The Old-Clock Shop Class 6 English Important Questions and Answers

Important Questions for Class 6 English Chapter 4 The Old-Clock Shop is given in this article. The answers to these important questions is prepared by our expert teachers as per the latest NCERT book and CBSE guidelines. Practicing these questions before the exam will help students to get excellent marks in the exam. Students can also download PDF of Class 6 English Chapter 4 The Old-Clock Shop important questions and answers from the links below.

Class 6 English Chapter 4 The Old-Clock Shop Important Questions

Below we have complied the Class 6 English Chapter 4 The Old-Clock Shop important questions with answers. These important questions are divided into two parts. They are – short questions and long important question. CBSE important Questions for Class 6 English will help to score more marks in your CBSE Board Exams.

Short Answer Type Questions

1. Who was Ray? What was his handicap?
Answer: Ray was the owner of an old-clock shop. He was deaf and dumb. He communicated with his customers by writing on a notepad.

2. Who were the two last-minute shoppers to Ray’s shop?
Answer: The two persons came to Ray’s shop just before the shop closed. One was young, the older one was nearly fifty. They had an evil plan to rob Ray of his cash.

3. What was the problem of the two shoppers? What were they going to try?
Answer: The two persons visiting Ray’s shop were in dire need of money. They were ready to take away Ray’s cash by force.

4. How did Ray tackle the evil-minded shoppers?

Answer: Ray hid his growing fear. He noticed that the older man was unfriendly and he carried a gun. But he kept cool. He paid fifty dollars in exchange for an old watch. This pleased the man. He said ‘Merry Christmas’ to Ray before he walked out of the shop.

5. What message did the old clocks spread as they chimed ‘Merry Christmas’ together?
Answer: The old-clocks and timepieces in Ray’s shop chimed all together. They spread ‘the message of peace on earth and goodwill towards all’.

6. In which shop the lights were still on?
Answer: The lights were still on in the old clock shop.

7. Why were the lights still on in old clock shop?
Answer: The old and deaf owner of the shop was working on a watch.

8. When did Ray get angry?
Answer: Ray felt angry when he saw the visitor keeping one of his hands restlessly in his right coat pocket and he also felt that he had a gun.

9. Was Ray a pawn broker?
Answer: No, he was not a pawn broker, but he could not say ‘No’ to the needy people.

10. Did he ever charge any interest on the loan amount?
Answer: No, he never charged any interest on the loan amount.

11. How much money did Ray pay?
Answer: Ray paid fifty dollars.

12. What did the man say while returning?
Answer: He said that he would come back to pick the watch as soon as possible and wished him happy Christmas.

13. When did the little story end?
Answer: The little story ended, when clock struck “half an hour” all together.

14. What was the message filled with?
Answer: The sweet massage was filled with hope.

15. What was Ray doing in his shop at such a late hour?
Answer: Ray was working on a clock in his shop at such a late hour.

16. How did Ray communicate with his customers?
Answer: Ray communicated with his customers by writing on a note pad.

17. Why did the younger man stay at the door?
Answer: The younger man stayed at the door to probably keep a watch if somebody chanced to come in.

18. Why did Ray give the older man more money than the wrist-watch was worth for?

Answer: Ray gave the older man more money than the watch was worth for because he knew that the two men were in need of money, so he wanted to help them. He also wanted to avoid a bad situation of a loot in his shop.

19. “Ray was able to hide his growing fear”. What did Ray fear? Why was he trying to hide his fear?

Answer: Ray had understood that the two men were not customers, but robbers. He feared that they had come to loot him. He had also seen a gun in the right coat pocket of the older man. Ray was trying to hide his fear because he did not want the two men to know that he had understood their intention.

20. How did his visitor react when Ray wrote, “May I help you”?

Answer: The visitor looked straight into Ray’s eyes. He smiled. It was a cruel smile mocking at the helplessness of Ray. Perhaps, he was mocking at Ray’s offer of help. He had came to rob and so he thought that it was Ray who needed help.

Long Answer Type Questions

1. Sketch the character of Ray in about 80 words. What qualities of Ray do you admire most?

Answer: Ray was an old and deaf owner of an old clock-shop. He repaired and sold old clocks. He communicated with his customers using pen and paper. But he was wise with long experience. Anger boiled within him when he noticed a gun in the man’s pocket. But he remained cool. He was generous and helpful also. He overpaid his visitors in need. He sent away the unfriendly visitors quite happy.

2. How did the old clock give a timeless message through Ray?

Answer: Ray was an old and deaf dealer in old clocks. He also used to pay to the needy customers against the security of their old clocks. Two visitors came to his shop when he was going to pull the shutters down. He doubted their intentions. But he kept his cool. He offered them fifty dollars for an old clock. He did so as a gesture of goodwill and peace. The timepiece rang out a musical message filled with hope. All the three persons who stood in the shop heard the timeless message of peace on earth and goodwill towards all.

3. Clocks gave a timeless message by striking together. How?

Answer: It is true that the clocks in the shop gave a message of humanity by striking together at the midnight. They gave a sweet musical message which was filled with hope and joy. No matter how evil a mind is, it can be changed with kindness and love. The two men came to the shop with an intention to rob the shopkeeper that night as they were in dire need of money. The shopkeeper became clear in his mind and understood their motive but behaved in a gentle way. Ray’s warm behaviour changed their evil mind and they took a fifty-dollar note and went away peacefully. Ray did not show any anger. The message of peace and goodwill towards all was felt by three men in the old-clock shop, who were present in the shop at that time.

You cannot copy content of this page