Who I Am Class 6 English Important Questions and Answers

Important Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 6 Who I Am is given in this article. The answers to these important questions is prepared by our expert teachers as per the latest NCERT book and CBSE guidelines. Practicing these questions before the exam will help students to get excellent marks in the exam. Students can also download PDF of Class 6 English Chapter 6 Who I Am important questions and answers from the links below.

Class 6 English Honeysuckle Chapter 6 Who I Am Important Questions

Below we have complied the Class 6 English Chapter 6 Who I Am important questions with answers. These important questions are divided into two parts. They are – short questions and long important question. CBSE important Questions for Class 6 English will help to score more marks in your CBSE Board Exams.

Short Answer Type Questions

1. What reason does Radha’s mother give for not allowing her to climb trees? Why?

Answer: Radha’s mother says that it is not sensible for girls to climb trees. Probably she is scared that Radha might fall and hurt herself.

2. What is grown in Nasir’s fields?

Answer: Cotton is grown in Nasir’s fields.

3. Who starts the fight with Serbjit? Do his parents believe him?

Answer: Serbjit’s younger brother starts the fight but when he tells his parents, they do not believe him.

4. Why is second Sunday Peter’s favourite day?

Answer: Second Sunday is Peter’s favourite day because his father takes the whole family to watch a movie in the cinema hall where he enjoys eating peanuts.

5. Besides travelling, what else does Rohit actually enjoy?

Answer: Besides travelling, Rohit actually enjoys watching nature.

6. Why does the teacher and other students trust Dolma?

Answer: The teacher and other students of her class trust Dolma because she helps to solve their problems and wants to make things better for everyone.

7. What is Radha’s favourite activity?

Answer: Radha’s favourite activity is to climb trees and sit on its branches.

8. What does Nasir want to be? Why?

Answer: Nasir wants to be a seed collector when he grows up. He finds that his father spends a lot of money on buying seeds each year. After learning to preserve seeds, he will help his father in saving money. The preserved seeds can be used next year.

9. Why does Rohit want to go to Lakshadweep?

Answer: Rohit’s ambition is to travel all over the world. In this spirit, he wants to see the beaches of Lakshadweep.

10. What is Dolma’s dream?

Answer: Dolma’s dream is to become the Prime Minister of India.

11. What makes Serbjit angry?

Answer: Serbjit gets angry when people don’t believe what he says. His parents and teachers think that he is a liar.

12. The second Sunday of every month was special in Peter’s life. Why?

Answer: In Peter’s life, the second Sunday was special because Peter’s family used to visit a cinema hall on this day. His family members enjoyed peanuts and ice-cream and enjoyed a lot.

13. What does Radha’s mother tell her about climbing trees?

Answer: Radha’s mother was against the climbing of trees by girls. She told her that it was not sensible for girls. But later on they both climbed on the mango tree and ate raw mangoes. They enjoyed together. They were amazed over their adventure.

14. Why does Serbjit become angry?

Answer: Serbjit becomes angry when people do not believe what he says whenever he speaks the truth. When he explains his teacher why he could not do his homework, his teacher doubts him. This annoys him.

15. Will Dolma become a good Prime Minister? Give your opinion.

Answer: Yes, in my opinion Dolma will become a good Prime Minister. Her vision is clear. She wants to make things better for everyone. She wants to have good hospitals, roads and schools. She wants to serve humanity.

16. What is verbal intelligence related to?

Answer: Verbal intelligence is related to the use of words and language. You speak well and think in words rather than pictures.

17. If you have visual intelligence, what are you good at?

Answer: If you have visual intelligence you are good at reading, writing, understanding maps, charts, graphs, sketching, painting etc.

18. What can people with musical intelligence become?

Answer: People with musical intelligence can become musicians, disco-jockeys, singers, composers etc.

19. What would you like to do if you have interpersonal intelligence?

Answer: If you have interpersonal intelligence, you can understand other people’s problems and counsel them. You can organise events.

20. What intelligence do you possess if you are good at reasoning, logic and numbers and curious about the world around?

Answer: If you are good with numbers, and reasoning and logic, you possess mathematical intelligence.

Long Answer Type Questions

1. ‘One should respect Individuality’. Do you agree or not? Give reasons to support your answer.

Answer: Every person is born with innate qualities and that should be respected. The individual difference if recognized on time can bring difference in every sphere of his life. A girl can be passionate about climbing or becoming a politician. A boy can aspire to be a farmer by choice. He may bring dynamism in his field of agriculture. A child can be a social reformer or psychologist to assist others to overcome their drawbacks. Thus, genius brings excellence with dynamism in every activity.

2. Our present education system ‘suppress the talent rather than blooming it’ comment.

Answer: The education system evaluation leaning capacity rather than judging the caliber. Every child is tested on subjects he is taught. One has to pass every subject instead of working upon his likings. If choice is given to a student he she explore or invent new things. Assessment should be based on interest and Calibre of a student.

3. How behaviour study helps-to understands inclination and understanding of a child.

Answer: If behavioural analysis if done for a child properly, his talent and potential can be groomed. Visual, mathematical, interpersonal intelligence should be given due regard to develop the correct personality. If we recognize the true potential of a child, he will behave with a sense of responsibility. ‘One can reap what he sow’ rather than moulding into ‘all alike’ individuals should be the motto of the society.

4. What do you learn from the lesson ‘Who I Am’?

Answer: The lesson ‘Who I am’ is very interesting lesson. This lesson makes us learn that there are different kinds of people in this world. They have their own likes and dislikes They are different from one another in every aspect. There are also certain qualities in each one of us and these different qualities cannot be compared. The lesson deals with lives of different children and how they are all very different and unique is their qualities. Their nature and behaviour have been explained in the lesson. They have their own lifestyle and they are happy in it. They want to lead their life in their own way.

5. In the chapter ‘Who I am’, everyone has some special quality. How?

Answer: It is true that everyone has some special quality in them. All the people in this world are different from one another and have interesting and good things. Nasir wants to become a seed collector to help his family to save money. Serbjit had learnt the art of controlling his anger by looking down at the shoes. Dolma wants to be the Prime Minister of India to serve the people. Rohit loves travelling and wants to see the entire world. He enjoys seeing nature more than old buildings This is how all the children are different from one another.

You cannot copy content of this page