The Wonder Called Sleep Class 6 English Important Questions and Answers

Important Questions for Class 6 English Chapter 7 The Wonder Called Sleep is given in this article. The answers to these important questions is prepared by our expert teachers as per the latest NCERT book and CBSE guidelines. Practicing these questions before the exam will help students to get excellent marks in the exam. Students can also download PDF of Class 6 English Chapter 7 The Wonder Called Sleep important questions and answers from the links below.

Class 6 English Chapter 7 The Wonder Called Sleep Important Questions

Below we have complied the Class 6 English Chapter 7 The Wonder Called Sleep important questions with answers. These important questions are divided into two parts. They are – short questions and long important question. CBSE important Questions for Class 6 English will help to score more marks in your CBSE Board Exams.

Short Answer Type Questions

1. How does the author define ‘sleep’?
Answer: Sleep is a state of rest.

2.Why is it necessary to enjoy sound sleep?
Answer: Sleep gives rest to our tired body. After a good sleep we feel fresh, alert and active.

3.What happens when we are asleep?
Answer: We start dreaming. Our muscles relax. Our body temperature falls. Our heartbeat becomes slower. The ever-active brain also slows down.

4. What is a dream?
Answer: Dream is an activity of the mind that takes place only when we are asleep.

5. Are all our dreams probable or improbable?
Answer: Some dreams are probable. It means that many of the things that happen in dreams could happen when we are awake. But other dreams are improbable.

6.What is one thing that dreams can never tell?
Answer: Dreams can never tell the future.

7.What have certain doctors found about dreams?
Answer: Certain doctors think that our dreams can provide a key to the solution of problems.

8. What way does sleep affect us?
Answer: After good sleep we become active and alert.

9. Do we know what happens when we are asleep?
Answer: No, we do not know what happens when we are asleep.

10. What happens when we sink deeply in the sleep?
Answer: As we sink deeply in the sleep our muscles relax more and more; our blood pressure and temperature goes down.

11. What happens when we wake up?
Answer: When we wake up our temperature and blood pressure rise to normal. Our heart beats and breathing also become normal.

12. Some dreams are probable. What does it mean?
Answer: It means that many of the things that happen in dreams could happen when we are awake.

13. What is the importance of dreams?
Answer: The dreams help us to sleep through noise and disturbances.

14. Why does the body become alert and active after sleep?
Answer: The body and brain get sufficient rest during sleep and the body recovers from fatigue making it alert and active again.

15. What happens when we wake up after a deep sleep?
Answer: After waking up from deep sleep, our heartbeat and breathing becomes normal and we forget most of our dreams.

16. What is a dream? Define it in your own words.
Answer: A dream is an activity of the mind in which the things happening around are not real.

17. What do doctors say about dreams?

Answer: Certain doctors have found that one’s dreams reveal a great deal about one’s problems and that if understood correctly they can provide a key to the solution of those problems.

18. What are the benefits of sleep on our body?

Answer: When we are asleep our muscles relax. The heart beat becomes slower, the temperature and blood pressure goes down and the ever active brain also rests so that we can’t think. This helps the body and the brain to recover from the fatigue of the whole day’s activities and makes us ready for another active day.

Long Answer Type Questions

1. Why does the author call sleep a wonder?

Answer: Sleep is a good tonic. The body and brain recover from weariness after a good sleep. Sleep is a state of rest. When we wake up, we feel fresh, become alert and ready for the normal activities of the day. During sleep, our muscles relax and the heart beat becomes slower. Sleep is the most common experience. But very few people know how wonderful it is.

2. What is the significance of dream?

Answer: What is a dream? We have strange, funny and even frightening dreams as we sink into sleep. The brain can’t think or act consciously when we fell asleep. Some dreams are believable, and could happen when we are awake. But most of them are absurd. Dreams are important because they help us to sleep through noise even. Some doctors say that one’s dreams can suggest solutions to one’s problem or tell the future. But this is not wholly true.

3. Are the dreams important in our life? How?

Answer: The importance of dreams is our life is very vast. They are an activity of the mind when we are asleep. Some dreams appear to be true while others prove to be futile. Many things that happen in dreams won’t happen when we are awake. But the most important thing about dreams is that they help us to sleep in spite of noise or other disturbances. It is the opinion of some doctors that dreams can reveal a great deal about one’s problems and can provide a key to the solution of those problems. But, dreams can never tell about the future. This is an irony that so many people are afraid of dreams and sometimes they feel delighted with their dreams.

4. Enlist the changes that occur in our body when we sink deep into sleep?

Answer: Sleep is a necessary activity is our life. When we enjoy more and more sound sleep, our temperature and blood pressure both go down, our muscles relax and heartbeat becomes slower. Sleep also brings relaxation to the ever-active brain which slows down so that we could not think and put pressure on our mind. During our sleep we are not in the position to think or act consciously. When we wake up after a sound sleep, our temperature and blood pressure rise to normal. Our heartbeat and breathing also become normal and there is no botheration in our mind and we are fully awake and have forgotten most of the dreams. Such are the blessings of sleep.

You cannot copy content of this page