river?

Answer: The crocodile could not hide his intention and when they reached in the middle of the river he said, “I have to go underwater now, I’ve brought you here to kill you. My wife cannot survive without eating your heart.”

Long Answer Type Questions

1. Narrate the story of the friendship between the monkey and the crocodile in about 80 words.

Answer: A monkey lived in a fruit tree on the river bank. But he was unhappy because he had no companion. He made friends with a crocodile and sent fruits for his wife. One day, the crocodile’s wife expressed her wish to eat the monkey’s heart.

The crocodile persuaded his friend to accompany him. But the monkey was not a swimmer and therefore he rode on the crocodile’s back. They set out. When they came in midstream the crocodile disclosed his evil plan. The monkey was taken aback to hear the crocodiles’s plan. He said he had left his heart behind on the tree. As he returned to the river bank, he climbed up the tree.

2. How did the crocodile plan to please his wife? How did the monkey use his wits and save his life?

Answer: The crocodile was a good friend of the monkey who gave him lot of fruits for him as well as his wife. One day the crocodile returned home late. The wife was annoyed. She wanted him to break up with his friend. So she washed to eat the monkey’s heart. The crocodile carried his friend on his back. In midstream he disclosed his wife’s plan. The monkey was clever enough to save his life. He said he had left his heart behind on the tree. As the two came back to the tree, the monkey climbed up.

3. Describe in your own words the fight between the crocodile and his wife.

Answer: The crocodile’s wife was angry when he had overstayed with the monkey and she had to look after the baby crocodiles alone. She asked him who this friend was. The crocodile told her about the monkey and said that he was very nice as he used to send fruits for her. She then demanded to eat his heart. The crocodile shouted at her and refused to deceive his friend. She asked the crocodile to bring the monkey to her but he refused. She got angry and dived deep into the river.

4. The monkey decided to discontinue his friendship with the crocodile. Do you think he is justified in this action?

Answer: Yes, the monkey is completely justified in his action as he was deceived by his friend, the crocodile, that is why he decided to discontinue his friendship with him. The crocodile invited the monkey for a meal to his home with an evil intention, but the monkey did not know about it so he agreed, but the crocodile told him in the middle of the river that his wife wanted to eat his heart. The monkey was scared. but he kept his mind cool. The monkey made a plan at once and said he was ready to meet the demand, but he had left his heart on the tree. So they would have to go back to get the heart from the tree. The foolish crocodile turned back and reached the tree on the river bank. At once, the monkey jumped on the tree and saved his life. He broke his friendship with the selfish crocodile. Now, they were no more friends at all.

5. What is your opinion about the crocodile’s decision to kill the monkey? Support your answer logically.

Answer: In my opinion, the crocodile took the wrong decision when he decided to be on the side of his wife. He must not have done so. He decided to kill the monkey just because she was his life-partner and wanted to eat his heart while monkey was his true friend, but he was ready to commit a crime to kill his friend for his wife. The crocodile must have discussed the issue with his wife and made her realise the importance of friendship in one’s life before taking the extreme step. He must have not taken such step even if she was not ready at any cost. The crocodile lost his friend forever after the incident. Thus, the monkey was quite right to break the friendship.

You cannot copy content of this page