What is Government Class 6 Important Questions with Answers

Class 6 Civics Chapter 3 What is Government Important Questions and answers cover all the topics and help students to understand the concepts better. Students can solve these for practice. They may come across some of these questions in the final exam.

Students can clear their doubts from the chapter by solving these CBSE Class 6 Civics Important Questions and prepare well for the board exams. The links to download the PDF version of these questions are given in a link to this article.

Class 6 Civics Chapter 3 What is Government Important Questions

1. Fill in the blanks.

(i) The government works at different levels: at the ______ level, at the level of the _______ and at the _________ level.

(ii) American women got the right to vote in ________.

(iii) In India, before Independence, only a small _________ was allowed to vote.

(iv) The suffragettes demanded the right to vote for all __________.

Answer:
(i) local, state and national
(ii) 1920
(iii) minority
(iv) women

2. State True/False

(i) In Monarchy, kings and queens do not have to explain their actions or defend the decisions they take. 

(ii) Women in the UK got to vote on the same terms as men some years later, in 1938. 

(iii) Courts are also part of the government. 

(iv) In their earliest forms governments allowed only women who owned property and were educated, to vote. 

Answer:
(i) True
(ii) False
(iii) True
(iv) False

Answer the following questions

1. How many level of government are there in our country?

Answer: The government works at three different levels.

2. What was Gandhiji’s demand?

Answer: Gandhiji demanded that all adults should have the right to vote.

3. What happens if someone commits a crime?

Answer: If there is a dispute or if someone has committed a crime we find people in a court.

 4. What is universal adult franchise?

Answer: Universal adult franchise means that all adults in the country are allowed to vote.

5. Write some examples of institutions that are part of the government.

Answer: Some examples of institutions that are part of the government: The Supreme Court, The Indian Railways and Bharat Petroleum.

6. What are the different levels of government?

Answer: The government works at different levels: at the local level, at the level of the state and at the national level.

7. What was the unfair practice according to Gandhiji?

Answer: In India, before Independence, only a small minority was allowed to vote. This was the unfair practice according to Gandhiji.

8. According to Gandhiji’s Young India, who should be given the right to vote?

Answer: According to Gandhiji’s Young India, all adults should be given the right to vote.

9. Which type of government would you prefer to have in the place you live in? Why?

Answer: We would prefer to have a democratic government because it is a government by the people, for the people and of the people.

10. Why government needs to control resources and protect the territory of a country?

Answer: Government needs to control resources and protect the territory of a country so that people can feel secure.

11. When a person can approach the court?

Answer: If a person feels that a particular law is not being followed, for example, that they were not hired for a job because of their religion or caste, he or she may approach the court and claim that the law is not being followed.

12. What do you mean by representative democracy?

Answer: In representative democracy people do not participate directly but, instead, choose their representatives through an election process. These representatives meet and make decisions for the entire population.

13. Why do you think the government needs to make rules for everyone in the form of laws?

Answer: The government needs to make rules for everyone in the form of laws to maintain peace and order in the society. With help of laws government establishes equality and justice in the society.

14. Do you think it is important for people to be involved in decisions that affect them? Give two reasons for your answer.

Answer: Yes, it is important for people to be involved in decisions that affect them because people understand their issues in better way and can suggest better solutions to solve those issues.

15. “There was a time when governments did not allow women and the poor to participate in elections”. Comment

Answer: In their earliest forms governments allowed only men who owned property and were educated, to vote. This meant that women, the poor, the property-less and the uneducated were not allowed to vote. The country was governed by the rules and regulations that these few men made.

16. Government is responsible for so many different things. How it manages to do all this?

Answer: The government works at different levels: at the local level, at the level of the state and at the national level. The local level means in the village, town or locality, the state level would cover an entire state like Haryana or Assam and the national level relates to the entire country.

17. Name two essential features of a democratic government.

Answer: Two essential features of a democratic government are:

  • In a democracy, it is the people who give the government power to make decisions and enforce laws. They do this through elections in which they vote for particular persons and elect them.
  • In a democracy the government has to explain its actions and defend its decisions to the people.

18. What is monarchy system of government?

Answer: Monarchy is a form of government in which the monarch (king or queen) has the power to make decisions and run the government.

The monarch may have a small group of people to discuss matters with, but the final decision-making power remains with the monarch. Kings and queens do not have to explain their actions or defend the decisions they take.

19. What was the suffrage movement? What did it accomplish?

Answer: All over Europe and USA, women and the poor have had to fight for participation in government. Women’s struggle to vote got strengthened during the First World War. This movement is called the women’s suffrage movement as the term suffrage usually means right to vote.

American women got the right to vote in 1920 while women in the UK got to vote on the same terms as men some years later, in 1928.

20. What was the voting system in India before Independence? What ideas did Gandhiji express in the journal Young India about voting system?

Answer: In India, before Independence, only a small minority was allowed to vote.

Writing in the journal Young India in 1931, Gandhiji said, “I cannot possibly bear the idea that a man who has got wealth should get the vote but a man who has got character but no wealth or literacy should have no vote, or that a man who honestly works by the sweat of his brow day in and day out should not have the vote for the crime of being a poor man…”.

21. What are the functions of government?

Answer: Functions of government:

  • It takes decisions about where to build roads and schools, or how to reduce the price of onions when they get too expensive or ways to increase the supply of electricity.
  • It also takes action on many social issues.
  • It runs postal and railway services.
  • It protects the boundaries of the country and maintains peaceful relations with other countries.
  • It ensures that all its citizens have enough to eat and have good health facilities.
  • It provides aid and assistance for the affected people in case of natural disasters like the tsunami or an earthquake.

22. What do you understand by the word ‘government’? List five ways in which you think the government affects your daily life.

Answer:  The word government refers to a governing body that makes decisions and gets things done for the welfare of its citizens.

Five ways in which the government affects our daily life:

  • It takes decisions such as where to build roads and schools, how to reduce the price of onions when they get too expensive etc.
  • It takes action on many social issues.
  • It runs postal and railway services.
  • It is responsible for ensuring that all its citizens have enough to eat and have good health facilities.
  • In case of are natural disasters like the tsunami or an earthquake, government organises aid and assistance for the affected people.

23. Which of the statements below is correct? Correct those sentences that you think need correction.
a. In a monarchy the country’s citizens are allowed to elect whomever they want.
b. In a democracy a king has absolute powers to rule the country.
c. In a monarchy people can raise questions about the decisions the monarch takes.

Answer:
a. Incorrect
Correct Statement – A monarchy is a kind of government where a monarch, a kind of hereditary ruler (someone who inherits their office), is the head of state.

b. Incorrect
Correct Statement – In a democracy it is the people who give the government this power. They do this through elections in which they vote for particular persons and elect them.

c. Incorrect
Correct Statement – In a monarchy kings and queens do not have to explain their actions or defend the decisions they take.

24. Gandhiji strongly believed that every adult in India should be given the right to vote. However, a few people don’t share his views. They feel that illiterate people, who are mainly poor, should not be given the right to vote. What do you think? Do you think this would be a form of discrimination? Give five points to support your view and share these with the class.

Answer: Denying poor and illiterate people from voting do not sound good. Yes, this is a form of discrimination.

All adult should have right to vote because:

  • People should not be discriminated on the basis of illiteracy and poverty.
  • Illiterate and poor people are also the citizens of the country and hence should not be debarred from voting.
  • All citizens are equal in the eyes of constitution.

25. Differentiate between democracy and monarchy forms of government.

Answer: Difference between democracy and monarchy forms of government

DemocracyMonarchy
1. In a democracy it is the people who give the government this power. They do this through elections in which they vote for particular persons and elect them.1. The monarch (king or queen) has the power to make decisions and run the government. The monarch may have a small group of people to discuss matters with, but the final decision-making power remains with the monarch.
2. In a democracy the government has to explain its actions and defend its decisions to the people.2. In monarchy kings and queens do not have to explain their actions or defend the decisions they take.
3. It is elected by the people.3. The crown is passed from one generation to another.
4. People are considered equal.4. People are not considered equal.

Practice Sheet

1. What do you understand by the word ‘government’?

2. List five ways in which you think the government affects your daily life.

3. Who gives the government this power to make decisions and enforce laws?

4. Do you think it is important for people to be involved in decisions that affect them? Give two reasons for your answer.

5. Which type of government would you prefer to have in the place you live in? Why?

6. What is called the women’s suffrage movement? What did it accomplish?

7. Why do you think the government needs to make rules for everyone in the form of laws?

8. Name two essential features of a democratic government.

9. Gandhiji strongly believed that every adult in India should be given the right to vote. However, a few people don’t share his views. They feel that illiterate people, who are mainly poor, should not be given the right to vote. What do you think? Do you think this would be a form of discrimination? Give five points to support your view.

10. In a monarchy the country’s citizens are allowed to elect whomever they want. True or False?

11. Who has the power to make and enforce decisions?

12. Give some examples of institutions that are part of the government. Name three.

13. Which practice did Gandhiji consider as unfair?

14. The government works at different levels. Which are they?

15. All persons driving a motor vehicle must have a_____________.

16. What were the punishment issued against any person caught driving a vehicle without a licence?

17. What is monarchy?

18. What is known as the universal adult franchise?

19. What do you mean by representative democracy?

20. As per Gandhiji’s Young India, who should be given the right to vote?

You cannot copy content of this page