Understanding Diversity Class 6 Important Questions with Answers

Class 6 Civics Chapter 1 Understanding Diversity Important Questions and answers cover all the topics and help students to understand the concepts better. Students can solve these for practice. They may come across some of these questions in the final exam.

Students can clear their doubts from the chapter by solving these CBSE Class 6 Civics Important Questions and prepare well for the board exams. The links to download the PDF version of these questions are given in a link to this article.

Class 6 Civics Chapter 1 Understanding Diversity Important Questions

1. Fill in the blanks.

(i) Samir Do’s family lived in __________.

(ii) Ladakh is a desert in the mountains in the eastern part of _________.

(iii) The caste system is an example of __________.

(iv) Both Kerala and Ladakh regions were influenced by _________ and ______.

(v) Ladakh is also called _________.

Answer:
(i) Merrut
(ii) Jammu and Kashmir
(iii) inequality
(iv) Chinese and Arab traders
(v) Little Tibet.

2. True/False

(i) History and geography are often tied in the cultural life of a region. 

(ii) In Jallianwala Bagh massacre in Haryana, a British general opened fire on a large group of unarmed people. 

(iii) The Discovery of India is written by Jawaharlal Nehru.

(iv) Gandhiji coined the phrase, “unity in diversity” to describe the country. 

Answer:
(i) True
(ii) False
(iii) True
(iv) False

Questions and Answers

1. Where is Onam celebrated?

Answer: Onam festival is celebrated in Kerala.

2. Who composed the national anthem?

Answer: India’s national anthem was composed by Rabindranath Tagore.

3. What is cheenachatti?

Answer: Utensil used for frying is called the cheenachatti.

4. Write an example of Unity of Diversity among IndiAnswer:

Answer: All Indian celebrates national festivals with great zeal.

5. Write one point of difference between Ladakh and Kerala.

Answer: Kerala is famous for spices whereas Ladakh is famous for pashmina wool.

6. List the different religions that are practiced in Kerala.

Answer: People in Kerala practise different religions such as Judaism, Islam, Christianity, Hinduism and Buddhism.

7. How was Indian flag used against the British by the people?

Answer: It was used as a symbol of protest against the British by people everywhere.

8. Who discovered the sea route to India?

Answer: The Portuguese discovered the sea route to India from Europe when Vasco da Gama landed with his ship here.

9. When equality occurs?

Answer: Inequality comes about when a person does not have the resources and opportunities that are available to other persons.

10. Why people travelled from one part of the world to another?

Answer: People travelled from one part of the world to another in search of new lands, or new places to settle in, or for people to trade with.

11. How did people travel in the past?

Answer: People travelled from one part of the world to another, in ships, on horses, on camels or on foot.

12. What is cheena-vala?

Answer: The fishing nets used in Kerala look exactly like the Chinese fishing nets and are called cheena-vala.

13. What is sung by both Muslims and Buddhists in Ladakh?

Answer: Local versions of the Tibetan national epic the Kesar Saga are performed and sung by both Muslims and Buddhists.

14. Write few examples of Diversity in India.

Answer: We speak different languages, have various types of food, celebrate different festivals and practise different religions.

15. Samir Do, the paper boy, think Samir Ek did not know Hindi. Why?

Answer: Samir Do, the paper boy, thought Samir Ek did not know Hindi because he looked like a foreigner and so he could not know Hindi.

16. Why was Samir Do worried?

Answer: Samir Do was worried because his people were in Merrut and many people are being killed there in the riots.

17. Who is credited with bringing Christianity to India?

Answer: The Apostle of Christ, St. Thomas is believed to have come here nearly 2000 years ago and he is credited with bringing Christianity to India.

18. Who wrote a travelogue that describes the lives of Muslims?

Answer: Ibn Battuta, who travelled here a little less than seven hundred years ago, wrote a travelogue in which he describes the lives of Muslims.

19. Make a list of the food that you have eaten from different parts of India.

Answer: Curry-chawal, Gatte ki Khichdi, chhole-bhature, Rajasthani Kadi, Dal Bati Churma, Idli-sambhar, Dosa, makke-ki-roti and Saraso ka saag, chicken, biriyani, etc.

20. Make a list of the languages besides your mother tongue that you can speak at least one or two words of.

Answer: My mother tongue is Hindi. Besides Hindi, I can also speak a few other languages such as English, Punjabi, Bhojpuri, Bengali, Marathi and Maithili. But I am not as much fluent in these languages as in Hindi.

21. While Kerala and Ladakh are quite different in terms of their geographical features, the history of both regions has seen similar cultural influences. Why?

Answer: The history of both regions has seen similar cultural influences because both regions were influenced by Chinese and Arab traders.

22. What do you think living in India with its rich heritage of diversity adds to your life?

Answer: India is a country of diversities. We speak different languages, have various types of food, celebrate different festivals, practise different religions. However, despite all this, we unite together as Indi

23. India’s diversity has always been recognised as a source of its strength. How?

Answer: When the British ruled India, women and men from different cultural, religious and regional backgrounds came together to oppose them. India’s freedom movement had thousands of people of different backgrounds in it. They worked together to decide joint actions, they went to jail together, and they found different ways to oppose the British. Interestingly the British thought they could divide Indians because they were so different, and then continue to rule them. But the people showed how they could be different and yet be united in their battle against the British.

Practice Paper

1. What does diversity add to our lives?

2. In your opinion is it a fair situation that some children get to go to school and others don’t?

3. How do we explain Diversity?

4. Write a short note about Ladakh.

5. How are Kerala and Ladakh different?

6. India’s national anthem, composed by Rabindranath Tagore, is another expression of the unity of India. In what way does the national anthem describe this unity?

7. Which are the different festivals celebrated in your locality? Name these celebrations that are shared by members of different regional and religious communities.

8. What do you think living in India with its rich heritage of diversity adds to your life?

9. Do you think the term “unity in diversity” is an appropriate term to describe India? What do you think Nehru is trying to say about Indian unity in the sentence quoted above from his book The Discovery of India?

10. Underline the line in the poem sung after the Jallianwala Bagh massacre, which according to you, reflects India’s essential unity.

11. Why is India called the Land of Diversities?

12. Which are the different religions practised in Kerala?

13. What is the Caste System? Is it an example of inequality?

14. Write a short description about Kerala.

15. ______ and _________ that emerged during the freedom struggle serve as a constant reminder of our country’s rich tradition of respect for diversity.

16. What was used as a symbol of protest against the British by people everywhere?

17. Who coined the phrase “unity in diversity” to describe the country?

18. Define the term cheena-vala.

19. What is the Kesar Saga?

20. Who discovered the sea route to India from Europe ? How was it discovered?

You cannot copy content of this page